Συνεντεύξεις

Ας μιλήσουμε για ξιφασκία, τέχνη και φιλοσοφία με την υπεύθυνη προπονήτρια της ΕΑΞ, Ελ. Στάντσιου

H υπεύθυνη προπονήτρια της Ελληνικής Ακαδημίας Ξιφασκίας (ΕΑΞ), κ. Ελισάβετ Στάντσιου, μιλά στο «Vradini.gr» για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το δυναμικά εξελισσόμενο άθλημα, που συνδυάζει πνεύμα και σώμα...

fencing
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Η ξιφασκία αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό άθλημα, το οποίο στην Ελλάδα δεν έχει την προβολή που του αρμόζει. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι θέλουν να το γνωρίσουν.

Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σημαντικές επιτυχίες της Βάσως Βουγιούκα και της Δώρας Γκουντούρα, οι οποίες μετρούν συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου, η Γκουντούρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Τιφλίδα.

Μιλώντας στο «Vradini.gr», η υπεύθυνη προπονήτρια της Ελληνικής Ακαδημίας Ξιφασκίας (ΕΑΞ), κ. Ελισάβετ Στάντσιου, μεταξύ άλλων αναλύει τα οφέλη της ενασχόλησης με την ξιφασκία, τονίζει πως είναι για όλες τις ηλικίες και υπογραμμίζει πως ο πλήρης εξοπλισμός καθιστά το άθλημα απολύτως ασφαλές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ξιφασκία είναι ένα πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο άθλημα με τα οφέλη της να είναι σωματικά, πνευματικά και εγκεφαλικά. Σωματικά, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και πιο συγκεκριμένα τη μυϊκή δύναμη, την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα, την ισορροπία καθώς και τις συναρμοστικές δεξιότητες. Πνευματικά, προάγει το ευ αγωνίζεσθαι, αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ενώ μειώνει το στρες και καλλιεργεί το σεβασμό. Εγκεφαλικά, βελτιώνει την ικανότητα προσοχής, συγκέντρωσης και τη μνήμη της μάθησης. Επιπλέον, φαίνεται να είναι χρήσιμη σε παιδιά με διαταραχές υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης, καθώς ο ξιφομάχος μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να ελέγχει τον εαυτό του. Έτσι, το άθλημα της ξιφασκίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια παρτίδα σκάκι. Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα εφαρμόζουν σχέδια στρατηγικής κινήσεων ενώ παράλληλα εξασκούν τις ικανότητές τους (σωματικές, πνευματικές και τεχνικές) για να ακουμπήσουν τον αντίπαλό τους με την άκρη του σπαθιού τους, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τον ιδανικό τρόπο άμυνας ή επίθεσης».

Ελισάβετ Στάντσιου

Η κ. Στάντσιου ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο άθλημα είναι για όλες τις ηλικίες και κατάλληλο και για τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης.

«Η ξιφασκία είναι για όλες τις ηλικίες! Υπάρχουν αγώνες για ξιφομάχους όλων των ηλικιακών ομάδων. Τα άλλα αθλήματα ποντάρουν στην καλή νεανική φυσική κατάσταση ή για όσο μπορεί κάποιος να τη διατηρήσει. Ξιφασκία, όμως, μπορεί να αρχίσει κάποιος ακόμα κι αν είναι άνω των 55 ετών και να συμμετέχει κανονικά σε αγώνες! Είναι ευπρόσδεκτοι και κατάλληλοι όλοι, αγόρια και κορίτσια, με οποιαδήποτε σωματική διάπλαση. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας του. Και αυτό γιατί η ξιφασκία είναι ένα πνευματικό άθλημα όπου η ικανότητα σκέψης παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο με την αθλητική ικανότητα του αθλητή. Έτσι, ο αθλητής μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα γρήγορο ή ένα πιο αργό και στρατηγικό παιχνίδι για να αξιοποιήσει τη δύναμή του ή την αντοχή του αντίστοιχα ή να εκμεταλλευτεί κάποιο αδύναμο στοιχείο του αντιπάλου του».

Γεγονός είναι πως αρκετοί γονείς αποτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την ξιφασκία και γενικότερα με τις πολεμικές τέχνες, καθώς υπάρχει ο φόβος σοβαρών τραυματισμών. Ωστόσο, η υπεύθυνη προπονήτρια της ΕΑΞ υπογραμμίζει πως ενδείκνυται για τα μικρά παιδιά, καθώς ο πλήρης εξοπλισμός την καθιστά ένα απολύτως ασφαλές άθλημα.

«Η ξιφασκία κατατάσσεται στα μαχητικά αθλήματα, καθότι είναι ένα είδος πολεμικής τέχνης. Όμως ο πλήρης εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε -και είναι απαραίτητος-, καθιστά το άθλημα απολύτως ασφαλές. Σε έρευνες σχετικά με την επικινδυνότητα των αθλημάτων και τα ποσοστά τραυματισμών σε αυτά, η ξιφασκία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, με σχεδόν μηδαμινούς τραυματισμούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν εμφανίζει χαμηλούς τραυματισμούς μόνο από τη χρήση του ξίφους, αλλά και από τη γενική εξάσκησή του» αναφέρει σχετικά η κ. Στάντσιου.

Στη συνέχεια προσθέτει πως: «Υπάρχουν τα baby τμήματα που είναι από την ηλικία των 5 ετών. Τα παιδάκια μαθαίνουν τι είναι η ξιφασκία και τους βασικούς κανόνες του αθλήματος, ενώ εξοικειώνονται με τον ειδικά κατάλληλο εξοπλισμό ο οποίος είναι το πλαστικό ξίφος. Μαθαίνουν το άθλημα της ξιφασκίας με παιγνιώδη μορφή. Στόχος είναι η ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και κιναισθητικών ικανοτήτων των μικρών ξιφομάχων μέσα από τη συνεργασία και την ευχαρίστηση. Ένας μικρός αθλητής μετά την ηλικία των 7 ετών ξεκινά με το μεταλλικό εκπαιδευτικό ξίφος».

Η ξιφασκία ενδείκνυται για τα μικρά παιδιά, καθώς ο πλήρης εξοπλισμός την καθιστά ένα απολύτως ασφαλές άθλημα

Ακόμη ένα προτέρημα αποτελεί το γεγονός πως σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει πολλά χρήματα για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού. Επομένως, το κόστος σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για να ασχοληθεί κανείς με την ξιφασκία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την μακροχρόνια ενασχόληση με το άθλημα.

Σύμφωνα με την κ. Στάντσιου: «Εάν κάποιος επιθυμεί απλώς να παίζει ξιφασκία, το κόστος για τον εξοπλισμό είναι σχετικά χαμηλό. Για κάποιον που συμμετέχει σε διοργανώσεις το κόστος ανεβαίνει λίγο, ωστόσο αν σκεφτεί κανείς πως η στολή (ιδιαίτερα στους ενήλικες που δεν αλλάζουν μεγέθη) μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια, θα έλεγα πως η ξιφασκία είναι ένα σχετικά φτηνό άθλημα. Σίγουρα συγκαταλέγεται στα “ελίτ” αθλήματα από την κοινή γνώμη, ωστόσο για το γενικό κόστος εξοπλισμού είναι προσβάσιμο. Με το πέρασμα του χρόνου αντιπροσωπεύει την έκφραση “value for money”, καθώς τα υλικά κατασκευής είναι “στιβαρά” και μπορούν να αντέξουν δεκαετία».

Το κόστος του εξοπλισμού δεν αποτελεί εμπόδιο για την ενασχόληση με το άθλημα

Όπως είναι γνωστό, τα οφέλη του αθλητισμού δεν περιορίζονται μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Ο αθλητισμός βοηθάει σημαντικά γενικότερα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως πχ στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, στην αποφασιστικότητα και στην αυτοπεποίθηση. Το ίδιο ισχύει και με την ξιφασκία.

«Την ξιφασκία δεν πρέπει απλώς να τη δούμε ως ένα άθλημα που γυμνάζεις το σώμα σου. Η ξιφασκία είναι τρόπος ζωής. Η πίστα της ξιφασκίας θα μπορούσε να είναι η προετοιμασία της καθημερινότητας. Συμβάλλει μεταξύ άλλων στη λήψη γρήγορων αποφάσεων, στη δράση, στο αποτέλεσμα, στην αντίδραση, στην επαναξιολόγηση κλπ».

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ξιφασκία δεν έχει στη χώρα μας την προβολή που της αρμόζει. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Στάντσιου, αποτελεί ένα δυναμικά εξελισσόμενο άθλημα, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες θέλουν να τη γνωρίσουν.

«Η ξιφασκία θεωρώ ότι είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο άθλημα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι θέλουν να το γνωρίσουν. Είναι πολυδιάστατο άθλημα, αποτελεί και τέχνη και φιλοσοφία. Έχει ορολογία στα γαλλικά, πολλά ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείται από θεατρικές σχολές και παραδοσιακά από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ακαδημία Ξιφασκίας

Ούσα αθλήτρια της ξιφασκίας από 11 χρονών και μετρώντας σημαντικές επιτυχίες σε εγχώριο (πέντε φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος) και διεθνές επίπεδο (ασημένιο μετάλλιο στο Μεσογειακό Κύπελλο νέων γυναικών στη Σερβία το 2010 και τρίτη θέση στο Ομαδικό Νεανίδων στην Τυνησία το 2008), η Ελισάβετ Στάντσιου αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2017 να ιδρύσει την Ελληνική Ακαδημία Ξιφασκίας.

Η σχολή εδρεύει στην οδό Απειράνθου 12, στο Γαλάτσι.

«Οι ιδρυτές και τα μέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα την ξιφασκία. Αυτή η αγάπη τους και η επιθυμία να τη μοιραστούν με όσο το δυνατόν περισσότερους, τους οδήγησε στην ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Ξιφασκίας με έδρα το Γαλάτσι. Είμαι περήφανη που μπορώ να μεταδώσω την αγάπη που ένιωσα για αυτό το άθλημα ως υπεύθυνη προπονήτρια του συλλόγου» υπογραμμίζει η κ. Στάντσιου.

Οι κάτοικοι της περιοχής αν και ήταν διστακτικοί στην αρχή, κυρίως από φόβο τραυματισμών και κόστους, κατόπιν των ενημερώσεων που τους έγιναν καθώς και των δοκιμαστικών μαθημάτων, έχουν αγκαλιάσει τον σύλλογο και γίνονται μέλη της οικογένειας της ξιφασκίας.

«Το μεγαλύτερο μήνυμα που θέλω να περάσω στους αθλητές μου είναι πως με προσπάθεια, υπομονή, επιμονή αλλά και ήθος, πρέπει να διεκδικήσουν με το σπαθί τους τη θέση που τους αξίζει στη ζωή, να ευτυχίσουν και να κάνουν περήφανους τους αγαπημένους τους» τονίζει η κ. Στάντσιου.

Όσον αφορά τους μελλοντικούς στόχους; «Κύριος στόχος είναι η διάδοση της ξιφασκίας στο ευρύ κοινό, αλλά και η επιτυχία των αθλητών μου στις ελληνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Επιτυχία που θα στηρίζεται στη συνεργασία και στην ευγενή άμιλλα».

«Για μένα η ξιφασκία είναι μια τέχνη εκτός από άθλημα, ένας τρόπος ζωής. Θα έλεγα πως είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου και της ζωής μου, γιατί μέσα από αυτήν έμαθα πολλά πράγματα, όπως το να έχω επιμονή και υπομονή για να πετύχω τους στόχους μου. Είναι ένα άθλημα το οποίο με βοήθησε να μάθω ποια είναι τα ελαττώματά μου και ποια τα πλεονεκτήματά μου σαν άνθρωπος και να αντιμετωπίζω τον κάθε αντίπαλο» καταλήγει η κ. Στάντσιου.

Δείτε επίσης