Συνεντεύξεις

Χ. Σταϊκούρας στη «Βραδυνή»: «Θα δώσουμε και νέο πακέτο στήριξης αν χρειάζεται»

«Έχουμε προβλέψει 250 εκατ. ευρώ σε περίπτωση παράτασης της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης τους πρώτους μήνες του 2023» , τονίζει ο υπουργός Οικονομικών στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Χ. Σταϊκούρας στη «Βραδυνή»: «Θα δώσουμε και νέο πακέτο στήριξης αν χρειάζεται»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 προβλέπει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, που θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή, «αντανακλάται η ισχυρή δυναμική που διατηρεί η ελληνική Οικονομία μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και υψηλής –διεθνώς– αβεβαιότητας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης». Επίσης, εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος θα είναι μικρότερο από 2%.

Ανοιχτό αφήνει, επίσης, το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις και νέα πακέτα μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Εάν στην πορεία δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα οφείλεται στη δυναμική της ελληνικής Οικονομίας, και παράλληλα κρίνουμε ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας, τότε θα το πράξουμε. Όπως το κάναμε φέτος τρεις φορές». Και προσθέτει ότι υπάρχει δυνατότητα παράτασης της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης και το 2023. «Έχουμε προβλέψει 250 εκατ. ευρώ. Η παράταση, όμως, θα αποφασιστεί στα τέλη του έτους». Τέλος, καταλήγει πως ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς, αλλά η κυβέρνηση έχει χτίσει «αναχώματα» και «γραμμές άμυνας».

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023. Ποια είναι τα βασικά του στοιχεία; Θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα και πόσο;

«Στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 αντανακλάται η ισχυρή δυναμική που διατηρεί η ελληνική Οικονομία μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και υψηλής –διεθνώς– αβεβαιότητας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Δυναμική που αποτυπώνεται στην εκτίμησή μας για ανάπτυξη ύψους 5,3% φέτος –έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,1%, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος– και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023.

Πρόκειται για προβλέψεις απολύτως ρεαλιστικές, όπως πιστοποιείται από τις εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 210 δισ. ευρώ το 2022 και πάνω από τα 220 δισ. ευρώ το 2023. Οι επιδόσεις αυτές συνοδεύονται από ιστορικά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, καθώς και σημαντική μείωση της ανεργίας. Στο δημοσιονομικό πεδίο, στο προσχέδιο ενσωματώνεται ο βασικός μας στόχος για δημοσιονομική σταθερότητα. Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα φέτος θα είναι μικρότερο από 2% και θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Η συγκράτηση του ελλείμματος το 2022 οφείλεται, κυρίως, στην πολύ καλή πορεία της ελληνικής Οικονομίας».

Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα διεθνώς, πού εδράζετε την πεποίθησή σας ότι η χώρα θα μπορέσει να πετύχει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023;

«Από την αρχή της θητείας μας εργαζόμαστε αδιάκοπα, μεθοδικά και υπεύθυνα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και έχουμε κατακτήσει –κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και μέσα σε περιβάλλον πρωτόγνωρης διεθνούς ρευστότητας– όλους τους επιμέρους στόχους που είχαμε θέσει και οι οποίοι αποτελούσαν βασικές προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ειδικότερα, η χώρα έχει παρουσιάσει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η σύνθεση του ΑΕΠ έχει βελτιωθεί, δεν βρισκόμαστε, πλέον, σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, και το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει πλησιάσει μονοψήφια ποσοστά. Με τη σκληρή δουλειά πολιτών και Πολιτείας, τη μεταρρυθμιστική πυγμή και την ορθώς ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των Οίκων αξιολόγησης, όπως αποτυπώνεται στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας την τελευταία τριετία –οι 4 εκ των οποίων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία– οδηγώντας τη χώρα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τη σταθερότητα που εμπνέει, πλέον, η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, χωρίς μάλιστα να τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της επίτευξης δημοσιονομικής ισορροπίας, θεωρούμε ότι από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανέλθουμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Μία ερώτηση που είναι στα χείλη όλων: θα είναι, υπουργέ, αυτός ο χειμώνας οικονομικά ο δυσκολότερος όλων που έχει περάσει η χώρα;

«Ο προσεχής χειμώνας προμηνύεται, πράγματι, δύσκολος για ολόκληρη την Ευρώπη –συνεπώς και για τη χώρα μας– εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επιπτώσεών της στο ενεργειακό πεδίο και ευρύτερα στην Οικονομία. Ωστόσο, ως κυβέρνηση έχουμε χτίσει “αναχώματα”» και “γραμμές άμυνας”, προκειμένου ο αντίκτυπος της δοκιμασίας αυτής να είναι ο μικρότερος δυνατός για τους πολίτες, αλλά, ταυτοχρόνως, να καλύπτεται η ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε λάβει το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέτρα συνολικού ύψους 12,5-13 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, τα οποία κατά 80% αφορούν το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν εξαντλούνται στον τομέα αυτόν. Περιλαμβάνουν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά στο τέλος του έτους, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης –καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων– και η μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης –μέσω επιδότησης περίπου 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία–, η επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και η επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2023, καθώς και η κατάργηση της Eισφοράς Aλληλεγγύης, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέτρα στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης κ.ά.».

Πόσο είναι το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για το 2023;

«Η νέα “γραμμή άμυνας” που πρόσθεσε η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει –μόνιμα και μη– δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για φέτος, 3,2 δισ. ευρώ για το 2023 και 3,6 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα έτη.

Μέτρα που κατέστη εφικτό να ληφθούν χάρη στη μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

Αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας, μπορεί να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων, πέραν αυτών που έχουν εξαγγελθεί;

«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση της νέας δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, αξιοποιήσαμε το σύνολο του υφιστάμενου, μέχρι στιγμής, δημοσιονομικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν στην πορεία δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα οφείλεται στη δυναμική της ελληνικής Οικονομίας, και παράλληλα κρίνουμε ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας, τότε θα το πράξουμε. Όπως το κάναμε φέτος τρεις φόρες, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε, προς όφελος των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων οικονομικά».

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, ύψους 25 λεπτών περίπου, θα ισχύει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2023;

«Έχουμε προβλέψει 250 εκατ. ευρώ σε περίπτωση παράτασης τους πρώτους μήνες του 2023. Η παράταση, όμως, θα αποφασιστεί στα τέλη του έτους, αναλόγως με την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων».

«Ανέξοδες οι εξαγγελίες του Τσίπρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ. Κάποια από αυτά, γιατί δεν τα υιοθετεί η κυβέρνηση;

«Θα ήμασταν ευτυχείς εάν είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει ή ανακοινώσει. Ωστόσο, όπως προανέφερα, έχουμε εξαντλήσει τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια. Όσον αφορά στις ανέξοδες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές έχουν πολλαπλάσιο δημοσιονομικό κόστος από όσο ο ίδιος ισχυρίστηκε. Κόστος που μόνο για το 2023 ανέρχεται στα 23,5 δισ. ευρώ! Και εάν προσθέσουμε τα 1,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης –κατάργηση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά δεν είχε εντάξει στο πρόγραμμά του– το συνολικό κόστος αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ! Οι εξαγγελίες του συνεπάγονται, δε, επιπλέον, μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ, χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα, για κάθε ένα από τα επόμενα έτη!».

Ο πληθωρισμός τρέχει και οι μισθοί μένουν στάσιμοι. Θα υπάρξει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;

«Η κυβέρνηση αγωνίζεται συνεχώς για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε σημαντική ελάφρυνση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, σε πολλαπλές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, καθώς και σε δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στους δημοσίους υπαλλήλους, πέραν των μειώσεων φόρων προχωρήσαμε στην ανακοίνωση στοχευμένων μέτρων, ύψους 850 εκατ. ευρώ, με τα οποία πετυχαίνουμε αυξήσεις στους μισθούς τους. Μέτρα όπως είναι η μόνιμη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου γιατρών του ΕΣΥ. Και φυσικά, δεν πρέπει να αγνοούμε τη στήριξη που παρείχαμε στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν και προστατεύσαμε πλήρως τους μισθούς τους».

«Η Οικονομία κριτήριο για την κάλπη»

Πολλοί λένε ότι οι εκλογές θα κριθούν στην Οικονομία και στην τσέπη των πολιτών. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσει η κυβέρνηση;

«Η κυβέρνηση έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, καταφέρνοντας να επιδείξει συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων –παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί–, καθώς και σύνεση, υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα στη χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής. Έχει ανταποκριθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στις έκτακτες περιστάσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Καρπός των παραπάνω είναι η ανθεκτικότητα και η δυναμική της ελληνικής Οικονομίας, που αποτυπώνονται στην επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, στην τόνωση των εξαγωγών και των επενδύσεων, στη συρρίκνωση της ανεργίας, στη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στο αυξημένο επίπεδο των καταθέσεων των πολιτών, στην ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Όλα αυτά εκτιμώ ότι θα αποτιμηθούν θετικά όταν έλθει η ώρα της κάλπης, και οι πολίτες θα επιλέξουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που επιδεικνύει συνέπεια, εκφράζει τη συνέχεια και εκπέμπει σταθερότητα».

Δείτε επίσης