Συνεντεύξεις

Γ. Γεωργαντάς στη «Βραδυνή»: «Εξετάζουμε μείωση του ΦΠΑ στα αγαθά πρώτης ανάγκης»

«Θα δημοσιοποιούνται οι εταιρίες που τρώνε πρόστιμα για αισχροκέρδεια», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων στη «Βραδυνή»

Γ. Γεωργαντάς στη «Βραδυνή»: «Εξετάζουμε μείωση του ΦΠΑ στα αγαθά πρώτης ανάγκης»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, κυρίως αυτές που εισάγονται από τις εμπόλεμες περιοχές, αλλά και το θέμα των μειώσεων του ΦΠΑ σε προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας είναι ζητήματα που αφορούν την κάθε οικογένεια, και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, να μας εξηγήσει τις προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο του, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και, φυσικά, οι καταναλωτές.

Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντά και στην ψηφιακή διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής, που είναι το αναγκαίο επόμενο βήμα, ενώ δίνει έμφαση και στο θέμα των αυξήσεων σε προϊόντα που σχετίζονται με τα σιτηρά, όπως το ψωμί, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ίδιος λέει ότι «οι αυξήσεις δικαιολογούνται όταν κάποιο προϊόν είναι σε έλλειψη ή όταν πωλούνται σε υψηλές τιμές οι πρώτες ύλες. Για το ψωμί ισχύει η δεύτερη περίπτωση. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών, καθώς έχουμε εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές για εισαγωγές μαλακού σίτου, οι τιμές, λόγω του πολέμου, είναι υψηλές. Και σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού ήταν, ίσως, αναπόφευκτες». Εκτιμά, πάντως, πως η τιμή του, τελικά, θα συγκρατηθεί.

Ταυτόχρονα, περιγράφει και το νέο μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης, από το οποίο, όπως σημειώνει, πρέπει να μεταβούμε σε αυτό των αγροτικών επιχειρήσεων.

Κύριε υπουργέ, επειδή γνωρίζετε πόσο δύσκολα τα φέρνουν οι πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας, πιστεύετε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είναι εφικτή, έτσι ώστε το κύμα της ακριβείας να αντιμετωπιστεί;

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις. Εξετάζει κάθε δυνατό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αποτελεσματικό και δεν θα αφήσει μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των φόρων είναι ζήτημα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο κάνει στοιχειοθετημένες εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις προς όφελος των πολιτών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Οι τιμές των προϊόντων από τον παραγωγό στα ράφια έχουν μεγάλη απόκλιση. Το υπουργείο σας και οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ελέγχους; Γιατί πολλές φορές έχει ειπωθεί και από κυβερνητικά στόματα το θέμα της αισχροκέρδειας, αλλά υπάρχει η αίσθηση από την κοινή γνώμη ότι οι έλεγχοι δεν επαρκούν.

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και δίνουν αποτελέσματα. Να σας θυμίσω ότι με νόμο που ψηφίσαμε, υπάρχει υποχρεωτικότητα στη δήλωση ανά πενθήμερο των αποθεμάτων κάθε επιχείρησης, ενώ από τους ελέγχους έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, πρόστιμο, ύψους 600.000 ευρώ. Σύντομα θα υπάρξει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης επωνυμιών των εταιριών στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ ή ο παραβάτης είναι υπότροπος».

Ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου σας σε ό,τι αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες και πού βρισκόμαστε σήμερα.

Το ΥπΑΑΤ ενισχύει τη βιολογική παραγωγή. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, λόγω του κλίματος και του εδάφους της,

έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στη βιολογική παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τις βιολογικές καλλιέργειες κατά 171 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάνει στα 661 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικών που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες και έχουμε διευρύνει το πεδίο των καλλιεργειών που εντάσσονται σε αυτές, έχοντας συμπεριλάβει και τις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και τη μελισσοκομία».

Μεγάλο ζητούμενο είναι η νέα κοινή αγροτική πολιτική με την Ε.Ε. Ποια κατεύθυνση προτείνουμε ως χώρα και ποια είναι τα κεφάλαια που πρέπει να διαπραγματευτούμε με άλλες βόρειες χώρες της Ε.Ε.;

«Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας είναι γνωστές. Ο μικρός κλήρος και η οικογενειακή παραγωγή είναι οι σημαντικότερες εξ αυτών. Αναπτύσσοντας οικονομική διπλωματία δημιουργούμε μέτωπο με άλλες χώρες, κυρίως μεσογειακές, προτάσσοντας κοινά συμφέροντα.

Τελευταίο παράδειγμα το αίτημα 13 χωρών για μεταφορά πόρων από τον Πυλώνα ΙΙ σε δράσεις που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις των παραγωγών από την ενεργειακή κρίση και θα αφορούν, κυρίως, στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής, γιατί μέσα από την εφαρμογή της ΚΑΠ πρέπει να στηρίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να δίνουμε προοπτική στον πρωτογενή τομέα».

Κύριε υπουργέ, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι θα γίνουν νωρίς το Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν τέλος της τετραετίας, που λέει και ο πρωθυπουργός;

«Θεσμικά, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα πότε θα γίνουν εκλογές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλω να ξέρετε το εξής: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που αποφασίζουν με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι με βάση το πρόσκαιρο προσωπικό ή κομματικό συμφέρον. Και αυτό είναι κάτι που ο λαός το εκτιμά».

Με βάση τον πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν με τον «πόλεμο των σιτηρών», οι αυξήσεις στο ψωμί, ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και με ποιον τρόπο;

«Οι αυξήσεις δικαιολογούνται όταν κάποιο προϊόν είναι σε έλλειψη ή όταν πωλούνται σε υψηλές τιμές οι πρώτες ύλες. Για το ψωμί ισχύει η δεύτερη περίπτωση. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών, καθώς έχουμε εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές για εισαγωγές μαλακού σίτου, οι τιμές, λόγω του πολέμου, είναι υψηλές. Και σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού ήταν, ίσως, αναπόφευκτες. Η κυβέρνηση προχωρεί σε στήριξη των επαγγελματιών σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια και ήδη λαμβάνουν τιμολόγια με μειωμένες αυξήσεις. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά στην Ε.Ε. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναμένουμε συγκράτηση τιμών σε πολλά είδη, και στο ψωμί».

«Να δυναμώσουν τα συνεταιριστικά σχήματα»

Είστε από τους υπουργούς που έχουν αποδείξει το έργο τους. Το ίδιο κάνατε και στο πόστο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν ήσασταν. Με τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές απλουστεύσατε τη λειτουργία του κράτους και την κάνατε πιο φιλική στους πολίτες. Ανάλογα έχετε κινηθεί και στον τομέα που τώρα είστε υπεύθυνος;

«Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή είναι επιτακτική. Θα μπορέσει να ενισχύσει και την ασφάλεια στην παραγωγή – επί παραδείγματι έγκαιρη προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα– και την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων (π.χ. συμβουλευτικές υπηρεσίες στη λίπανση του χωραφιού). Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή η χρήση και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, δεν αρκεί η καλή διάθεση της πολιτικής ηγεσίας. Πρέπει να συμμετέχουν και οι παραγωγοί λαμβάνοντας την απαραίτητη κατάρτιση για τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Κατάρτιση που προσφέρεται μέσω των προγραμμάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική ηγεσία θέλω να σημειώσω την μετάβαση του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό “νέφος” gov.gr, που διασφαλίζει διαφάνεια και εξοικονομεί χρήματα για τους αγρότες μας».

Τί πρέπει να αναμένουν οι αγρότες έτσι ώστε να καλυτερεύσουν την ποιότητα της εργασίας τους στα προϊόντα που παράγουν, αλλά και στο εισόδημά τους;

«Υπάρχουν δύο άξονες: Ο πρώτος είναι αυτός που είπατε. Τι πρέπει να αναμένουν. Και ο δεύτερος, τι πρέπει να κάνουν. Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας που πρέπει να αναμένουν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στην αγροτική παραγωγή η αντίληψή μας στηρίζεται σε μία θεμελιακή αλλαγή σε σχέση με τις πολιτικές του χθες: να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Η πολιτική βούληση από μέρους μας υπάρχει και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ανακοινώνουμε.

Σε ό,τι αφορά αυτά που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί: πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνουμε για ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Η συνένωση δυνάμεων δρα πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα. Και στην παραγωγή, και στην εμπορία. Τα κίνητρα που τους έχουμε δώσει είναι κυρίως φορολογικά, με τελευταίο την 50% έκπτωση στο φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Ταυτόχρονα, όπως σας είπα, ως πολιτική ηγεσία ενισχύουμε την αγροτική εκπαίδευση, στην οποία η χώρα μας υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αξιοποιούμε σε πρώτη φάση τα έξι δημόσια ΙΕΚ που έχουμε ιδρύσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ, με στόχο να μπορέσουν οι αγρότες μας να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή τους τα πλεονεκτήματα που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας σχέδιο για τον αγροτικό τομέα.

Δείτε επίσης