Συνεντεύξεις

Μ. Βορίδης: Μπόνους απόδοσης σε 6000 δημοσίους Υπάλληλους

voridis1

«Το ΚΙΝ.ΑΛ. σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό αδιέξοδο»

Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση διπλών εκλογών οι πολίτες θα εκτιμήσουν την καθαρή πρόταση διακυβέρνησης της Ν.Δ. και θα της χαρίσουν αυτοδυναμία εκφράζει ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη «Βραδυνή της Κυριακής». Παράλληλα, θεωρεί ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο.

Της Ειρήνης Μπέλλα

Για το πώς θα εξελιχθούν οι μελλοντικές δεύτερες κάλπες και για το οξυμένο πολιτικό κλίμα παίρνει θέση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Πράγματα αδιανόητα! Στοχοποιείται ως δήθεν πολιτικά υποκινούμενη η ορισθείσα από τον Άρειο Πάγο αρεοπαγίτισσα ειδική ανακρίτρια», τονίζει και υποδεικνύει: «Δεν υπάρχει πια Πολάκης, υπάρχει Τσίπρας». Εξηγεί ότι η πόλωση είναι βασικό συστατικό της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έχει υποπέσει καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, το οποίο έχουν επιτείνει οι πολιτικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. και οι δημοσκοπικές ανακατατάξεις. Από την άλλη, βλέπει ότι οι δεύτερες εκλογές θα συμπιέσουν όλα τα κόμματα, καθώς το «επίδικο» ζήτημα των δεύτερων εκλογών θα είναι η διακυβέρνηση. Το βρίσκει πλεονέκτημα αυτό για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι θα μετακινηθούν σε αυτή ως το κόμμα με συνεκτική πρόταση διακυβέρνησης, δηλαδή της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, ειδικά μετά από τις καταγγελίες Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης, αλλά και ένα σχετικό άρθρο που υπογράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας. Τι απαντάτε σε όλα αυτά; Θεωρείτε σωστό οι θεσμοί να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης;

«Δεν υπάρχει πια Πολάκης, υπάρχει Τσίπρας, υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματα αδιανόητα! Στοχοποιείται ως δήθεν πολιτικά υποκινούμενη η ορισθείσα από τον Άρειο Πάγο αρεοπαγίτισσα ειδική ανακρίτρια. Μάλιστα… Με ποια στοιχεία άραγε; Από πού προκύπτει η υποκίνησή της; Της το ζήτησε κάποιος; Ποιος; Πιέστηκε; Από ποιον; Και αντί να απεμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ από μία ποινική υπόθεση και να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της οργανώνει διαμαρτυρίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Αυτή είναι, όμως, η συνολική αντίληψη της Αριστεράς για τους θεσμούς, για τους αρμούς της εξουσίας: όλοι πρέπει να υπακούουν στο κόμμα και στον κομματικό αρχηγό».

Πώς ερμηνεύετε την πόλωση που προκαλείται; Μερικοί εκτιμούν ότι είναι μία τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πιεζόμενος δημοσκοπικά από το ΚΙΝ.ΑΛ. Τη συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολιτικό στρατηγικό αδιέξοδο, το οποίο έχουν επιτείνει οι πολιτικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. και οι δημοσκοπικές ανακατατάξεις που αυτές έχουν επιφέρει εις βάρος του. Ωστόσο, η πόλωση είναι βασικό συστατικό της αντιπολιτευτικής τακτικής με την οποία επέλεξε να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη μέρα της εκλογικής και ιδεολογικής του ήττας τον Ιούλιο του 2019. Έχει αρχίσει, πλέον, να γίνεται φανερό ότι αυτή η, κενή περιεχομένου, αντιπολιτευτική στρατηγική τον κατακρημνίζει στη συνείδηση των πολιτών, γεγονός που σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό και δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση και εσωστρέφεια στο κόμμα. Τα στελέχη του εμφανίζονται από τη μία αδύναμα να συνδράμουν με ορθολογικές προτάσεις στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας, ενώ από την άλλη θέτουν προσκόμματα στις πολιτικές με τις οποίες επιχειρεί την επίλυσή τους η κυβέρνησή μας. Θλιβερό!»


O πρωθυπουργός, όποτε γίνουν εκλογές, αναφέρει ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία. Εφόσον οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με απλή αναλογική και με το σενάριο η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, οι δεύτερες κάλπες ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορούν να συμπιέσουν, το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝ.ΑΛ.;

«Θα συμπιέσουν όλα τα κόμματα, καθώς το “επίδικο” ζήτημα των δεύτερων εκλογών θα είναι η διακυβέρνηση. Άρα, οι ψηφοφόροι θα μετακινηθούν στο κόμμα με την πιο καθαρή και συνεκτική πρόταση διακυβέρνησης, δηλαδή τη θέση της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Η ακρίβεια βαραίνει τις τσέπες των πολιτών. Είναι φθορά για την εικόνα της κυβέρνησης;

«Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει αυτή τη στιγμή την παγκόσμια Οικονομία και δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας. Η κυβέρνησή μας από την πλευρά της έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων προκειμένου να απαμβλύνει τις επιπτώσεις της ακρίβειας κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη στρέβλωση αυτή τη στιγμή και οι Έλληνες πολίτες το διαπιστώνουν καθημερινά. Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά το ζήτημα και παρεμβαίνει άμεσα, όπου αυτό απαιτείται, ενισχύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω ανακουφιστικών μέτρων. Άλλωστε, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό».

Υπάρχει το ζήτημα με τους μόνιμους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή γιατί δεν εμβολιάζονται. Σχεδιάζετε να υπάρξει «παραθυράκι» για απόλυσή τους από το Δημόσιο εφόσον δεν εμβολιάζονται ή θα είναι σε καθεστώς επ’ άπειρου αναστολής;

«Η προθεσμία για τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022, όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η περαιτέρω επέκταση της αναστολής ή η λήψη κάποιας άλλης απόφασης ωστόσο, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσει για το τι προτίθεται να πράξει όταν έρθει εκείνη η ώρα. Έχει, όμως, ήδη τεθεί το ζήτημα υποχρέωσης του εμβολιασμού ως υγειονομική προϋπόθεση προκειμένου να παρέχει κανείς υπηρεσίες Υγείας, και επ’ αυτού θα αποφασίσει σύντομα ο κ. Πλεύρης».

Μπορεί το Δημόσιο να προσελκύσει εξειδικευμένα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, για να το στελεχώσουν;

«Έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα ολιστικό και συνεκτικό πλάνο αναμόρφωσης της συνολικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να τον καταστήσουμε ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας το θέμα της στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στον υπό διαμόρφωση νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όσο και στις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό Δημόσιο, το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει εξειδικευμένα στελέχη, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν σε αυτό τις γνώσεις που αποκόμισαν από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά, με τη σειρά τους, θα επωφελούνται ενός σύγχρονου, υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος εργασίας το οποίο σταδιακά διαμορφώνουμε».

«Μπόνους σε 6 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο 2022»

Μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους. Από πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα αφορά; Με τι επιτεύγματα θα είναι διασυνδεδεμένο το μπόνους; Από πού θα χρηματοδοτηθεί;

«Η επιβράβευση των παραγωγικότερων δημοσίων υπαλλήλων συνιστά μία σημαντική καινοτομία της κυβέρνησής μας προκειμένου να άρουμε το παγιωμένο κλίμα εξισωτισμού που επικρατεί διαχρονικά στο δημόσιο τομέα και στραγγαλίζει την παραγωγικότητα και το δημιουργικό πνεύμα των αποδοτικότερων δημοσίων υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση εντός του 2022 και θα αφορά σε 6.000 υπαλλήλους που θα εργαστούν για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόφαση για τη χορήγησή του θα λαμβάνεται από τους προϊσταμένους τους και θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίτευξη ποσοτικών στόχων που θα έχουν τεθεί για κάθε οργανική μονάδα. Έχουμε ήδη δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον σκοπό αυτό, ενώ, παράλληλα, μελετούμε και άλλους τρόπους επιβράβευσης, στα πρότυπα της Ιδιωτικής Οικονομίας και των πρακτικών που ακολουθούνται, χρόνια τώρα, σε άλλα σύγχρονα Δυτικά κράτη».

Τι θέλετε να επιτύχετε με το μπόνους; Θα έχει σχέση με τη διαδικασία επιτάχυνσης συγκεκριμένων προγραμμάτων στο Δημόσιο;

«Στόχος μας είναι αφενός να προσδώσουμε επιπλέον κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, και αφετέρου να επιβραβεύσουμε εκείνους που μέχρι σήμερα έκαναν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τα τυπικά τους καθήκοντα, χωρίς να ανταμείβονται γι’ αυτό. Η κινητροδότηση αυτή, θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία σε συγκεκριμένους τομείς αναμένεται να οδηγήσει όχι μόνο σε βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλά και της ταχύτητας ολοκλήρωσής τους, με μεγάλο κερδισμένο τον Έλληνα πολίτη».

«Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους»

Θα καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2023;

«Διαχρονικός στόχος της κυβέρνησής μας, όπως έχει προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η σταδιακή ελάφρυνση και, όπου αυτό είναι δυνατόν, η απαλλαγή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που επέβαλε ή συντήρησε τα προηγούμενα χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το στόχο εντάσσεται και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους εργαζομένους από το 2023, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Δείτε επίσης