Συνεντεύξεις

Στ. Καλαφάτης στη «Βραδυνή»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει να κάνει βουτιές στη λάσπη»

«Είναι θλιβερό για την αξιωματική αντιπολίτευση να πορεύεται με όπλα το ψέμα και τη συκοφαντία. Και ακόμα χειρότερα, όταν σε δύσκολους καιρούς επενδύει στο φανατισμό, την πόλωση και το διχασμό»

Στ. Καλαφάτης στη «Βραδυνή»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει να κάνει βουτιές στη λάσπη»
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

«Η Ελλάδα ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγονται εντάσεις και να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας στην πρόσφατη όξυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου.

Επισημαίνει, μάλιστα, τη σοβαρότητα της κατάστασης εξηγώντας ότι «κάθε σπίθα στα Βαλκάνια μπορεί να γίνει εστία γενικότερης ανάφλεξης. Και αυτό δεν συμφέρει κανένα».

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι η χώρα μας επιδιώκει την αποτροπή των εντάσεων, αλλά δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τέλος, σχολιάζοντας την πολιτική όξυνση και τις καταγγελλίες ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές Ανδρουλάκη επισημαίνει πως «είναι θλιβερό για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να πορεύεται με όπλα το ψέμα και τη συκοφαντία», και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μόνο που έχει μάθει είναι οι βουτιές στη λάσπη».

Με την πρόσφατη ένταση μεταξύ Πρίστινας – Βελιγραδίου στο Βόρειο Κόσσοβο, φάνηκε ότι μία σπίθα χρειάζεται για να ανάψει «φωτιά» και στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Πόσο επηρεάζει τη χώρα μας αυτή η ένταση, που πήρε αναστολή ένα μήνα;

«Κάθε “σπίθα” στα Βαλκάνια μπορεί να γίνει εστία γενικότερης ανάφλεξης. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Η Ελλάδα επιδιώκει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτό, άλλωστε, το γνώμονα συμμετέχει στην KFOR, την ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Και με αυτόν το γνώμονα, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγονται εντάσεις, να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, να δημιουργείται γόνιμο περιβάλλον για την επίλυση των διαφορών, που έρχονται από το βαλκανικό παρελθόν. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα που μας συγκλονίζουν όλους οι κραδασμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό έναντι της Τουρκίας, και λέει εκ νέου πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας λόγω «στρατικοποίησης των νησιών». Πώς αποκρυπτογραφείτε αυτές τις δηλώσεις για τις προθέσεις της Τουρκίας;

«Η Τουρκία ανάποδα μετρά και το ξέρει. Διότι είναι η χώρα που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Είναι η χώρα που εισέβαλε και κατέλαβε σχεδόν τη μισή Κύπρο από τον Ιούλιο του 1974. Είναι η χώρα που παρατάσσει, όχι μόνο τη Στρατιά του Αιγαίου, αλλά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου απέναντι στα νησιά, τα οποία δεν έχουν στο έδαφός τους καμία αποβατική ή επιθετική δύναμη. Και βεβαίως, είναι η χώρα που κατασκευάζει χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται δεκάδες ελληνικά νησιά, ακόμη και η Κρήτη, σαν μέρος της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”. Τώρα, μπροστά στην απήχηση που βρίσκουν οι διεθνείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθούν να καταγγείλουν εμάς για όσα οι ίδιοι απεργάζονται. Δεν μπορούν, όμως, να πείσουν κανέναν. Και ούτε, βέβαια, να κάνουν πράξη τη νεο-οθωμανική παραφροσύνη. Έχουμε και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί».

Σε περιοχή ανοιχτά της Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Φοβάστε ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία;

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και ψύχραιμα όλα όσα δηλώνονται και όσα μπορεί να σχεδιάζονται από την Άγκυρα. Ενημερώνουμε εταίρους και συμμάχους, και προειδοποιούμε για τις συνέπειες κάθε αφροσύνης. Άλλωστε, μία ένταση στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν θα εξυπηρετούσε παρά μόνο τα συμφέροντα του Πούτιν. Επιδιώκουμε την αποτροπή των εντάσεων, αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό ο Ερντογάν το ξέρει πολύ καλά. Επιμένει στην προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την εθνικιστική υστερία των μαζών, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει τον “Ρουβίκωνα”».

Ποιά έργα ανάπτυξης προγραμματίζονται για τη Βόρεια Ελλάδα;

«Βάλαμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του μέλλοντος, και τίποτα, πια, δεν μας σταματά. Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Η Δυτική Μακεδονία ξεφεύγει από την απομόνωση με το ξεμπλοκάρισμα του Ε65. Στη Θεσσαλονίκη προχωρούν πάνω από 20 έργα και δράσεις, με δεσμευμένους οικονομικούς πόρους. Το Μετρό έχει ολοκληρωθεί, στη βασική γραμμή, σε ποσοστό 85%, και επεκτείνεται στα δυτικά. Στο τέλος της χρονιάς αναμένεται Ανάδοχος στο Flyover, ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ και εγκρίθηκε η δωρεά του “Σταύρος Νιάρχος” για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη χωροθέτηση νέου υπερσύγχρονου Ογκολογικού Νοσοκομείου. Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση για την οδική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Λιμένα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, που εκκρεμούσε από το 2000. Εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ το Π.Δ. για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Βάλαμε τέλος στο πρόβλημα του τακτικού καθαρισμού του Θερμαϊκού. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έργα 20 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλα 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Ταυτόχρονα, 3 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου για smart cities όπως και 1,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αμπελοκήπων».

Υπάρχει έντονο κλίμα τοξικότητας στο πολιτικό σκηνικό, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται το περιστατικό παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Πώς σχολιάζετε τη στάση του;

«Το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βουτιές στη λάσπη. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σπάσει τα μούτρα του. Διότι, βεβαίως, είναι πρόβλημα σοβαρό να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα, οποιουδήποτε και πολύ περισσότερο όταν έχουν εντοπιστεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι, όμως, ανήθικο να διατυπώνονται υπονοούμενα σε βάρος μίας κυβέρνησης που έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι θλιβερό για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να πορεύεται με όπλα το ψέμα και τη συκοφαντία. Και ακόμα χειρότερα όταν σε δύσκολους καιρούς επενδύει στο φανατισμό, την πόλωση και το διχασμό».​

Δείτε επίσης