Συνεντεύξεις

Νίκος Παπαθανάσης στη «Βραδυνή»: «Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον χειμώνα»

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι καλό να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες λελογισμένης κατανάλωσης Ενέργειας μέχρι όλοι μαζί να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη «ΒτΚ»

Νίκος Παπαθανάσης στη «Βραδυνή»: «Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον χειμώνα»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, για να μετριαστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης παρουσιάζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Παραδέχεται, πάντως, ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα συμβάλουν ώστε να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κύριε Παπαθανάση, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και το δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη εργαζομένων και νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων, με αφορμή την πανδημία τότε τα χρήματα είναι πάρα πολλά στην κρίση που βρισκόμαστε σήμερα. Τελικά, υπάρχουν «λεφτόδεντρα»;

«Δεν πρόκειται για την ύπαρξη κάποιου “λεφτόδεντρου”, ούτε και για ανεύθυνες υποσχέσεις, όπως αυτές που έχουμε ακούσει και θα ξανακούσουμε από τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κοστολογημένα μέτρα στήριξης, με τον τρόπο που το έχει κάνει η κυβέρνηση από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Τα 5,5 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 50 δισ. που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Βασικό μας μέλημα ήταν, και παραμένει, η στήριξη της Οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας με τέτοιο τρόπο, που αφενός να αξιοποιεί προς όφελος όλων κάθε κομμάτι εθνικού πλούτου που παράγεται, λόγω της ορθής και συνετής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε, και αφετέρου να μην δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες που δυνητικά θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το συνεκτικό σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας αποδίδει, ενώ η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και οι διαρκείς μεταρρυθμιστικές μας παρεμβάσεις εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι δυνατή η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας από την επόμενη, κιόλας, ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2022 κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που είναι 4,1%. Για το 1ο εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται πάνω από το 7,5%. Η άνοδος των εσόδων από τον Τουρισμό, όπως και η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με όσα αναμένονταν και είχαν προϋπολογιστεί, δημιούργησαν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη λήψη των περαιτέρω μέτρων τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δεν πρόκειται για μαγική συνταγή, πρόκειται για την εφαρμογή ενός πολύ σοβαρά μελετημένου σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, που δικαιώνεται όχι μόνο από τους δείκτες που καταγράφουν την προοπτική της, αλλά και από τα πρακτικά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία, ιδίως στις ομάδες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από στήριξη».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ένα λόγο να πει στη ΔΕΘ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τί απαντάτε;

«Πρόκειται για μία ακόμα –από τις πάμπολλες– φορές που ο αντιπολιτευτικός λόγος του κ. Τσίπρα βασίζεται στην αλλοίωση της πραγματικότητας και στην κατασκευή ανύπαρκτων επιχειρημάτων, κάτι που υποτιμά σφοδρότατα το ακροατήριό του. Ιδίως, όταν μιλά για τη μεσαία τάξη της πατρίδας μας θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός.

Πρώτον, εμείς είμαστε αυτοί που θεωρούμε τις ΜμΕ ραχοκοκαλιά της Οικονομίας. Ως εκ τούτου, από το 2020 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν διατεθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, 33 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι από το συνολικό ποσό των 43 δισ. που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και των 13 δισ. που εκτιμάται να δαπανηθούν εντός του 2022 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, μεγάλο μέρος αφορά στη στήριξη των ΜμΕ και των εργαζομένων τους μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τα προγράμματα “Γέφυρα Ι” και “Γέφυρα ΙΙ”, η επιδότηση παγίων δαπανών, η επιδότηση ενοικίων. Και δεύτερον, μέλη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που δημοσίως με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους έχουν ομολογήσει την πολιτική - ταξική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο φορολογικό του στόχαστρο τη μεσαία τάξη. Ακόμα και ίδιος ο πρόεδρός του το είχε ομολογήσει δημοσίως, ανεξάρτητα αν προσέθεσε και τη λέξη “άδικα”. Εμείς έχουμε δομική πολιτική και ιδεολογική διαφορά από αυτήν την προσέγγιση. Για εμάς η μεσαία τάξη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς κίνησης ολόκληρου του οικονομικού οικοδομήματος της χώρας».

Πόσο δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και τι πρέπει να κάνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις;

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Μπροστά μας έχουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο, έναν χειμώνα που θα είναι πρωτόγνωρος από την άποψη των πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται και θα δεχθούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι καλό να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες λελογισμένης κατανάλωσης Ενέργειας, μέχρι όλοι μαζί να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το, ομολογουμένως, εξαιρετικά δύσκολο εμπόδιο».

Και από την πλευρά της η κυβέρνηση τι κάνει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα;

«Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, καταρτίζει διαρκώς προγράμματα στήριξης, όπως προείπαμε, ώστε οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αν όχι να μηδενιστούν, να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Έχει αναπτύξει μία σειρά ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, με τον πρωθυπουργό να έχει καταθέσει συγκεκριμένα δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο των μέτρων που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει, ανακοινώσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Αναμένουμε τη συζήτηση των προτάσεων της Επιτροπής κατά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μόνο βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης».

Δείτε επίσης