Ζέττα Μακρή στη «ΒτΚ»: «Όχι σε συμμαχίες ασυνεννοησίας»
«Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια πολιτικών πειραμάτων, ούτε συμμαχιών ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας», τονίζει η υφυπουργός Παιδείας στη «ΒτΚ»

Την αλλαγή του μοντέλου Εκπαίδευσης από βιβλιοκεντρικό, που προωθεί τη στείρα αποστήθιση, σε γνωσιοκεντρικό, με στόχο την ουσιαστική απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, περιγράφει στη «ΒτΚ» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο τρόπο μάθησης, ο οποίος χρησιμοποιεί καινοτόμα εργαλεία για το πώς μεταφέρεται η γνώση και πώς εμπλέκονται οι ίδιοι οι μαθητές σε άλλους τρόπους συμμετοχής μέσα στην τάξη.
Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας στο σχολικό περιβάλλον, η κ. Μακρή υπογραμμίζει ότι θεσπίστηκε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής και ενισχύθηκαν τα σχολεία με περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες απάντησε: «Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια πολιτικών πειραμάτων, ούτε συμμαχιών ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας».
Διανύουμε μία περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση η γρίπη, οι ιώσεις, αλλά και ο κορωνοϊός. Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των απουσιών για τα παιδιά που νοσούν και τι συστήνετε στους γονείς; Υπάρχει στο τραπέζι plan B αν επιδεινωθεί η κατάσταση;
«Το υπουργείο Παιδείας έλαβε και φέτος ειδική μέριμνα, ώστε οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, θα καταχωρίζονται αλλά δε θα προσμετρώνται, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, που φέρει την υπογραφή μου και εστάλη στις σχολικές μονάδες της χώρας πολύ νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές, οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών. Σχετικά με τις απουσίες που οφείλονται σε νόσηση από κορωνοϊό ισχύει το ειδικό πλαίσιο, όπου και πάλι οι απουσίες δεν προσμετρώνται».
Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Πόσο έχουμε αργήσει ως κοινωνία να προλαμβάνουμε καταστάσεις; Τι ρόλο παίζει το σχολείο;
«Για να πατάξουμε τα αρνητικά φαινόμενα στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να μπορούμε να τα προλάβουμε, καλλιεργώντας μία κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και ανεκτικότητας. Για το λόγο αυτό, εντάξαμε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων στα εργαστήρια δεξιοτήτων, τον αλληλοσεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την οικοδόμηση θετικών και υγιών διαπροσωπικών σχέσεων. Θεσπίσαμε το Σύμβουλο Σχολικής Ζωής και ενισχύσαμε τα σχολεία μας με περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Μόλις αναλάβαμε, το 2019, είχαμε περίπου 1.600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της χώρας. Σήμερα έχουμε, περίπου, τους διπλάσιους, δηλαδή 3.200 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στις εκπαιδευτικές μονάδες.»
Οι διαρκείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα αποδιοργανώνουν γονείς και μαθητές. Θα έρθει αυτή η ώρα που θα έχουμε ένα σύστημα που θα έχει δανειστεί τα καλά στοιχεία από επιτυχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα του εξωτερικού;
«Δεσμευτήκαμε για το νέο σχολείο, για το δικαίωμα κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή, κάθε εκπαιδευτικού, για το δικαίωμα της κοινωνίας στην εξέλιξη και την πρόοδο της Εκπαίδευσης. Δεσμευτήκαμε για την τεράστια αλλαγή που επιφέρουμε στην εκπαιδευτική πράξη, στη μαθησιακή διαδικασία, στη λειτουργία και την ουσία της Εκπαίδευσης στον τόπο μας, με σαφή προσανατολισμό στις παγκόσμιες καινοτόμες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές πρακτικές και εφαρμογές. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα το γνωσιοκεντρικό μοντέλο του πολλαπλού βιβλίου και των πολλαπλών επιλογών, που αντικαθιστά το βιβλιοκεντρικό μοντέλο της στείρας αποστήθισης, με στόχο την ουσιαστική κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα σε ένα μοντέλο διευρυμένων πηγών και αυτονομίας επιλογής ψηφιακού περιεχομένου. Μιλάμε για ένα νέο τρόπο μάθησης, ο οποίος χρησιμοποιεί νέα εργαλεία για το πώς μεταφέρουμε τη γνώση, για το πώς εμπλέκουμε τους ίδιους τους μαθητές σε άλλους τρόπους συμμετοχής μέσα στην τάξη».
Στόχος στις εκλογές, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με την εμπειρία σας, πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το κόμμα σας στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική; Είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας;
«Τα διλήμματα και τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσουν σε λίγο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, μέσω της εκλογικής διαδικασίας, είναι εξαιρετικά σαφή και δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας: “Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος γνωρίζει, τελικά, να ξεπερνά κρίσεις αναπτύσσοντας την Oικονομία και φροντίζοντας την κοινωνία; Και ποιος, τελικά, είναι άξιος εκπρόσωπος της χώρας στη διεθνή κοινότητα”; Και το ερώτημα είναι ένα: “Αν όχι η Ν.Δ., τότε ποιος;”. Οι πολίτες βλέπουν καθαρά, σκέφτονται συνετά και είμαι σίγουρη, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές, ότι συγκρίνουν και κρίνουν. Έχουν βιώσει, στο παρελθόν, μία τετραετία γεμάτη από ανασφάλειες, δημοψηφίσματα, κλειστές τράπεζες, πειραματισμούς στα εθνικά μας θέματα και πιστεύω ότι αξιολογούν, με θετικό πρόσημο, την τετραετία διακυβέρνησης της Ν.Δ. Μία τετραετία οικονομικής ανάπτυξης, σιγουριάς, εθνικής αξιοπρέπειας. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια πολιτικών πειραμάτων, ούτε συμμαχιών ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας. Οι εθνικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της χώρας, καθώς διανύουμε μία ταραγμένη διεθνή συγκυρία, οι εθνικές συνθήκες είναι κρίσιμες, οι προκλήσεις των γειτόνων μας καθημερινές, το κύμα της ακρίβειας, η παγκόσμια οικονομική και η ενεργειακή αστάθεια απαιτούν ψυχραιμία, συσπείρωση και πολιτική σταθερότητα στηδιακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της ασφάλειας, της ευημερίας, της ανάπτυξης και της προόδου της κοινωνίας και κάθε πολίτη. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία και η ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού με καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Ν.Δ. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την πρώτη κάλπη και να επισφραγιστεί με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία».
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Πώς απαντάτε;
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρουσιάσει ως ελληνικό πρόβλημα και να χρεώσει στις κυβερνητικές πολιτικές την παγκόσμια διάσταση του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα. Όμως, τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα. Καταγράφουν ότι, παρά την ισχυρή πίεση που προκαλεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο πληθωρισμός, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, με την άμεση εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών στήριξης των νοικοκυριών, αυτό το εξαιρετικά αντίξοο παγκόσμιο περιβάλλον. Η μέριμνα της κυβέρνησης είναι πάντα οι συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Όσο η Οικονομία αναπτύσσεται, τόσο η κυβέρνηση δεν θα διστάζει το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιεί για να στηρίξει συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται».