Συνεντεύξεις

Αδ. Γεωργιάδης στη «Βραδυνή»: «Δεν υπάρχει φόβος για την επάρκεια, αλλά για αυξήσεις στις τιμές τροφίμων»

«Θέλω όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε στο μεγαλύτερο ιστορικό φαινόμενο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε περισσότερο για αυτό», δηλώνει στη «Βραδυνή» ο υπουργός Ανάπτυξης

Αδ. Γεωργιάδης στη «Βραδυνή»: «Δεν υπάρχει φόβος για την επάρκεια, αλλά για αυξήσεις στις τιμές τροφίμων»
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Τη βεβαιότητα ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», τονίζοντας ότι βούληση του πρωθυπουργού είναι τα νοικοκυριά να μην μείνουν αβοήθητα.

Ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στις δυσμενείς προβλέψεις για τις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες παγκοσμίως, οι οποίες αναφέρονται σε επιπλέον 30% αύξηση από το σημείο το οποίο βρισκόμαστε σήμερα. «Θέλω όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε στο μεγαλύτερο ιστορικό φαινόμενο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε περισσότερο για αυτό».

Ωστόσο, εξήγησε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, καθώς υπάρχουν αποθέματα για τους επόμενους μήνες, και αν ποτέ βρεθεί σε κάποιο σημείο κινδύνου, η κυβέρνηση θα πιέσει την αγορά για να το καλύψει. Τόνισε, όμως, ότι «υπάρχει μεγάλος φόβος ως προς τις τιμές».

Η κατάσταση στα καύσιμα είναι πολύ δύσκολη και όλοι λένε ότι θα επιδεινωθεί. Θα παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πάντα πάνω από τα προβλήματα των πολιτών. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του βαρελιού του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πτώση του ευρώ, έχει κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη. Πολλοί δεν το έχουν καταλάβει και αναρωτιούνται, “γιατί όταν το πετρέλαιο έχει 128 δολάρια πληρώναμε 2 ευρώ τη βενζίνη και με 114 δολάρια πληρώνουμε 2,30 ή 2,75;”. Η απάντηση είναι γιατί τότε είχαμε ευρώ 1,30, ενώ τώρα έχουμε ευρώ 1,08. Πιστεύουμε ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας όσον αφορά τους επόμενους μήνες και ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι διεθνείς προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Όσον αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπάρχει κανένα μέτρο που μπορούμε να λάβουμε και δεν το έχουμε λάβει ήδη. Κάνουμε ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του καυσίμου, στα διυλιστήρια, στους μεταφορείς, στα πρατήρια, βάζουμε πρόστιμα, έχουμε θεσπίσει πλαφόν και παρακολουθούμε όσο μπορούμε περισσότερο την ταχεία μείωση των τιμών όταν πέφτει η τιμή του αργού».

Σχεδιάζετε οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα ή να επιμηκύνεται το Fuel Pass;

«Η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών. Ως μέλος αυτής της κυβέρνησης όμως, μπορώ να σας πω ότι βούληση του πρωθυπουργού είναι τα νοικοκυριά να μην μείνουν αβοήθητα. Είμαι βέβαιος ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Καταγράφονται συνέχεια κρούσματα αισχροκέρδειας. Τι σχεδιάζετε να κάνετε για να τη μειώσετε; Τα διυλιστήρια τηρούν τους νόμους για την αισχροκέρδεια;

«Δυστυχώς, από τους ελέγχους που κάνει η ΔΙΜΕΑ έχει προκύψει ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων καυσίμων που έχουν ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021. Ένα ποσοστό περίπου 26% φαίνεται ότι είναι παραβατικό. Ελπίζω ότι όσο προχωρούν οι έλεγχοι και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς έλεγχο, αυτό το ποσοστό θα μειωθεί. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι η ώρα να κερδίσει κανείς ούτε μισό ευρώ παραπάνω. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να είμαστε δίπλα του.

Όσον αφορά στα διυλιστήρια έχουμε κάνει την έφοδό μας. Έχουμε συλλέξει τα στοιχεία και τώρα είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας. Θα πάρει αρκετό χρόνο να επεξεργαστούμε τα στοιχεία αυτά, καθόσον ο όγκος των στοιχείων είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αλλά να είστε βέβαιοι, εφόσον υπάρξει παραβίαση, θα επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα».

Ο πληθωρισμός καλπάζει. Σε τί ποσοστό εκτιμάτε ότι θα φτάσει; Θα πάρετε και άλλα μέτρα για να τον αντιμετωπίσετε;

«Αυτή τη στιγμή, πρόβλεψη μετά βεβαιότητας για το πού θα φτάσει ο πληθωρισμός φέτος, είναι αδύνατον να γίνει, γιατί ακόμα έχουμε πολύ μεταβαλλόμενες παραμέτρους

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το 2022, μας κατατάσσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο έτους. Τώρα είναι ακόμα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γιατί τους πρώτους μήνες του ’21 είχαμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, και άρα συγκρινόμαστε από χαμηλότερη βάση. Όμως, πιστεύω ότι τελικά θα είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποιος θα είναι ακριβώς αυτός, μου είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να σας το πω».

Εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται;

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι, όπως με έχει πληροφορήσει η ΔΙΜΕΑ, τα πρόστιμα εισπράττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μου έκανε, μάλιστα, μεγάλη εντύπωση ότι όλα τα μεγάλα πρόστιμα που βάλαμε έχουν εισπραχθεί, που σημαίνει ότι οι εταιρίες έχουν καταλάβει ότι κάτι δεν είχε γίνει σωστά. Πιστεύω ότι όλοι, πλέον, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να κερδίσει εις βάρος των πολιτών σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

Πλέον, οι πολίτες δεν μπορούν να γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς. Πώς μπορεί να βοηθήσετε τον καταναλωτή έμπρακτα να μη βλέπει διαρκώς την τσέπη του να αδειάζει αγοράζοντας τρόφιμα;

«Οι έλεγχοι που κάνουμε έχουν ακριβώς αυτό το στόχο, αλλά μην ξεχνάμε και σε ποια εποχή ζούμε. Το περιοδικό “Economist” είχε πρωτοσέλιδο αυτήν την εβδομάδα “The Food Catastrophe is coming Η επισιτιστική καταστροφή έρχεται”. Οι προβλέψεις που άκουσα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για τις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες, μιλούν για επιπλέον 30% αύξηση από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως σε σιτάρι, μεγάλη έλλειψη σε ζάχαρη και μία σειρά άλλα προϊόντα. Άρα, θέλω όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε στο μεγαλύτερο ιστορικό φαινόμενο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε περισσότερο για αυτό. Δεν μπορούν τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους να κάνουν τα πάντα».

Φοβάστε μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση; Η Ελλάδα είναι καλυμμένη από αυτόν τον κίνδυνο, και μέχρι πότε;

«Ευτυχώς, η Ελλάδα σήμερα, χάρη και στις ενέργειες που έχουν κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Γιατί; Διότι έχουμε θεσπίσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Γνωρίζουμε ότι έχουμε αποθέματα για τους επόμενους μήνες σε όλα τα προϊόντα και παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την εξέλιξη των αποθεμάτων. Άρα, αν ποτέ βρεθούμε σε κάποιο σημείο κινδύνου, θα είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε την αγορά για να το καλύψει. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας φόβος ως προς την επάρκεια. Υπάρχει μεγάλος φόβος ως προς τις τιμές».

Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων;

«Μα, δεν έχει υπάρξει μέρα που δεν έχουμε ανακοινώσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Από την επιδότηση στο ρεύμα, από το ΕΣΠΑ που τους δώσαμε πάλι το 8%, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από τη μείωση των φόρων… Όλα αυτά δεν είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων;».

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά για την παγκόσμια Οικονομία; Πώς επηρεάζει την ελληνική Οικονομία;

«Η επόμενη χρονιά φαίνεται ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια Οικονομία. Το πιθανότερο να είναι χρονιά ύφεσης για την παγκόσμια Οικονομία. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα είναι από τις λίγες χώρες που θα έχει, έστω μικρή, ανάπτυξη και το 2023. Αυτό για να συμβεί, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους ρυθμούς που εργαζόμαστε τώρα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Ο Ερντογάν έχει κακομάθει»

Ο Ερντογάν για άλλη μία φορά εκδήλωσε επιθετική ρητορική μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού…

«Ο κ. Ερντογάν είχε προφανώς κακομάθει και νόμιζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εδώ για να του κάνει τα χατίρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει το χατίρι σε κανέναν.

Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, γιατί είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών να έχουμε καλές σχέσεις. Αλλά, καλές σχέσεις επί τη βάσει της ισοτιμίας και της φιλίας, όχι επί τη βάσει της υποχώρησης της Ελλάδος έναντι των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας.

Αν νομίζουν ότι έχουμε σκοπό να έχουμε μαζί τους μία σχέση προτεκτοράτου, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Αν νομίζουν ότι για κάποιο λόγο η Ελλάδα θα τους αναγνωρίσει κάποιου είδους ηγεμονικά πρωτεία στην περιοχή, κάνουν επίσης λάθος. Η Τουρκία δεν έχει ηγεμονικά πρωτεία στην περιοχή. Είναι ίσος φίλος μας και είμαστε ίσοι φίλοι τους. Επί τη βάσει της ισότητας θα είμαστε φίλοι. Χωρίς αυτήν, όχι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί για κακή διαχείριση. Τι απαντάτε;

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει εάν η αήθης επίθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον τρόπο που υπερασπίστηκε τα εθνικά δίκαια στην Ουάσιγκτον, ήταν προς το συμφέρον του ή όχι. Προσωπικά, πιστεύω ότι για να αντιδρά έτσι ο Ερντογάν είδε ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε πόντους, και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα κέρδισε πόντους. Τώρα, αν για κάποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει η Ελλάδα να κερδίζει πόντους, ρωτήστε τους ίδιους».

«Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές»

Βρεθήκατε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ποιο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον; Πόσες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον;

«Πράγματι, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Νταβός, είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να υπάρχει ελληνική συμμετοχή με ένα ξεχωριστό Περίπτερο αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ελλάδα. Πέρασαν πάνω από 150 εταιρίες, οι οποίες ήρθαν και ενημερώθηκαν για τους αναπτυξιακούς νόμους, για τα κίνητρα που δίνουμε και για το πώς μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα ευκολότερα. Ανταλλάξαμε κάρτες, παρουσιάσαμε σχέδια, μας παρουσίασαν τα δικά τους σχέδια και κάναμε τις πρώτες επαφές.

Ξέρετε, το κυνήγι των ξένων επενδύσεων είναι μία δουλειά που απαιτεί πολύ μεγάλο κόπο. Χρειάζεται να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους, να τους μιλήσεις, να τους ενημερώσεις, να δημιουργήσεις μία προσωπική σχέση μαζί τους, για να καταφέρεις να τους φέρεις στη χώρα σου. Μέχρι στιγμής, σε αυτό το πεδίο πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά. Το ’21 είχαμε ρεκόρ 18 ετών στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το ’22 θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ και συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, αλλά με πολλή δουλειά».

Δείτε επίσης