Συνεντεύξεις

Κώστας Βλάσης στη «ΒτΚ»: «Οι επιλογές του Τσίπρα είναι ολέθριες»

«Το στοιχείο που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησής μας, που έχει αποδείξει πως τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της και έχει ως πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες», τονίζει ο Κ. Βλάσης στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Κώστας Βλάση στη «ΒτΚ»: «Οι επιλογές του Τσίπρα είναι ολέθριες»
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Στόχος της Ν.Δ. είναι στις δεύτερες κάλπες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Θεωρεί ότι η ψήφος του κόσμου θα καθοριστεί από την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στις υποκλοπές τονίζει ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το θέμα σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας.

Κύριε Βλάση, μπήκαμε στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας και διανύουμε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Προλαβαίνει η κυβέρνηση να απαντήσει πειστικά στα προβλήματα, με πρώτο αυτό της ακρίβειας, ώστε να διεκδικήσει και πειστικά την ψήφο των πολιτών;

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια πως έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μία σειρά από προκλήσεις, όπως τα γεγονότα στον Έβρο ή την πανδημία του κορωνοϊού, και το ίδιο θα γίνει και με την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας, που προκαλείται από τις τεράστιες ενεργειακές ανατιμήσεις, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από την πρώτη, κιόλας, στιγμή λάβαμε ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών, που ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ύψους 5,5 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, αλλά και τη στέγαση των νέων. Νομίζω, λοιπόν, ότι το στοιχείο που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησής μας, που έχει αποδείξει πως τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της και έχει ως πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες».

Η επικαιρότητα δηλητηριάζεται, εδώ και καιρό, από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πιστεύετε ότι μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση;

«Πάγια τακτική της κυβέρνησής μας είναι να έρχονται “όλα στο φως” και πιστεύω ότι και οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον κατανοήσει και εκτιμήσει τη στάση μας αυτή σε μία σειρά από θέματα, και όχι μόνο στο συγκεκριμένο. Γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή, ταχύτατα κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ και σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης ο πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Το ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το συμβάν αυτό είναι μεν κατανοητό, αλλά δεν λειτουργεί υπέρ της πολιτικής σταθερότητας της χώρας».

Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές. Θεωρείτε ότι μια εκλογική αναμέτρηση θα έλυνε τα προβλήματα που υπάρχουν ή θα τα επιδείνωνε με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα συνεργασίας για ισχυρή κυβέρνηση;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, εδώ και καιρό, βάλει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών που έρχονται, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Σε τέτοιες στιγμές η πολιτική σταθερότητα και η παρουσία μίας ισχυρής κυβέρνησης, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσουν».

Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ δεξιότερα της Ν.Δ. δημιουργούνται κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις σήμερα για τη Ν.Δ., για συνεργασίες;

«Στόχος μας είναι στις δεύτερες κάλπες να σχηματίσουμε μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς –όπως καταλαβαίνετε– κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες πως εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το ζητούμενο είναι να υπάρχει μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τις συνεχόμενες προκλήσεις, και γι’ αυτό η ψήφος τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει, τελικά, αν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προχωρήσει η χώρα με ασφάλεια και πρόοδο μπροστά, ή αν θέλει να κάνει πισωγύρισμα εμπιστευόμενος τον κ. Τσίπρα και τις ολέθριες επιλογές του».

Θητεύσατε στον Απόδημο Ελληνισμό ως επικεφαλής υφυπουργός. Ποια είναι σήμερα η αμφίδρομη σχέση των Ελλήνων αποδήμων με την Ελλάδα;

«Ο κύριος στόχος που έθεσα όταν ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητα των Απόδημο Ελληνισμό ήταν να νιώσουν όλοι οι Έλληνες που ζουν μακριά από την Πατρίδα πως η Ελλάδα είναι δίπλα τους και πως είναι έτοιμη να τους αγκαλιάσει. Κι αυτό το κάναμε μέσα από πράξεις και όχι στα λόγια. Πέρα από τις συνεχείς μου επισκέψεις στις κοινότητές μας στο εξωτερικό, εφαρμόσαμε μια σειρά δράσεων που αναβάθμισε και διευκόλυνε τη σχέση των Ελλήνων της Διασποράς με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας εμπράκτως το ρόλο τους αλλά και την αγάπη που τρέφουν για την Πατρίδα. Ενδεικτικά θα αναφέρω την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι προξενικές μας Αρχές, αλλά και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα έχει γίνει πιο ουσιαστική και αμφίδρομη, γιατί, πλέον, οι συμπατριώτες μας κατάλαβαν ότι τους υπολογίζουμε και θέλουμε να έχουν ενεργό ρόλο στην πορεία της πατρίδας μας».

Και τέλος, κ. Βλάση, μία σταδιακή αποστρατικοποίηση των νησιών πιστεύετε ότι θα ήταν «μία κάποια λύσις» για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή πρέπει να είναι εκτός κάθε συζήτησης το θέμα αυτό;

«Οι αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι παράλογες και θεωρώ ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπει στη συζήτηση αυτή, πολλώ δε μάλλον η κυβέρνησή μας. Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα επέλθει όταν η ηγεσία της Τουρκίας ενστερνιστεί ουσιαστικά τις αρχές της καλής γειτονίας και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Όσο η Τουρκία επιμένει στη ρητορική της έντασης και στη στρατηγική των προκλήσεων, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο αναθεωρητισμός του κ. Ερντογάν δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια, παρόλο που είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενισχύοντας, παράλληλα, διπλωματικά το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιανατολική Μεσόγειο».

Δείτε επίσης