Συνεντεύξεις

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται “ξεπάγωμα” συντάξεων και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το α’ εξάμηνο το 2023

Δεν θα εκκρεμεί καμιά κύρια σύνταξη μέσα στο καλοκαίρι. Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση. Πέρσι βρήκαμε 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε υπόγεια και ντουλάπια!», δηλώνει στη »Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται “ξεπάγωμα” συντάξεων και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το α’ εξάμηνο το 2023
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Στη λύση των προβλημάτων των συνταξιούχων επικεντρώνεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι θα μηδενίσει τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι, εξηγώντας ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα τελειώσουν όλες, σχεδόν, οι υποθέσεις του 2019 και του 2020. Και, τέλος, μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσουν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει την αποκλιμάκωσή τους, καθώς όταν κλείσουν οι εκκρεμότητες με τις κύριες συντάξεις, περισσότεροι άνθρωποι θα ασχοληθούν με τις επικουρικές. Ήδη μειώθηκαν από τα 487 εκατ. ευρώ, το 2019, στα περίπου 150 εκατ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Τέλος, θα δοθεί αύξηση στους συνταξιούχους το 2023 με βάση έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και τη διαιρεί δια του δύο. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να υπάρξει και πάλι αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κύριε υπουργέ, ύστερα από 12 έτη οι συντάξεις πρόκειται να «ξεπαγώσουν» το 2023. Σε ποιο ύψος αναμένεται να κυμανθούν οι αυξήσεις που θα δοθούν;

«Σημειώνω, πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε και για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες, η οποία σηματοδοτεί τη συνέχιση των φοροελαφρύνσεων. Δεύτερον, θα έχουμε πράγματι “ξεπάγωμα”, αύξηση δηλαδή, των συντάξεων βάσει των προβλέψεων της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας. Η αύξηση θα προσδιοριστεί βάσει ενός μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στο νόμο, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και τη διαιρεί δια του δύο. Αυτή η εξέλιξη αφορά όλους τους συνταξιούχους: κάποιους που θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη Προσωπική Διαφορά λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου και θα τη “ροκανίσουν” με αυτές τις αυξήσεις. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε στην επόμενη αύξηση να είναι και αυτοί κερδισμένοι!».

Πρόσφατα, πέρασε διάταξη από τη Βουλή με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες περίπου 78.000 κύριες συντάξεις. Είναι εφικτός ο στόχος να έχουν εκδοθεί όλες μέσα στο καλοκαίρι; Πότε υπολογίζετε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα για την έκδοση κύριας σύνταξης;

«Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση. Σκεφτείτε ότι πέρσι βρήκαμε 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε υπόγεια και ντουλάπια! Αυτή την κατάσταση διορθώνουμε κάθε μέρα. Πώς; Με τους 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον ΕΦΚΑ. Με τον ηλεκτρονικό “Πύργο Ελέγχου”. Με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Με τους δύο νέους θεσμούς, των “συντάξεων εμπιστοσύνη” και των “συντάξεων fast track”. Αλλά και με το νόμο που ψηφίσαμε για τον ΕΦΚΑ για την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και την εισαγωγή μίας λογικής κινήτρων και ελέγχων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Τι έχουμε πετύχει; Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του 2016, του 2017, του 2018, να γίνουν παρελθόν! Επίσης, σε λιγότερο από ένα μήνα τελειώνουν όλες σχεδόν οι υποθέσεις του 2019 και του 2020. Και θα κλείσουμε μία και καλή με όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι!».

Ποια είναι η κατάσταση με τις επικουρικές συντάξεις;

«Συνειδητά έχουμε μέχρι σήμερα δώσει έμφαση στις κύριες συντάξεις. Διότι όταν χρωστά το κράτος την “κύρια” σύνταξη –το λέει και η ίδια η λέξη– πρέπει να ξεκινήσεις από εκεί. Υπάρχει, ωστόσο, ήδη μία σχετική αποκλιμάκωση στις επικουρικές. Με την αντιμετώπιση, όμως, των εκκρεμοτήτων στις κύριες, για την οποία μόλις σας μίλησα, θα έχουμε τα εξής δύο οφέλη: πρώτον, περισσότερους ανθρώπους για να ασχοληθούν με τις επικουρικές, και, δεύτερον, όταν βγει η κύρια σύνταξη, μπορεί να υπολογιστεί γρηγορότερα και η επικουρική. Θα πάμε, λοιπόν, πολύ πιο γρήγορα. Εμείς είμαστε που μειώσαμε από τα 487 εκατ. ευρώ –αυτό ήταν το ποσό το 2019– στα περίπου 150 εκατ. ευρώ τις οφειλές του Δημοσίου προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Και εμείς είμαστε που θα τις μηδενίσουμε!».

Ο πληθωρισμός καλπάζει στη χώρα μας. Πώς θα τον αντιμετωπίσετε; Τι πρέπει να κάνει παραπάνω η κυβέρνηση;

«Η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, διότι ανεβαίνει παντού. Είναι απότοκο της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό που έχει σημασία είναι, τι κάνουμε για να απαλύνουμε αυτή την πίεση. Σας μίλησα ήδη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε πάρει μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ από το περασμένο φθινόπωρο. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους με έκτακτες ενισχύσεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ενώ η ΔΕΗ προχώρησε σε εκπτώσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ, ακριβώς επειδή την είχαμε εξυγιάνει πρωτύτερα. Τώρα, αποφασίστηκε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια –με ουσιαστική κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής–, το οποίο, μάλιστα, θα ελαφρύνει τους πολίτες αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβριο! Είμαστε 3οι σε ολόκληρη την Ε.Ε. ως προς την ένταση των ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό για την απάλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι, πιστεύω, αμελητέα όλα αυτά. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν σοβαρό να ισχυριστεί κανείς ότι μία τόσο μεγάλη διεθνής κρίση δεν θα έχει απολύτως καμία συνέπεια, διότι κάποια κυβέρνηση θα εξαφανίσει όλες της τις συνέπειες ως δια μαγείας. Αποδεικνύουμε, ωστόσο, πιστεύω, ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις αντοχές της Οικονομίας!».

Στο Συνέδριο ο πρωθυπουργός ταύτισε την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με την αυτοδύναμη Ελλάδα. Έχετε εγκαταλείψει το ενδεχόμενο της προοπτικής των συνεργασιών; Υπάρχουν, πιστεύετε, περιθώρια συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ.;

«Στόχος μας, προφανώς, είναι η αυτοδυναμία. Ακόμα περισσότερο, καθώς η μικροκομματική αντιμετώπιση του ζητήματος του μετεκλογικού σκηνικού από την αντιπολίτευση, υπογραμμίζει την ανάγκη για μία σταθερή κυβέρνηση. Λέμε, λοιπόν, στους Έλληνες: Η χώρα βρίσκεται εν μέσω διεθνών αναταράξεων και κρίσεων. Η εμπειρία μας από τις κρίσεις της όξυνσης με την Τουρκία, του Μεταναστευτικού, του κορωνοϊού, μας έχει δείξει ότι τέτοιες μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν στη χώρα υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να πάρει αποφάσεις. Και το μόνο κόμμα που εξ αντικειμένου μπορεί να δώσει μία τέτοια σταθερή –και αποτελεσματική, όπως έχουμε αποδείξει– κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν ζητάμε, λοιπόν, την αυτοδυναμία από κάποιο πείσμα. Τη ζητάμε διότι, με βάση το σημερινό πολιτικό σκηνικό, πιστεύουμε ότι αυτό έχει ανάγκη η Ελλάδα!».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές;

«Το δίλημμα θα είναι σταθερότητα, ανάπτυξη και σιγουριά με τη Νέα Δημοκρατία, ή αστάθεια και νέες περιπέτειες. Και νομίζω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων το βλέπει αυτό. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει ενώ αυτά τα 3 χρόνια διαχειριστήκαμε, όπως σας είπα, μία σειρά άνευ προηγουμένου προκλήσεων. Διότι οι Έλληνες κρίνουν και συγκρίνουν. Σκέφτονται πώς θα ήταν τα πράγματα αν όλες αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη τους ελπίδα για σταθερότητα και μία καλύτερη ζωή!».

«Ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που μπήκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου. Θα υπάρξει και νέα αύξηση το 2023;

«Στις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού –όπως προβλέπει άλλωστε και ο νόμος– και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι – ειδικά οι χαμηλόμισθοι– είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, πως στέκεται δίπλα τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες του εισαγόμενου πληθωρισμού. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ακριβώς επειδή εφαρμόζουμε μία οικονομική πολιτική, η οποία, παρά τις αντιξοότητες, δίνει ώθηση στην Οικονομία. Δείτε την πορεία της ανεργίας, η οποία έχει πλέον υποχωρήσει από το 17,2% όταν παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019, στο 12,2% τον περασμένο Μάρτιο!».

Τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή μία ακόμα μείωση των εισφορών, της τάξης των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων. Ποιες άλλες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών;

«Πρόκειται για μία επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί η μέχρι σήμερα σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν μέχρι σήμερα δει συνολική αύξηση του εισοδήματός τους κατά 12%! Δεν μένουμε, όμως, σε αυτά. Όπως σας είπα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Η προοδευτική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί διαρκή μας φροντίδα!».

Τί προβλέπεται όσον αφορά στις τριετίες και ποια είναι η δική σας θέση;

«Οι τριετίες ισχύουν με τον ίδιο τρόπο που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει έως και στα 926 ευρώ –713 ευρώ κατώτατος μισθός + 213 προσαύξηση λόγω τριετιών– μηνιαίως. Η θέση του υπουργείου μας σε σχέση με τις τριετίες είναι, άλλωστε, γνωστή, καθώς κάναμε παρέμβαση υπέρ των τριετιών στην υπόθεση που ήδη κρίθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας!».

«Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας: Από αρχές Ιουνίου, ακόμη ένα χτύπημα στη γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ»

Τι είναι το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» του ΕΦΚΑ; Πώς θα βοηθήσει την προσπάθεια;

«Όταν λέμε ότι θέλουμε να τελειώνουμε μία και καλή με τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, το εννοούμε! Γι’ αυτό και ρίχνουμε ένα ακόμη “όπλο” στη μάχη: το “Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”. Είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και του εν αναμονή συνταξιούχου, που θα επιταχύνει ακόμα πιο πολύ την έκδοση των συντάξεων! Είναι μία ακόμα καινοτομία όχι μόνο για τον ΕΦΚΑ, αλλά και για ολόκληρο το Δημόσιο, που οδηγεί σε οικονομία χρόνου, καλύτερη εξυπηρέτηση και γρηγορότερη απονομή συντάξεων. Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τον ΕΦΚΑ και να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνταξή του γλιτώνοντας ουρές, καθυστερήσεις, ακόμα και ραντεβού. Ενώ θα έχει απέναντί του έναν ΕΦΚΑ, ο οποίος, λόγω της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων, θα είναι πραγματικά υπόλογος απέναντί του για όποια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα ησυχάσουν σε σημαντικό βαθμό από τις αποθήκες, τους φοριαμούς και το διοικητικό χάος, μέσα στο οποίο λειτουργούσαν για δεκαετίες. Όταν στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου παρουσιαστεί επίσημα το “Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”, όλοι οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στο πολυκέφαλο “τέρας” της γραφειοκρατίας μέσα στον ΕΦΚΑ!».

Δείτε επίσης