Συνεντεύξεις

Μίνα Γκάγκα στη «ΒτΚ»: «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ»

«Το όραμά μου είναι ένα Σύστημα Υγείας που στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: σεβασμός στον άρρωστο, συνεργατικότητα και εξεύρεση λύσεων»

Μίνα Γκάγκα στη «ΒτΚ»: «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ»
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας αναφέρεται σε συνέντευξή της στη «ΒτΚ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι το προσωπικό όραμά της για το ΕΣΥ στηρίζεται στο τρίπτυχο: σεβασμός στον άνθρωπο, συνεργατικότητα και εξεύρεση λύσεων.

Η κ. Γκάγκα εξηγεί το νέο μοντέλο, το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία να εργάζονται και ιδιωτικά, μερικώς και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά και αντίστροφα δίνει τη δυνατότητα για μερική απασχόληση στο ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς, με έμφαση στις θέσεις που κηρύσσονται άγονες, ειδικά στην

Η επαγγελματική εξουθένωση, ειδικά μετά την πανδημία, είναι συχνή στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και παγκόσμιο. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

«Αποτελεί κοινή παραδοχή για όλους τους Έλληνες πως οι υγειονομικοί μας ξεπέρασαν τον εαυτό τους τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, και συνεχίζουν να προσπαθούν, για να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και όλων των ασθενών, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αυτό, φυσικά, κουράζει. Ενισχύουμε το σύστημα, προκηρύσσοντας –με μακρόπνοο σχεδιασμό– νέες θέσεις προσωπικού, αλλά και μέσω της μερικής απασχόλησης ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν άγονες θέσεις, αυξάνοντας, έτσι, τη δύναμη των νοσοκομείων. Τέλος, για πρώτη φορά, σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, δίνουμε μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών και ειδικά επιδόματα για ειδικότητες, όπως η Αναισθησιολογία και η Εντατικολογία, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Η χώρα μας έχει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και μικρότερο αριθμό νοσηλευτών αναλογικά με τον πληθυσμό της. Έχει υπολογιστεί ότι το Σύστημα Υγείας μας χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 νοσηλευτές ανά γιατρό και στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 1,3. Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρετε για να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση;

«Είναι γεγονός πως οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας άφηναν περιορισμένα περιθώρια αύξησης του προσωπικού, όχι μόνο στον κλάδο της Υγείας, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς τομείς. Σταθερή μας προσήλωση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, ενίσχυση σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού. Δίνουμε, λοιπόν, φέτος 4.000 θέσεις νοσηλευτών και θα συνεχίσουμε σταθερά να προσπαθούμε για περισσότερες θέσεις».

Με το νέο νόμο θα επιτρέπεται η περιορισμένη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Γιατί δεν απελευθερώνετε πλήρως την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος; Άλλωστε, αυτό το προνόμιο απολαμβάνουν ήδη οι πανεπιστημιακοί - στρατιωτικοί γιατροί.

«Δεν απελευθερώνουμε πλήρως το ιδιωτικό έργο και δεν καταργούμε τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν το δημόσιο σύστημα σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του –εφημερίες, πρωινή, απογευματινή λειτουργία– ενώ, παράλληλα, θα έχουν και την επιλογή να εργαστούν και εκτός νοσοκομείου, υπό συγκεκριμένες αυστηρές, πάντοτε, προϋποθέσεις. Μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η στήριξη του Δημόσιου Νοσοκομείου με ολοήμερη λειτουργία. Θεωρούμε, όμως, επίσης αυτονόητο και το δικαίωμα των γιατρών με σπουδές μεγαλύτερες των 12 ετών να έχουν το δικαίωμα περισσότερων επιλογών. Θέλουμε οι Έλληνες γιατροί να αισθάνονται το ΕΣΥ ως ένα προτιμητέο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, το οποίο τους παρέχει ευελιξία, αξιοπρέπεια και επιλογές».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, καθώς ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία. Τι απαντάτε;

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Αντίθετα, το ενισχύουμε, αφού για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα να καλυφθούν θέσεις που επί χρόνια κηρύσσονταν άγονες, καθώς κανείς γιατρός δεν ήθελε να υπηρετήσει σε αυτές. Και αναφερόμαστε σε θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, περιοχές δηλαδή που έχουν ανάγκη από ιατρικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Μέσω της μερικής απασχόλησης, ιδιώτες γιατροί που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στις δημόσιες δομές. Έτσι, ενισχύεται άμεσα το ιατρικό δυναμικό με περισσότερες ειδικότητες, ειδικότητες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη φροντίδα των ασθενών και που σήμερα λείπουν. Επίσης, αυξάνουμε τις ώρες λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ δυναμώνοντάς τα και εξυπηρετούμε έτσι καλύτερα τους Έλληνες πολίτες».

Πολλά νοσοκομεία στην περιφέρεια έχουν σοβαρές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, π.χ. αναισθησιολόγους. Αρκούν μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα για να καλυφθούν τα κενά; 

«Τα επιδόματα που θεσπίσαμε δεν έχουν μόνο το χαρακτήρα οικονομικού κινήτρου, αλλά συνάμα αποτελούν μία ηθική επιβράβευση για ειδικότητες που στελεχώνουν κρίσιμους τομείς στα νοσοκομεία, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι Χειρουργικοί Τομείς και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τομείς οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Γνωρίζουμε πως, ανεξάρτητα από το ποια και πόσα είναι τα κίνητρα που παρέχουμε, υπάρχουν πάντα θέσεις που μένουν άγονες. Αυτό επιχειρούμε να λύσουμε με τη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι και θα βοηθήσουν στην κάλυψη πολλών κενών θέσεων στην περιφέρεια. Προχωρήσαμε, εξάλλου, στην προκήρυξη περίπου 5.000 θέσεων προσωπικού».

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο ΕΣΥ; Ιεραρχικά ποιες πληγές εκτιμάτε ότι πρέπει να επουλωθούν;

«Το όραμά μου είναι ένα ΕΣΥ που στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: σεβασμός στον άρρωστο, συνεργατικότητα και εξεύρεση λύσεων. Πιστεύω σε ένα ΕΣΥ που θα φροντίζει ολιστικά κάθε άρρωστο, θα παρέχει βασικές υπηρεσίες, πρόληψη και παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων παντού και θα ακολουθεί προτυποποιημένες διαδικασίες. Να είναι ταυτόχρονα ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας για τους συναδέλφους μου γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους υγειονομικούς, ένα περιβάλλον που θα προσφέρει ασφάλεια, ικανοποίηση και ευκαιρίες εξέλιξης και έτσι θα αποτελεί ικανό λόγο για να μένουν οι νέοι γιατροί στη χώρα. Το όραμα αυτό είναι πολυδιάστατο και απαιτεί λήψη δράσεων σε πολλά επίπεδα».

Φρονείτε ότι υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για το διαχωρισμό του υγειονομικού προσωπικού σε εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο; Ήδη υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων. Είναι, τελικά, θέμα νόμων ή πίστης στην επιστήμη;

«Πάντοτε οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Ειδικότερα, η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει πως κινείται πάντοτε θεσμικά. Είναι, όμως, ταυτόχρονα υποχρέωσή μας, και ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Υγείας, να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία. Είμαστε πάντοτε σε συνεννόηση με την Επιτροπή των Ειδικών».

Δείτε επίσης