Συνεντεύξεις

«Το φετινό Πάσχα θα θυμίζει εποχές προ Covid» - Ο Κ. Γουργουλιάνης στο «Vradini.gr» για την Όμικρον και το τέλος της πανδημίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλά στο «Vradini.gr» για όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την «Όμικρον», εκπέμποντ

gourgoulianis
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Γεγονός είναι πως η παραλλαγή Όμικρον έχει επικρατήσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Sars-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι πιο μεταδοτική, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Μιλώντας στο vradini.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζει πως οδεύουμε προς το τέλος της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον, γεγονός που φαίνεται να γίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η Όμικρον μπορεί να είναι η τελευταία στροφή προς το τέλος της πανδημίας, εκτός κι αν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που να είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα από αυτήν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως την άνοιξη η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, ενώ το φετινό Πάσχα αναμένεται να θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εποχές προ πανδημίας.

Τέλος, τονίζει πως η τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό δεν είναι αναγκαία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του κύματος; Βλέπετε αποκλιμάκωση;

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του κύματος, πιθανότατα να έχουμε αρχίσει να κατεβαίνουμε κιόλας. Πρέπει να πούμε ότι πήγε γρηγορότερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Χρησιμοποιούμε σαν μπούσουλα το τι έγινε στη Νότια Αφρική. Εκεί το κύμα κορυφώθηκε περίπου την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα και μετά άρχισε να πέφτει. Εδώ πήγε νωρίτερα. Στις 23 Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε η πρώτη αύξηση στην Ελλάδα και εδώ και μια εβδομάδα μειώνεται συνέχεια. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα αυστηρά μέτρα. Η Ελλάδα φαίνεται πως έχει από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού στον κόσμο. Παράλληλα, σε σχέση με τη Νότια Αφρική έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών. Νομίζω πως αυτά τα δύο έπαιξαν ρόλο για να φτάσει στην κορύφωσή του το συγκεκριμένο κύμα πιο γρήγορα. Θεωρώ πως θα εξαντληθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Τελικά η Όμικρον είναι τόσο ήπια ή είναι πιο επικίνδυνη απ’ ότι πιστεύουμε;

Η Όμικρον κατά τη γνώμη μου είναι Αγαθοδαίμων, δηλαδή είναι και καλό και κακό μαζί. Διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα. Αυτό το είδαμε και με τη Δέλτα, η οποία σε σχέση με τη βρετανική παραλλαγή και με το στέλεχος της Ουχάν είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα. Εμείς περάσαμε έντονα το κύμα του Νοεμβρίου με τη Δέλτα, γιατί είχαμε πολύ μεγάλη μετάδοση και πολλούς ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα στους άνω των 60 ετών. Άρα, η Όμικρον είναι σίγουρα λιγότερο θανατηφόρα. Το πρόβλημα είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα. Μερικοί άνθρωποι άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, θα ταλαιπωρηθούν. Μεταδίδεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους, κολλάνε πάρα πολλοί και επομένως κάποιοι ευάλωτοι θα περάσουν δύσκολα.

Υπάρχει πιθανότητα επανανόσησης από την Όμικρον;

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα επαναμόλυνσης με Όμικρον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει επανανόσηση. Άλλο μόλυνση, άλλο νόσος. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επαναμόλυνση, αλλά επειδή θα υπάρχουν αμυντικοί μηχανισμοί είτε από τη νόσο, είτε από το εμβόλιο, το άτομο δεν θα νοσήσει, θα το περάσει ανώδυνα. Άρα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα επαναμόλυνσης από Όμικρον, αλλά πολύ μικρή πιθανότητα επανανόσησης.

Μετά από πόσο διάστημα μπορεί να συμβεί αυτό μετά την πρώτη νόσηση;

Υπάρχει η χυμική ανοσία, δηλαδή τα αντισώματα που μετράμε, και η κυτταρική ανοσία, η οποία είναι δύσκολη, δεν τη μετράμε. Κυτταρική ανοσία είναι η μνήμη, δηλαδή όταν εκτεθείς, να έχεις μνήμη να παράγεις αντισώματα. Είδαμε λοιπόν για το πρώτο κομμάτι που μετράμε, ότι τα αντισώματα πέφτουν συνήθως μετά από 6-9 μήνες. Άρα, η πιθανότητα να ξανακάνεις νόσο είναι μετά το 9μηνο.

Είναι η Όμικρον το τέλος της πανδημίας;

Είναι μια στροφή προς το τέλος. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα. Άρα, μάλλον μπορεί να προκύψει και κάτι άλλο ή να είναι η Όμικρον αυτή η τελευταία στροφή. Αυτό δεν το ξέρουμε.

Επικρατεί η άποψη ότι την άνοιξη τα πράγματα θα ναι πολύ καλύτερα. Ποια είναι η άποψή σας;

Την άνοιξη η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Έχουμε πολλούς εμβολιασμένους, πολλούς στους οποίους η Όμικρον πρόσφερε ως ένα βαθμό φυσική ανοσία, η Δέλτα έχει επίσης αφήσει ανοσία το προηγούμενο διάστημα. Κάπως έτσι τελειώνουν οι πανδημίες, όταν ο κόσμος ανοσοποιηθεί, δηλαδή δεν υπάρχει περιθώριο πλέον κάποιος να νοσήσει. Οι πανδημίες δεν είναι τα κρούσματα, είναι όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία και πεθαίνουν άνθρωποι. Αν δηλαδή δούμε ότι δεν γεμίζουν τα νοσοκομεία, δεν παίρνουν τις θεραπείες και μειώνονται οι θάνατοι, αυτό είναι το τέλος της πανδημίας. Θα έχουμε σοβαρά περιστατικά, αλλά θα είναι σποραδικά.

Τέλος, την άνοιξη θα βοηθήσει και το γεγονός πως θα ανέβει η θερμοκρασία. Ο κόσμος θα βγει έξω, δεν θα συνωστίζεται στα σπίτια.

Θα κάνουμε κανονικά Πάσχα φέτος;

Φέτος είναι βέβαιο πως θα κάνουμε ένα σχεδόν κανονικό Πάσχα. Το σπάνιο ενδεχόμενο είναι να εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή η οποία θα σαρώσει, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πάρα πολύ πιθανό. Δεν θα αδειάσουν τα νοσοκομεία, θα έχουμε περιστατικά, αλλά η κατάσταση πιστεύω θα είναι ελεγχόμενη.

Επίσης, σημαντικό ρόλο για να κάνουμε ένα σχεδόν κανονικό Πάσχα θα παίξουν και αυτά που είπα προηγουμένως: τα εμβόλια, η ανοσοποίηση από τη Δέλτα και η ανοσοποίηση από την Όμικρον.

Θα χρειαστεί να κάνουμε τέταρτη δόση;

Το εμβόλιο το κάνουμε για να μην περάσουμε βαριά τη νόσο. Αν η νόσος εξελιχθεί σε ήπια νόσο, όπως βλέπουμε τώρα με την Όμικρον, δεν υπάρχει λόγος ο γενικός πληθυσμός να κάνει τέταρτη δόση του εμβολίου. Δεν υπάρχουν δεδομένα για να στηρίξουν την αναγκαιότητα της τέταρτής δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Πόσο πολύ θα βοηθήσουν τα χάπια της Merck και της Pfizer στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η εμπειρία από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είχαμε στη Δέλτα, ήταν πολύ καλή. Οι ασθενείς πήγαν καλά, ήταν μεγάλης ηλικίας με συννοσηρότητες. Τα φάρμακα είναι επιπλέον όπλα στη φαρέτρα. Στη φάση της ενδημικής νόσου, δηλαδή όταν είναι σποραδικά τα κρούσματα, τα φάρμακα είναι όπλο. Είναι εργαλείο που βοηθάει την αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή είναι ενδημική, κάτι που σιγά σιγά γίνεται.

Είναι ο εμβολιασμός ο βασικός δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα;

Ο εμβολιασμός είναι ο βασικός δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα. Τα δεδομένα που έχουμε και για την Όμικρον είναι ότι ο εμβολιασμένος έχει έντεκα φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει βαριά νόσο συγκριτικά με τον ανεμβολίαστο. Άρα, και για την Όμικρον, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Δείτε επίσης