Συνεντεύξεις

Γιάννης Πλακιωτάκης στη «ΒτΚ»: «Οι θεατρινισμοί Τσίπρα δεν βοηθούν τους θεσμούς»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε μια αποκλειστική του συνέντευξη μιλάει για τα θαλάσσια σύνορα, το διεθνές δίκαιο και το προεκλογικό κλίμα

Γιάννης Πλακιωτάκης στη «ΒτΚ»: «Οι θεατρινισμοί Τσίπρα δεν βοηθούν τους θεσμούς»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει, παρά τους «λεονταρισμούς» της στα θαλάσσια σύνορα, να φτάσει στα άκρα δημιουργώντας ακόμη και θερμό επεισόδιο, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος δηλώνει πως το μεγάλο όπλο της χώρας είναι το διεθνές δίκαιο, και οι ισχυρές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο που έχει συνάψει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ πολύ σημαντική είναι η διπλωματική και στρατιωτική ισχύ της χώρας. Σε ό,τι αφορά το εκλογικό κλίμα και την τοξική αντιπαράθεση ο υπουργός τονίζει: «Οι θεατρινισμοί, του κ. Τσίπρα δεν βοηθούν ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε την ομαλή λειτουργία των θεσμών αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων».

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας έχουν ενταθεί. Και όχι μόνο στη ρητορική του Ερντογάν, αλλά και στην πράξη, όπως τελευταία με τα συμβάντα που έγιναν στο Φαρμακονήσι. Πώς εκτιμάτε αυτή την ένταση των προκλήσεων; Για ποιο λόγο γίνονται; Είναι μόνο για το ότι ο Ερντογάν έχει εκλογές στη χώρα του;

«Οι προκλήσεις, αποτελούν για την Τουρκία διαχρονική και πάγια τακτική. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η ένταση τους, ανάλογα με τις επιδιώξεις και στοχεύσεις του κ. Ερντογάν. Προφανώς οι καθημερινές προκλητικές δηλώσεις, οι συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στον αέρα, αλλά και οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο, είναι απότοκο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Ακριβώς γι’ αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της πατρίδας μας».

Πιστεύετε ότι η τακτική της Άγκυρας μπορεί να φτάσει και στα άκρα, να έχουμε δηλαδή κάποιο θερμό επεισόδιο;

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μεγάλα μας όπλα το Διεθνές Δίκαιο, οι ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και η πολύ σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλά τη διπλωματική και στρατιωτική ισχύ της χώρας μας, και πιστεύω ότι δεν θα τολμήσει την πρόκληση κάποιου θερμού επεισοδίου, γνωρίζοντας ότι η απάντηση της Ελλάδας θα είναι συντριπτική».

Το Λιμενικό Σώμα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει με σθένος μία ακρότητα από την πλευρά της Τουρκίας;

«Όχι απλώς έτοιμο. Πανέτοιμο. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος αποδεικνύουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, τον υψηλό βαθμό της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, την αποφασιστικότητα, την τόλμη και το θάρρος τους. Προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας. Σώζουν χιλιάδες ζωές που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο στο Αιγαίο, με την ανοχή των τουρκικών Αρχών. Αντιδρούν με σύνεση και ψυχραιμία στις προκλήσεις, ακριβώς για να μην παίξουν το παιχνίδι της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στο Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του».

Με ποιο τρόπο έχει αναβαθμιστεί ο στόλος του Λιμενικού Σώματος σε έμψυχο αλλά και άψυχο υλικό;

«Η συνεχής ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, σε μέσα και εξοπλισμό, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της πολιτικής μας. Προχωρήσαμε άμεσα στην ενίσχυση με 1.500 νέες οργανικές θέσεις του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην επίλυση σειράς ζητημάτων που διευκολύνουν την καθημερινότητα και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Έχουμε ολοκληρώσει δράσεις προϋπολογισμού άνω των 68 εκατ. ευρώ, σε προμήθεια επιχειρησιακών μέσων, ενώ είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες δράσεις προϋπολογισμού 79 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη η παραλαβή 71 νέων, σύγχρονων σκαφών, τα οποία –όπως και τα 24 που ήδη έχουμε παραλάβει– θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Πολύ σημαντική είναι και η δρομολόγηση της επίλυσης προβλημάτων συντήρησης των ελικοπτέρων και αεροπλάνων του Λιμενικού Σώματος, το σύνολο των οποίων, πολύ σύντομα, θα επιχειρεί. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας θέλω να επισημάνω ότι έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος, άνω των 340 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της περιόδου 2021-2027 και άνω των 270 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Το έτος που διανύουμε είναι έτος εκλογών. Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας θα μπορέσετε να συγκυβερνήσετε με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με ποιο;

«Η Νέα Δημοκρατία, έχει ξεκάθαρο στόχο την αυτοδυναμία, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Θέλω να τονίσω ότι η αυτοδυναμία δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Είναι μέσο για αν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη στήριξη της κοινωνίας, όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες, διαπιστώνω ότι όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει τη θετική της πορεία μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω, στην επικίνδυνη και αναποτελεσματική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και φόρτωσε δυσβάστακτα βάρη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Το αντιλαμβάνονται, και ακριβώς γι’ αυτό, θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία πολύ υψηλό ποσοστό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, για να “κλειδώσει” η αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στην απίθανη περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η Νέα Δημοκρατία θα λειτουργήσει σεβόμενη τη θέληση των πολιτών, αναζητώντας συνεργασία, που, όπως πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Ελληνική Λύση».

Στο θέμα των υποκλοπών η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πώς το σχολιάζετε και τι απαντάτε;

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Το Δεκέμβριο, η Βουλή ψήφισε Νόμο για το θέμα αυτό, θεωρούμε ότι ο Νόμος αυτός είναι συνταγματικός και αναμένουμε από όποιον έχει αντίθετη άποψη, να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου και θα κριθεί, τελικά, το ζήτημα. Μέχρι τότε, θεατρινισμοί, όπως αυτοί του κ. Τσίπρα, δεν βοηθούν ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Δείτε επίσης