Συνεντεύξεις

Οικονόμου στη ΒτΚ: «Ιλαροτραγωδία οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία στις εκλογές»

Ο Γιάννης Οικονόμου εκτιμά πως παρά την «καταστροφική απλή αναλογική» η Νέα Δημοκρατία θα τα καταφέρει και θα βγει αυτοδύναμη τη δεύτερη Κυριακή

Γ. Οικονόμου: «Ιλαροτραγωδία οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία στις εκλογές»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Για τις εκλογές διαβεβαιώνει πως «θα γίνουν στην ώρα τους», και εκτιμά πως παρά την «καταστροφική απλή αναλογική» η Νέα Δημοκρατία θα τα καταφέρει και θα βγει αυτοδύναμη τη δεύτερη Κυριακή. Για την ακρίβεια υποστηρίζει ότι οι συνέπειές της είναι ηπιότερες από άλλες χώρες, χάρη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Για τις προκλήσεις της Τουρκίας καθησυχάζει λέγοντας πως η Ελλάδα είναι ισχυρή και διπλωματικά και στρατιωτικά.

Το νέο έτος είναι χρονιά εκλογών. Εσείς πότε τις τοποθετείτε χρονικά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ή πιο μετά;

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Ο πρωθυπουργός σέβεται βαθύτατα τους θεσμούς και είναι πεπεισμένος ότι προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού της χώρας μας είναι και η ολοκλήρωση του θεσμικά ορισμένου κύκλου κάθε κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνησή μας θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στους πολίτες ένα πλούσιο έργο, βάσει του οποίου θα κριθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πρώτιστη σημασία στη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη συνέχεια».

Πολλές φορές η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Με αυτό το σύστημα είναι μονόδρομος το θέμα των συνεργασιών, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα. Αν και στις δεύτερες εκλογές δεν καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία, τι θα πρέπει να γίνει;

«Το σύστημα της απλής αναλογικής έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν αποδίδει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε την απλή αναλογική ώστε να ναρκοθετήσει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία διακυβέρνησης. Το έκανε δόλια και όχι επειδή πιστεύει στη συνεργασία. Ο στόχος του όμως, δεν θα επιτευχθεί. Όλα τα δεδομένα, δημοσκοπικά και πολιτικά, δείχνουν ότι στη δεύτερη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία θα φέρει ποσοστό αυτοδυναμίας. Και αυτό θα γίνει γιατί ο λαός αξιολογεί θετικά το έργο που έχουμε παραγάγει, σε πολύ δύσκολες, μάλιστα, συνθήκες, και επιθυμεί σταθερότητα και αποφασιστικότητα, μιας και η διεθνής και περιφερειακή συγκυρία είναι επιβαρυμένη. Δεν είναι καιρός για δισταγμούς, ασυμφωνίες και αναβλητικότητα. Η κατάσταση απαιτεί ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Κύριε εκπρόσωπε, με το χέρι στην καρδιά θα ήθελα να μου απαντήσετε με ποιον θα ήταν πιο εύκολο να συγκυβερνήσει η Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ή με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει ανάλογες συνεργασίες και των τριών κομμάτων σε διάφορες εκδοχές.

«Στο παρελθόν τέτοιες συνεργασίες εδράστηκαν σε κάποιου είδους εθνική ανάγκη και είχαν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό ορίζοντα. Στη δεδομένη στιγμή, η ιστορική συγκυρία, από κάθε άποψη, επιβάλλει αυτοδύναμες και καθαρές λύσεις».

Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται νοθεία στις εθνικές εκλογές φέρνοντας ως παράδειγμα τα κακόβουλα λογισμικά και τις παρακολουθήσεις;

«Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ιλαροτραγωδία. Από τη μία είναι επικίνδυνο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο μάλιστα κυβέρνησε, να υποσκάπτει τα θεμέλια της ελληνικής δημοκρατίας και να θέτει σε αμφιβολία την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμά της. Κανένα κόμμα, μετά το 1974, δεν επιχείρησε κάτι ανάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει μέχρι και πολιτειακό ζήτημα για να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την διαφαινόμενη εκλογική του ήττα στις επόμενες εκλογές, την τρίτη συνεχόμενη για τον κ. Τσίπρα. Για να προσφερθεί σωσίβιο στον κ. Τσίπρα, ο ίδιος και οι δημοσιογραφικοί του βραχίονες δεν ορρωδούν προ ουδενός».

Η ακρίβεια είναι ένα ακόμη θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Έχει εξωτερικά χαρακτηριστικά και οφείλεται, όπως λέτε, στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας. Η αισχροκέρδεια, όμως, οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες. Τι απαντάτε και πώς θα αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα;

«Καταρχάς, ύστερα από πολλούς μήνες ασύδοτης προπαγάνδας, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ότι η ακρίβεια είναι εξωγενής και εισαγόμενη. Με τις πολιτικές μας, όμως, έχουμε καταφέρει να κρατάμε τον πληθωρισμό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ακρίβεια είναι τεράστιο ζήτημα, και για αυτό πασχίζουμε με μία πλειάδα μέτρων να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της. Η Ελλάδα εφαρμόζει το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη, και για αυτό αντέχουμε καλύτερα από άλλες χώρες».

Αναμφίβολα, στη χώρα υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τοξικό κλίμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η Οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση τι θα κάνει ώστε να μπορέσει να γυρίσει σελίδα η χώρα;

«Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει και ξέρει να κάνει άριστα. Παράγει έργο. Η κυβέρνησή μας στηρίζει τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα της δημοκρατίας μας, ενισχύει την εθνική άμυνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει την κατάλληλη στιγμή, αναβαθμίζει τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας μέσω διεθνών συμμαχιών, πρωτοβουλιών και συνεργασιών, θωρακίζει τα εθνικά μας σύνορα και χειρίζεται με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση του Μεταναστευτικού, μειώνει δραστικά την ανεργία ως αποτέλεσμα της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, αυξάνει το βασικό μισθό και παρέχει ένα τεράστιο πακέτο για να ανακουφίσει τις συνέπειες των κρίσεων ακρίβειας, ενισχύει σε πρωτοφανές επίπεδο το ΕΣΥ και στηρίζει τους υγειονομικούς στο μακρόχρονο και κοπιώδη αγώνα ενάντια στην πανδημία, μάχεται όσο καμιά άλλη στην Ευρώπη ενάντια στο κύμα ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια, εκσυγχρονίζει και ψηφιοποιεί το κράτος, μάχεται την ενδοοικογενειακή βία, ακούει τις ανάγκες της νεολαίας και τη διευκολύνει στην εύρεση νέων ποιοτικών εργασιών. Τα καταφέρνουμε με πολλή δουλειά, σχέδιο και επαγγελματισμό».

Ο Ερντογάν πέραν της ρητορικής του, που έτσι κι αλλιώς είναι εμπρηστική προς τη χώρα μας, υπονομεύει και με πράξεις την καλή γειτονία. Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας;

«Η προστασία της κυριαρχίας μας, της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η αναβάθμιση του κύρους της πατρίδας, η αποτελεσματική διπλωματία μας, οι μεγάλες επιλογές μας στο διεθνές στερέωμα, οι αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, η στενή συνεργασία και αλληλεγγύη με τις περισσότερες μεσογειακές δυνάμεις, και, κυρίως, η τεράστια αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μας επιτρέπουν να μην φοβόμαστε κανέναν, να μην πανικοβαλλόμαστε, να μην αντιδρούμε σπασμωδικά. Η Ελλάδα μέρα τη μέρα γίνεται ισχυρότερη». 

Δείτε επίσης