Συνεντεύξεις

Μ. Σπυράκη στη «Βραδυνή»: «Ανύπαρκτες οι εύκολες λύσεις του λαϊκισμού»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μ. Σπυράκη στη «Βραδυνή»: «Ανύπαρκτες οι εύκολες λύσεις του λαϊκισμού»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

«Βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί χαρακτηρίζει την απλή αναλογική η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης κατηγορεί την αντιπολίτευση για τις ανύπαρκτες «εύκολες λύσεις» που προτείνει, αξιολογεί τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης, αλλά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θεωρώντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε όλους τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων για τις προοπτικές της χώρας μας.

Έκρινε απαραίτητο να αναφερθεί στο δημοψήφισμα του 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η ευρωβουλευτής επαναλαμβάνει τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών. Μιλά ακόμα για τον Ερντογάν και για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη με τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Κυρία Σπυράκη, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιέγραψε την Ευρώπη του μέλλοντος και την Ελλάδα του τώρα, ύστερα από τρία χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να μειώσει τις αποστάσεις Βρυξελλών – Αθήνας;

«Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη. Η πορεία της πατρίδας μας δεν διαχωρίζεται από τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. Η Ευρώπη, ωστόσο, οφείλει κάθε φορά να κινείται στο ύψος των περιστάσεων. Το κεκτημένο της συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας με τις κοινές παραγγελίες υγειονομικού υλικού, εμβολίων και την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η νέα μέθοδος δράσης. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τελευταίο καταφύγιο για κάθε είδους κρίση, που θα δίνει ανάσα στις χώρες μας και θα στηρίζει τελικά τους πολίτες μας. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, που θεριεύει κάθε φορά που έχουμε παγκόσμια προβλήματα προβάλλοντας ανύπαρκτες “εύκολες λύσεις”».

Η πολιτική αντιπαράθεση με όρους Ελλάδας μεταφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, με τον πρωθυπουργό να κατακεραυνώνει την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, για το δημοψήφισμα. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις των ξένων συναδέλφων σας ακούγοντας τον πρωθυπουργό αλλά και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της χώρας μας;

«Το δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα δεν ήταν μία εσωτερική υπόθεση. Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το γκρεμό της χρεοκοπίας για δεύτερη φορά, και ο κραδασμός που προκάλεσαν οι χειρισμοί Τσίπρα – Βαρουφάκη στην Ευρωζώνη ήταν πρωτοφανής, ειδικά έπειτα από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, οπότε και η πατρίδα μας έδειχνε να βγαίνει στο οικονομικό ξέφωτο. Ως εκ τούτου, η αναφορά στο δημοψήφισμα ήταν απαραίτητη και για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της σύγκρισης. Η Ελλάδα, πλέον, τρέχει με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελεί παράδειγμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, διαδραματίζει ρόλο ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρωταγωνιστεί στη λήψη των αποφάσεων. Ακόμη και οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν μπορούν να αμφισβητήσουν αυτά τα επιτεύγματα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εμφανίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο με ελλιπή πληροφόρηση σε κρίσιμα θέματα. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο».

Ταυτόχρονα, ακολούθησε και μία νέα σφοδρή αντιπαράθεση, σε επίπεδο ελληνικής Βουλής. Τελικώς, κυρία Σπυράκη, οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές;

«Όπως ακούσατε από τα πιο αρμόδια χείλη, ο πρωθυπουργός επιλέγει υπευθυνότητα και σταθερότητα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η πατρίδα μας χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να κερδίσει όσα αξίζουν στους Έλληνες. Η αστάθεια υπονομεύει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα της απλής αναλογικής και να δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέγουν με την ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια σταθερές κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και λέει ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο φαίνεται πως υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους. Το κλίμα αυτό βοηθάει τη χώρα στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται, όταν μάλιστα έχουμε ενεργειακή κρίση και ακρίβεια;

«Κύριε Γιακουμή, το σύστημα είναι αντιπροσωπευτικό και η ανανέωση της εντολής των πολιτών στους βουλευτές περνά μέσα από την αξιολόγηση του έργου τους από τους πολίτες. Δεν είναι υποχρεωτικά προεκλογικές ούτε οι περιοδείες υπουργών και στελεχών ούτε οι εκδηλώσεις αποτίμησης της δουλειάς της κυβέρνησης. Ειδικά για την ενεργειακή κρίση το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και απαιτεί δράση από την Ε.Ε. άμεσα. Το χειμώνα που έρχεται, η Ε.Ε. οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα στηρίζοντας τους πολίτες, διότι ήδη έχει στα χέρια της τρία διαθέσιμα εργαλεία:

- Τα 220 δισ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη-μέλη και μπορούν να διοχετευθούν σε εθνικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

- Τις εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου που οφείλει να κάνει άμεσα η Κομισιόν, προκειμένου να καλύψει τις αποθήκες φυσικού αερίου με τουλάχιστον 80% πληρότητα το Νοέμβριο του 2022.

- Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, με πρώτο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, που αποτελούν “χρυσή ευκαιρία” για την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους Ευρωπαίους τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και τον αναθεωρητισμό της. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος επανάληψης προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας;

«Ο βασικός άξονας του επιχειρήματος του πρωθυπουργού ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η απερίφραστη καταδίκη του αναθεωρητισμού. Ο πρωθυπουργός φρόντισε, επίσης, με ευθύ τρόπο να θυμίσει δημοσίως, από το θεσμικό βήμα του Στρασβούργου, τη συγκυρία του 2016, όταν πανομοιότυπες βάρκες με δεκάδες επιβαίνοντες έφευγαν από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ελλάδα. Η επαναφορά στη συζήτηση του “push forward” των απελπισμένων, που δεν μπορεί να γίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών, έχει μεγάλη σημασία για το ευρωπαϊκό ακροατήριο. Ήδη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και η νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα την Ελλάδα και έχουν δει από κοντά την κατάσταση που επιχείρησε να δημιουργήσει ο Ερντογάν στον Έβρο, εργαλειοποιώντας ανθρώπους. Τα δεδομένα που έχουν, πλέον, δημιουργηθεί στην Ευρώπη αποτρέπουν τον Ερντογάν να επαναλάβει το εγχείρημα».

Δείτε επίσης