Συνεντεύξεις

Γ. Κώτσηρας στη «ΒτΚ»: «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών»

«Μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος μεταρρυθμίσεων στοχεύουμε στην εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης»

Γ. Κώτσηρας στη «ΒτΚ»: «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

«Με άμεσο τρόπο έδρασε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση των υποκλοπών, με στόχο τη διαφάνεια και πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», τονίζει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

Σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο τομέα της Δικαιοσύνης «προς όφελος των πολιτών, με σκοπό την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».

Κύριε υφυπουργέ, με αφορμή το θέμα των υποκλοπών και της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης. Τι απαντάτε;

«Από την πρώτη στιγμή κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως επιδιώκει την πλήρη διαφάνεια, και προς την κατεύθυνση αυτή ανέπτυξε σχετικές πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός έδρασε άμεσα, αποφασιστικά και ουσιαστικά. Ετέθησαν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και από την πλευρά της κυβέρνησης αξιολογούνται συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της ΕΥΠ. Το θέμα, πλέον, εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής».

Βρισκόμαστε στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τι κάνατε αυτά τα χρόνια στον τομέα της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να είναι πιο γρήγορη η απονομή της;

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, έχουμε θέσει ως βασικό στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό σε όλους

τους τομείς που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος μεταρρυθμίσεων, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων, έχουμε καταφέρει να βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην αναμόρφωση του εθνικού δικαστικού συστήματος και στην περαιτέρω ψηφιοποίησή του, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτύπωση στη βελτίωση της καθημερινότητας του νομικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρω το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, το νέο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, με σκοπό την αναδιαμόρφωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), την αναβάθμιση του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και τη Σύσταση Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων για τη Δικαιοσύνη (Just Stat). Συνεχίζουμε την προσπάθεια με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης».

Το χαρτοφυλάκιό σας περιλαμβάνει το αντικείμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχετε προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων συμπολιτών μας;

«Στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίασε και υλοποιεί το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση δράσεων του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην ισότιμη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη με βάση τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Βίας κατά των Ανηλίκων. Παράλληλα, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φιλικότητας του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μέσω των οποίων παρέχεται επιπρόσθετη προστασία στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα πλέον ευάλωτα από αυτά, όπως τα ανήλικα θύματα, και η λειτουργία (για πρώτη φορά) του “Σπιτιού του Παιδιού” της Αθήνας, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου στον οποίο λαμβάνει χώρα, παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου ψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου, η εξέταση ως μάρτυρα του ανήλικου θύματος σε ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες μας και η συνακόλουθη πρόοδος στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποτυπωθεί και σε κομβικές διεθνείς και ευρωπαϊκές αξιολογήσεις, και συγκεκριμένα στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και σε αξιολογήσεις του ΟΗΕ και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου.

Αξίζει να τονιστεί δε, πως στον Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ε.Ε. (EU Justice Scoreboard) 2022 η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Dικαιοσύνης, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση για το 2019 βρισκόταν στην τελευταία».

Κύριε υφυπουργέ, βλέπουμε ότι στις εκλογές στην Ιταλία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα η Aκροδεξιά. Σας ανησυχούν παρόμοια φαινόμενα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πόσο αυτό κρύβει κινδύνους και για τη χώρα μας;

«Η λαϊκή ετυμηγορία σε κάθε χώρα είναι σεβαστή, όταν αυτή προέρχεται μέσα από δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, η Ελλάδα διαθέτει μία σταθερή κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό με κύρος, ο οποίος έχει ενισχύσει το διεθνή ρόλο της χώρας, και με αυτό το σταθερό σημείο αναφοράς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Η ακρίβεια, η οικονομική ανέχεια, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα παιχνίδια με το φυσικό αέριο και οι επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία, είναι θέματα, κατά τη γνώμη σας, που συμβάλλουν στην επιλογή των πολιτών για πιο συντηρητικές κυβερνήσεις;

«Εδώ και αρκετούς μήνες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση απέναντι στην ενεργειακή κρίση για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς. Οι Έλληνες πολίτες, αυτές τις θέσεις και προτάσεις τις επιβραβεύουν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να εμπιστευτούν σταθερές κυβερνήσεις που διαθέτουν στρατηγική και υπηρετούν μία φιλελεύθερη και κοινωνική πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Στη χώρα μας γνωρίζουμε πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και πόσο αναγκαία είναι μία κυβερνητική πολιτική που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, απαντώντας, παράλληλα, στις προκλήσεις με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας, τις αγωνίες των ανθρώπων και τις προσδοκίες τους».

Δείτε επίσης