Συνεντεύξεις

Ν. Μηταράκης στη «Βραδυνή»: «Δείξαμε στον ΟΗΕ ότι σώζουμε ζωές»

«Αντί το Μεταναστευτικό να είναι ένα θέμα εθνικής συνεννόησης, βλέπουμε πως είναι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμη “όπλο” μικροπολιτικής»

Ν. Μηταράκης στη «Βραδυνή»: «Δείξαμε στον ΟΗΕ ότι σώζουμε ζωές»
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Το σύνολο των κινήσεων της Ελλάδας απέναντι στην εντεινόμενη υβριδική απειλή που αντιμετωπίζει με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τον Ταγίπ Ερντογάν περιγράφει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στη «ΒτΚ».

Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Ο Νότης Μηταράκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψία στο Μεταναστευτικό, αλλά και για διασπορά fake news. Αναφορικά με τις εκλογές χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. ως τη μόνη αξιόπιστη δύναμη, και όπως σημειώνει, χρειάζεται καθαρή εντολή διακυβέρνησης.

Πρόσφατα συνέβη το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 ξεγυμνωμένους μετανάστες στον Έβρο. Η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. Ποια είναι τα αποτελέσματα της συνάντησής σας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών;

«Η Ελλάδα επικοινωνεί με κάθε τρόπο την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Αυτό έκανα και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στον οποίο παρουσίασα την πρόοδο που κάνουμε στο Μεταναστευτικό, ότι σώζουμε ζωές, και ότι η Ελλάδα είναι ικανή να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Όσον αφορά στην Τουρκία, του παρουσίασα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας αναφορικά με περιστατικά βίαιων προωθήσεων (push forward) αλλά και fake news που έχει εξαπολύσει εις βάρος της Ελλάδας».

Περιγράψτε μας λίγο τη μορφή που έχουν πάρει σήμερα οι μεταναστευτικές ροές τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Εκτιμάτε ότι θα ξαναζήσουμε γεγονότα αντίστοιχα με αυτά του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο; Ανησυχείτε για προβοκάτσια από την Τουρκία; Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ένα επεισόδιο στο πεδίο;

«Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει ξανά μέσω μίας υβριδικής απειλής να εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το Μεταναστευτικό όπως έκανε τον Μάρτιο του 2020. Εμείς, από πλευράς μας οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και σε όσους μας ακούν από τη γειτονική χώρα πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Από εκεί και έπειτα, είναι αλήθεια πως υπάρχει μία πίεση στα σύνορά μας, η οποία, ωστόσο, δεν έχει μετουσιωθεί σε αυξημένες ροές. Όπως γνωρίζουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ειδικά στον Έβρο υπάρχουν μέρες που αποτρέπονται έως και 1.500 άτομα ημερησίως από το να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, καθώς οι λαθροδιακινητές προσπαθούν με κάθε τρόπο, και μερικές φορές υπό την ανοχή των τουρκικών Αρχών, να βρουν νέες διόδους προς το ελληνικό έδαφος, και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη».

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί, με εκκίνηση την περίφημη ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, να δείξει την Ελλάδα ως υπαίτια για την κακομεταχείριση, μας κατηγορεί ακόμα και για δολοφονίες μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα. Της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Πώς το αντικρούουμε αυτό στην πράξη;

«Με ψυχραιμία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που απαντά σε κάθε είδους προκλήσεις με το Διεθνές Δίκαιο και έχει στο πλευρό της τους συμμάχους της, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όπου ο κ. Ερντογάν υπέστη μία ήττα όχι μόνο επί του πεδίου, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, όταν σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε στον Έβρο τα όσα συνέβαιναν με την ανοχή των τουρκικών Αρχών. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε περιστατικό, εμείς ενημερώνουμε τους εταίρους μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως το αφήγημα που περιγράφεται δεν έχει βάση. Άλλωστε, τα όσα έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ αφορούσαν ένα περιστατικό που συνέβη σε τουρκικά χωρικά ύδατα, και καλό θα ήταν η Άγκυρα να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα, η οποία σώζει ζωές και έχει ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στη θάλασσα. Χαρακτηριστικά σάς λέω ότι μόνο το 2015-2016 είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο 1.500 άτομα, όταν φέτος, μέχρι πριν από τα τελευταία ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, είχαν χαθεί 10 ανθρώπινες ζωές. Η φύλαξη των συνόρων σώζει ανθρώπους, οτιδήποτε άλλο είναι εις βάρος της ανθρώπινης ζωής».

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δρα αντεθνικά στο θέμα του Μεταναστευτικού. Μάλιστα, έχουν υπάρξει έντονες συγκρούσεις για τη «διεθνοποίηση», από ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του θέματος, οι οποίοι κατηγορούν τη χώρα μας ότι κακομεταχειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς. Πώς σχολιάζετε;

«Θα ήθελα να το συζητήσουμε από διαφορετική βάση. Δεν έχουμε προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ αντεθνική πολιτική, αλλά ιδεοληψία στο Μεταναστευτικό, που σε ορισμένες φορές ταυτίζεται με επιχειρήματα που ακούγονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Είναι δύο εντελώς διακριτά πράγματα. Έτσι, αντί το Μεταναστευτικό να είναι ένα θέμα εθνικής συνεννόησης, βλέπουμε πως είναι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμη “όπλο” μικροπολιτικής. Βλέπουμε τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς να προπαγανδίζουν εις βάρος της Ελλάδας με fake news και δημοσιογράφους που πρόσκεινται στην Αριστερά, να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της ίδιας τους της χώρας. Αυτό, όμως, οφείλουμε να πούμε δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, η ίδια η ευρωπαϊκή Αριστερά πιέζει προκειμένου η Ε.Ε. να ανοίξει τα σύνορά της, για ιδεολογικούς και οικονομικούς λόγους. Το μήνυμα που στέλνουμε στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, είναι ένα: Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα φυλάσσει με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Εξ ου και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, και σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ευθέως “όχι” και δια στόματος του κ. Τσίπρα».

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα των εκλογών και πόσο αισιόδοξος είστε για την επίτευξη αυτοδυναμίας;

«Ο κόσμος έχει δει πως η Νέα Δημοκρατία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κρίσεις την τελευταία τριετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, πλέον, ένα κόμμα που προσφέρει εναλλακτική πρόταση, γιατί έχει δοκιμαστεί και ο κόσμος έδωσε την απάντησή του με ξεκάθαρο τρόπο το 2019. Ο κόσμος θα έχει στο τέλος της τετραετίας να διαλέξει ανάμεσα στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι ένα κόμμα που κομίζει κάτι νέο, έχει δοκιμαστεί και έδειξε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές του. Μέχρι στιγμής μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, και αυτό που καλείται η Νέα Δημοκρατία είναι να δείξει, όπως το κάνει έως και σήμερα μέσα από τις πράξεις της, πως είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη, γι’ αυτό και χρειάζεται μία καθαρή εντολή διακυβέρνησης με πλειοψηφία στα έδρανα της Βουλής που θα διασφαλίζει ομαλή διακυβέρνηση».

Δείτε επίσης