Συνεντεύξεις

Ξυνομηλάκης: «Έχουμε ανάγκη τους αρχιτέκτονες για φιλική διαβίωση στις πόλεις».

Ο πρόεδρος των αρχιτεκτόνων Δημήτρης Ξυνομηλάκης, μιλάει στο Vradini.gr για την επόμενη ημέρα του κλάδου, μετά τις εκλογές στις 27/11

Ξυνομηλάκης: «Έχουμε ανάγκη τους αρχιτέκτονες για φιλική διαβίωση στις πόλεις».
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με σοβαρές χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής και παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο, με τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης να προβληματίζουν τόσο τους απλούς πολίτες όσο και τους διοικούντες, οι παρεμβάσεις και ο ενεργός ρόλος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μπορεί να είναι καθοριστικός.

Το ρόλο του αρχιτέκτονα για πολλά χρόνια οι περισσότεροι τον αντιλαμβάνονταν ως υπερβολικό και όχι απαραίτητο σε μια διεπιστημονική συνεργασία, για το σχεδιασμό σε μικρή, ή μεγάλη κλίμακα, ή παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και που δυστυχώς αυτή ήταν κάποτε και η άποψη της πολιτείας και των εκάστοτε επιλογών σε ανώτατο επίπεδο.

Προφανώς τα πράγματα αλλάζουν και δεν αλλάζουν από μόνα τους αλλά με κοινή προσπάθεια όλων, των Αρχιτεκτόνων των συνειδητοποιημένων και πληροφορημένων πολιτών, εκείνων που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να δουν τον τόπο τους να αποκτά νέο πρόσωπο, ανθρώπινο, φιλικό, βιώσιμο.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στα γραφεία του ΤΕΕ, διεξάγονται οι εκλογές των Αρχιτεκτόνων για την εκλογή του νέου Δ.Σ. για την επόμενη τριετία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), Δημήτρης Ξυνομηλάκης, μιλάει στο Vradini.gr για την επόμενη ημέρα στον κλάδο.

Περιγράψτε μας το χαρακτήρα του Συλλόγου σας.

«Είναι ένας επιστημονικός Σύλλογος ,μέλη του οποίου είναι οι διπλωματούχοι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ανωτάτων σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, της οποίας είμαι πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδρύθηκε το 1922 και γιορτάζουμε εφέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Στους σκοπούς του Συλλόγου είναι η προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, του αρχιτεκτονικού έργου, η προβολή του και παράλληλα η προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του που δραστηριοποιούνται σε έργα αρμοδιότητας αρχιτέκτονα μηχανικού».

Εξηγήστε μας το σημαντικό ζήτημα της προστασίας επαγγελματικών συμφερόντων των εργαζομένων του χώρου σας.

«Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, θα μπορούσα να πω πως, αποτελούν το βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο αφιερώσαμε και συνεχίζουμε να αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών μας. Βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σαν Δ.Σ. ένα γεγονός, λίγες μέρες μετά τη σύστασή μας σε σώμα και αναφέρομαι στο περιβόητο προεδρικό διάταγμα π.δ. 99/18. Δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση στο τι κάνει ο καθένας μας, τι ξέρει να κάνει, τι πρέπει να κάνει και το ισχύον προεδρικό διάταγμα έχει περιπλέξει τα πράγματα. Παρόλα αυτά τους τελευταίους μήνες κάποια πράγματα διευκρινίστηκαν από πλευράς του ΥΠΕΝ και σε ένα βαθμό αναγνωρίστηκε το αποκλειστικό δικαίωμα των αρχιτεκτόνων σε θέματα προστασίας του αρχιτεκτονικού, τοπιακού, παραδοσιακού και ιστορικού πλούτου της χώρας μας. Έτσι αποκαταστάθηκε ερμηνευτικά η αρμοδιότητα των Αρχιτεκτόνων, σε τόπους και κτίρια που έχουν κάποιο χαρακτηρισμό προστασίας όπου ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η ένταξη είναι θέματα που μπορεί και πρέπει να χειρίζεται αποκλειστικά ο Αρχιτέκτονας».

Ποιες σημαντικές δραστηριότητες έγιναν στο δικό σας διάστημα πού ήσασταν πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ και γιατί θα έπρεπε κάποιος να έρθεις στις 27 Νοεμβρίου επιλέγοντας να σας ψηφίσει;

«Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων εκπροσωπείται θεσμικά στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, οπότε στο ποσοστό που του αναλογεί μπορεί να διατυπώνει τη θετική, ή αρνητική του άποψη σε θέματα που έχουν σχέση με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, είτε αφορά κτίρια, είτε το δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Προασπίζεται και διεκδικεί νόμιμα δικαιώματα των μελών του στα οποία οι φορείς του δημοσίου δεν είναι πάντοτε συνεπείς. Κάνει συνεχείς παρεμβάσεις προς την πολιτεία, για θέματα που αφορούν στον οικοδομικό κανονισμό, όπως και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, μέσα στις οποίες έχουμε χαθεί μιας και οι αλλαγές που ανακοινώνονται καθημερινά είναι δύσκολο κάνεις να τις παρακολουθήσει.

Η παρέμβαση μας στην επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν σημαντική, ακούστηκε, συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά πως η συνεργασία μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε.

Η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης που μπήκε στη ζωή μας, μετά από την περιπέτεια που ζήσαμε και σε ένα βαθμό ζούμε ακόμα, θα έλεγα ότι εκμηδένισε τις αποστάσεις και καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με όλα τα σημεία της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το προωθήσουμε και θα το οργανώσουμε σε μεγαλύτερο και καλύτερο βαθμό.

Είχαμε συνεχή επικοινωνία και καλή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν, όπως και αρκετές καλόπιστες αντιπαραθέσεις σε θέματα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αναθέσεων και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Θέματα καθημερινότητας των συναδέλφων, των μικρών και των μεσαίων γραφείων, γιατί αυτοί είναι οι περισσότεροι και αυτοί αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, προσπαθούσαμε πάντοτε με απευθείας παρεμβάσεις είτε δια των συμβουλίων, είτε στις Υπηρεσίες Δόμησης, είτε στο νομοθετικό του υπουργείου, να τα αναδεικνύουμε και να προτείνουμε λύσεις.

Όλα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από ένα άτομο, δεν γίνονται από μία ομάδα, έχουμε ανάγκη από την μαζική παρουσία των αρχιτεκτόνων ώστε τόσο η πολιτεία όσο και ο απλός πολίτης να καταλάβει την αξία της αρχιτεκτονικής στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας των πολιτιστικών αξιών, της ανθρώπινης και φιλικής διαβίωσης στις πόλεις.

Όλοι όσοι λέγονται μηχανικοί δεν κάνουν τα ίδια πράγματα, αυτό ο πολύς κόσμος μάλλον δεν το ξέρει και η παραπληροφόρηση μαζί με ένα καλό μείγμα αθέμιτου ανταγωνισμού, ακόμα ακόμα και αντιποίησης επαγγέλματος, φέρνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις όποιες παρεμβάσεις μας, μικρές ή μεγάλες. Υπάρχει έλλειμμα παιδείας, ως προς το τι είναι αρχιτεκτονική και σε αυτό έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα».

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και συνεργασίες με άλλους αντίστοιχους οργανισμός του εξωτερικού;

«Υπάρχει αρκετά στενή συνεργασία με το Συμβούλιο των Αρχιτεκτόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων και την Ένωση των Αρχιτεκτόνων των χωρών της Μεσογείου. Επίσης έχουμε άψογη συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Η παρουσία μου στην μπιενάλε της Βενετίας το 2021 μετά από πρόσκληση του προέδρου των αρχιτεκτόνων της Ιταλίας, όπως και η πρόσκληση που είχα από το ελληνικό προξενείο της Βενετίας σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με το δήμο της Βενετίας και άλλους πολιτιστικούς φορείς, είναι μερικές από τις τελευταίες διεθνείς επαφές που είχαμε. Πολλές βέβαια συναντήσεις έγιναν μέσω διαδικτύου και συνεχίζουν να γίνονται».

Τι θα λέγατε στους συναδέλφους σας, για τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου σας;

«Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους τους συναδέλφους αρχιτέκτονες, είναι πως συνήθως για να μπορείς να διεκδικείς και ο συνομιλητής σου να σε εκτιμά και να σε υπολογίζει, έχει δει και αυτό που εκπροσωπείς. Στις 27 Νοεμβρίου, στην έδρα του ΤΕΕ από το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ, η κατάθεση της προτίμησης του καθενός μας θα βοηθούσε να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα για τους αρχιτέκτονες και την αρχιτεκτονική, για τον τόπο μας και για τις ζωές μας».

Δείτε επίσης