Συνεντεύξεις

Ν. Καπραβέλος στο «Vradini.gr»: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της πανδημίας

«Όταν καλλιεργείται η ιδέα ότι «σβήνει» η πανδημία, δημιουργείται ένα κλίμα χαλαρότητας. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να μας λέει τι θα επικρατήσει την άνοιξη», τονίζει ο Ν. Καπραβέλος στο «Vradini.gr»

kapravelos
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Ηχηρά μηνύματα τη στιγμή που η «Όμικρον» και η «Δέλτα» συνυπάρχουν στην κοινότητα, με τους «σκληρούς δείκτες» να επιμένουν υψηλά, εκπέμπει ο ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, σε συνέντευξή του στο «Vradini.gr».

Τη στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια περί αρχή του τέλους της πανδημίας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε δήλωση περί υποχώρησής της δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα, τονίζοντας πως υπάρχει παράταση του τέταρτου κύματος.

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος σημειώνει πως την άνοιξη θα έρθει το επόμενο κύμα, αναλύοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί, αν το φετινό Πάσχα θα θυμίζει προ Covid εποχές.

Τέλος, δηλώνει πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνοντας πάντως πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της πανδημίας.

Θωρείτε πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση;

Η πανδημία, όπως τη γνωρίσαμε δύο χρόνια τώρα από την εμπειρία και τα μαθήματα που πήραμε, συνεχίζεται με εκρήξεις κυμάτων. Ακόμη και Δεκέμβρη και Γενάρη βλέπουμε τις τραγικές και σοκαριστικές συνέπειες του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε το Νοέμβριο, με πάρα πολλούς θανάτους και πολλές διασωληνώσεις. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές αποτύπωμα της Όμικρον. Ναι μεν βλέπαμε πολλές εισαγωγές αλλά χωρίς πίεση στις ΜΕΘ μέχρι πριν λίγες μέρες, ωστόσο προοδευτικά εμφανίζονται βαριά πάσχοντες ασθενείς στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος με Όμικρον. Άρα από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα κρούσματα και η Δέλτα δεν έχει υποχωρήσει, δεν είμαι βέβαιος ότι οποιαδήποτε δήλωση περί υποχώρησης στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει μία παράταση του τέταρτου κύματος. Δεν λέει ακόμα να κοπάσει, ειδικά στους «σκληρούς» δείκτες, που είναι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Τελικά η Όμικρον είναι πιο σοβαρή απ’ όσο νομίζαμε στην αρχή…

Προφανώς. Έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ευτυχώς, δεν αντιστοιχούν τα κρούσματα σε διασωληνώσεις και θανάτους. Ωστόσο, εκεί που είχαμε πχ 2.000-3.000 κρούσματα από τη Δέλτα με 500 διασωληνωμένους και 100 θανάτους, τι νόημα έχει να πούμε ότι αντί για 3.000 κρούσματα με Δέλτα, έχουμε 15.000 κρούσματα με Όμικρον, από τη στιγμή που οι συνέπειες είναι ίδιες; Η Όμικρον πιέζει το Σύστημα Υγείας σε απλές νοσηλείες και σε διασωληνώσεις. Επίσης, αυτή η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι ένα εκκολαπτήριο νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων. Πρέπει πάση θυσία να ελαττωθούν και τα κρούσματα. Δεν είναι καλό η διασπορά της Όμικρον.

Σε τι ποσοστό ανέρχεται η πληρότητα στη ΜΕΘ που είστε υπεύθυνος;

Το νοσοκομείο «Παπανικολάου» έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα στο τέταρτο κύμα. Έδωσε και τις 48 κλίνες ΜΕΘ. Να σας θυμίσω πως είναι το νοσοκομείο που έβγαλε κραυγή αγωνίας από τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου του 2021, όταν είδαμε μεγάλα τμήματα των μονάδων μας να καλύπτονται από βαριές πνευμονίες μέσα στο καλοκαίρι. Εκεί είπαμε πως πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της Δέλτα. Δεν μας ακούσανε. Ξεκίνησε ο Νοέμβριος, αναγκάστηκε το νοσοκομείο μας να δώσει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ στην αιχμή της νόσου που ήταν λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Δώσαμε όλα τα κρεβάτια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη υποβάθμιση των υπόλοιπων υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή δεν δέχεται το νοσοκομείο μας τέτοια πίεση. Έχουμε κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 και είναι τόσες πολλές που δώσαμε κλίνες για περιστατικά χωρίς COVID-19. Γεμάτοι είμαστε και πάλι, αλλά τα κρεβάτια καλύφθηκαν από περιστατικά χωρίς COVID-19. Εγώ στο τμήμα μου έχω οκτώ ασθενείς με COVID-19 και τέσσερις χωρίς COVID-19. Οι τέσσερις ασθενείς χωρίς COVID-19 είναι νέοι άνθρωποι με βαρύτατες παθήσεις, όπως η ρήξη ανευρύσματος του εγκεφάλου, η παγκρεατίτιδα κλπ.

Υπάρχουν διασωληνωμένοι με Όμικρον στο «Παπανικολάου»;

Στο δικό μας νοσοκομείο όχι, αλλά απ’ ότι ξέρω σε άλλα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στο «Γεννηματάς» και στη Χαλκιδική υπάρχουν συνολικά έξι περιστατικά. Αυτό όμως δεν είναι δική μας δουλειά. Το υπουργείο Υγείας μας είπε από την 1η Ιανουαρίου να λέμε τι νοσηλεύεται σε Όμικρον στις ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία τα νοσοκομεία τα δώσανε στο υπουργείο. Το υπουργείο πρέπει να πει επιτέλους από τους διασωληνωμένους στην επικράτεια, πόσοι είναι με Όμικρον και πόσοι με Δέλτα.

Τι ποσοστό διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο στο νοσοκομείο σας;

Όλοι είναι σχεδόν ανεμβολίαστοι. Είναι παραπάνω από 90% οι ανεμβολίαστοι μαζί με τους μερικώς εμβολιασμένους. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι ανεμβολίαστοι και εκείνοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Αυτοί είναι που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία και πιέζουν το Σύστημα Υγείας.

Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα την άνοιξη; Θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτον, την άνοιξη περιμένουμε το επόμενο κύμα, όπως έγινε πέρσι. Το αν αυτό το κύμα θα έχει την ίδια σφοδρότητα με το τέταρτο, έχει να κάνει με το ποια μετάλλαξη θα κυριαρχήσει. Θα είναι η Όμικρον; Θα είναι η Δέλτα; Θα εξαφανίσει η Όμικρον τη Δέλτα; Θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη; Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να μας λέει τι θα επικρατήσει τότε. Δεύτερον, οι ευπαθείς ομάδες και οι ανεμβολίαστοι που είναι οι πιο ευπαθείς, θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους; Τρίτον, όταν καλλιεργείται η ιδέα ότι «σβήνει» πανδημία, δημιουργείται ένα κλίμα χαλαρότητας. Θα φύγουν πάλι οι μάσκες; Πάλι θα κυκλοφορούμε άνετοι; Πάλι δεν θα εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Το ίδιο πράγμα θα γίνει. Δεν μας έγινε το πάθημα μάθημα, κάτι που σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει πάλι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κυρίως μάσκες παντού. Αυτές δεν πρέπει να φύγουν ποτέ και οι συνωστισμοί θα πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων, αν θέλουμε πραγματικά να ελέγξουμε το επόμενο κύμα. Από τους παράγοντες που προανέφερα θα εξαρτηθεί και το αν θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος. Το Πάσχα είναι το επόμενο κύμα. Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν το επόμενο κύμα θα είναι ηπιότερο από το προηγούμενο. Το Πάσχα είναι η γιορτή μας. Εμένα με ενδιαφέρει προφανώς τότε που θα υπάρξουν συνωστισμοί, να μην είναι σε έξαρση η πανδημία και την αναζωπυρώσουμε.

Είναι ο εμβολιασμός ο μόνος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μπορεί να μην είναι τα καλύτερα εμβόλια, όμως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως γλιτώνουν από τις βαριές διασωληνώσεις και τους θανάτους. Παράλληλα, τα εμβόλια οδηγούν σε μια κανονικότητα τα νοσοκομεία, δηλαδή σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση, και αυτό αυτή τη στιγμή είναι το ζητούμενο, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς, τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τη μόλυνση.

Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει η πανδημία;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πότε θα τελειώσει η πανδημία, γιατί οι άγνωστοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί.

Δείτε επίσης