Συνεντεύξεις

Άδωνις Γεωργιάδης στη «ΒτΚ»: «Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 4.000 παράνομες παρακολουθήσεις»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε μία αποκλειστική συνέντευξη μιλάει για το κυβερνητικό έργο, τις εκλογές και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Άδωνις Γεωργιάδης στη «ΒτΚ»: «Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 4.000 παράνομες παρακολουθήσεις»
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για την ακρίβεια, τον απολογισμό των πεπραγμένων του στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για το κλίμα τοξικότητας που έχει καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά στη «ΒτΚ» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Αφήνει, επίσης, μία χαραμάδα βελτιώσεων στο Market Pass, αφού όμως εφαρμοστεί στην πράξη.

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι το μόνο ενδεχόμενο είναι μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά τις δεύτερες εκλογές και εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί ότι πρωθυπουργός θα είναι ο Μητσοτάκης. Για το θέμα των παρακολουθήσεων σχολιάζει ότι «ενοχλούν τον ΣΥΡΙΖΑ οι νόμιμες, ενώ επί εποχής τους έκαναν τουλάχιστον 4.000 παράνομες».

Όσο για τον κ. Ράμμο και την ΑΔΑΕ, είναι απόλυτος: «Εάν κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές πιστεύω ότι θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Τέλος, για το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει καμιά αμφιβολία. «Θα ξαναπάρουμε αυτοδυναμία, γιατί αυτή η κυβέρνηση το αξίζει. Το 95% των προεκλογικών δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί».

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και ο «κλήρος» έχει πέσει και σ’ εσάς για την αντιμετώπισή της. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» μάς το ζητάνε και στο εξωτερικό. Όμως, μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, είναι αποκαρδιωτική.

«Σήμερα το πρωί ήμουν σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την εβδομαδιαία αυτοψία στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Βρήκαμε γάλα “ΜΕΒΓΑΛ” 1,19, γάλα μακράς διαρκείας 1,09, μακαρόνια επώνυμα 0,78, μακαρόνια privet label 0,62, κοτόπουλο 2,95, λευκό τυρί 6,95, γιαούρτι κάτω από 3 ευρώ το κιλό, ζάχαρη 1,15, αλεύρι 0,75. Με συγχωρείτε, αυτές δεν είναι αποκαρδιωτικές τιμές. Κάποτε πρέπει, επιτέλους, να σκεφτούμε λογικά. Οι τιμές αυτές είναι οι τιμές που είχαμε πριν από έναν χρόνο. Σας προκαλώ να κάνετε τη δική σας έρευνα και να δείτε ότι το “Καλάθι του Νοικοκυριού”» σήμερα προσφέρει στον καταναλωτή τιμές ενός χρόνου πριν. Γιατί αυτό θεωρείται αποκαρδιωτικό από ορισμένους, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια; Βεβαίως υπάρχει ακρίβεια. Αφού υπάρχει ακρίβεια σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να μην υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα; Είμαστε χειρότερα από τους άλλους; Είμαστε πολύ καλύτερα από τους άλλους σε όλους τους δείκτες. Ακόμα και στον δείκτη των τροφίμων που ανακοινώθηκε χθες για τον Δεκέμβριο του 2022, η Ελλάδα είναι 7η από το τέλος, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημειώστε κάτι, επειδή εδώ μιλάμε για τους μισθούς, πολύ κάτω από χώρες με χαμηλότερους μισθούς από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μία αποκαρδιωτική κατάσταση, με συγχωρείτε πολύ. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνησή μας το διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Περιμένουμε το market pass. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί, θα διευρυνθεί; Θα αυξηθεί, για παράδειγμα, η επιδότηση για πολύτεκνες οικογένειες; Θα ανοίξει η βεντάλια για να αφορά περισσότερους καταναλωτές;

«Τώρα ξεκινάει το market pass να εφαρμόζεται. Θα δούμε τα προβλήματα στην εφαρμογή του και αναλόγως θα κινηθούμε. Υπάρχει ένα αίτημα για τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν πάνω από έξι παιδιά. Αυτό το δέχομαι και το εξετάζω».

Θεωρείτε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση έχει στηριχθεί επαρκώς; Με ποια «εργαλεία»; Ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν;

«Ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας από τα 15 μου χρόνια, σας λέω μετά βεβαιότητας ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ κυβέρνηση που έχει στηρίξει τόσο τη μικρομεσαία επιχείρηση όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι μόνο εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, στο σύνολο αυτή η κυβέρνηση. Η προκαταβολή φόρου, μειώθηκε. Οι φορολογικοί συντελεστές, μειώθηκαν. Οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώθηκαν. Μέσα στην πανδημία πληρώσαμε Επιστρεπτέα Προκαταβολή, προγράμματα συνεργασίας, εγγυημένα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τώρα βγάζουμε πρώτοι το ΕΣΠΑ, για να πάρουν χρήματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γρηγορότερα από κάθε άλλη μικρομεσαία επιχείρησης της Ευρώπης. Στο ρεύμα ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση της Ευρώπης. Είμαστε η κυβέρνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Κερδίσατε μία ακόμη «μάχη» στη Βουλή, αλλά όχι τον «πόλεμο». Ποια είναι τα «όπλα» σας για την αυτοδυναμία;

«Εμείς θα πάμε στον ελληνικό λαό με όσα κάναμε αυτά τα 4 χρόνια και θα ζητήσουμε να μας κρίνουν δίκαια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του. Θα ξαναπάρουμε αυτοδυναμία, γιατί αυτή η κυβέρνηση το αξίζει. Είμαστε μία κυβέρνηση που αν ελέγξετε τι υποσχόμασταν προεκλογικά και τι υλοποιήσαμε μετεκλογικά, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, είναι ζήτημα αν δεν έχουμε κάνει το 5%. Το 95% έχει υλοποιηθεί».

Είστε ένας από τους πιο επικοινωνιακούς πολιτικούς. Στις επαφές σας με τους πολίτες τι εισπράττετε; Πώς αντιδράτε στα επικριτικά σχόλια;

«Παλιά, μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους. Πλέον, σταμάτησαν να μας το λένε. Εγώ όπου πηγαίνω κάνω facebook live. Και ξέρετε γιατί κάνω facebook live; Γιατί είναι αμοντάριστα τα πλάνα. Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι “τα κόβω και τα ράβω” όπως με συμφέρει. Ο καθένας που μπαίνει στο facebook live, βλέπει πώς με αντιμετωπίζει ο κόσμος. Είχα πει κάποτε ότι όταν πάω σούπερ μάρκετ μού ζητούν selfies. Ο κ. Τσίπρας με είχε αμφισβητήσει και με είχε χλευάσει. Αν μπείτε στα facebook live θα δείτε αν με βγάζουν selfies ή όχι, και αν έλεγα αλήθεια ή ψέματα. Πάντα υπάρχουν επικριτικά σχόλια. Δημοκρατία έχουμε, και για αυτό μας αρέσει η Δημοκρατία, για να μπορεί κάποιος να λέει και τα επικριτικά του σχόλια».

Είστε ιδιαιτέρως ενεργός στα social media. Πόσο έχει αλλάξει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την πολιτική επικοινωνία, δεδομένου ότι υπάρχουν και «παγίδες»;

«Τα social media είναι απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας της πολιτικής στον 21ο αιώνα και αναπόσπαστος. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έχουν πολλά συν και πολλά πλην. Το συν είναι ότι έχουν δώσει έναν τόνο Άμεσης Δημοκρατίας. Έχουν καταργήσει την απόσταση μεταξύ λαού και πολιτικών. Αυτό μου αρέσει. Το πλην είναι ακριβώς το ίδιο. Έχοντας καταργήσει την απόσταση και με τη χρήση της ανωνυμίας έχουν επιτρέψει πολύ μεγάλη τοξικότητα. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς αυτό και δύσκολο να ισορροπήσεις. Πιστεύω, πια, ότι το καταφέρνω κάπως καλύτερα, λόγω μεγάλης εμπειρίας, και ας έχω “φάει πολύ ξύλο”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι το μείζον θέμα για τους πολίτες. Για εσάς το θέμα έχει κλείσει; Έγιναν λάθη;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου εγκληματική οργάνωση; Προχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, δηλαδή την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου για τον τρόπο που την “ξήλωσαν” από την ΑΔΑΕ. Έχει κάποιο σχόλιο για αυτό η Κουμουνδούρου; Μας λένε για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Και προχθές το δικαστήριο αθώωσε τη λεγόμενη “Greek mafia” διότι 4.000 επισυνδέσεις της ΕΥΠ έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ παράνομα. Τους ενοχλούν οι νόμιμες παρακολουθήσεις, και επί εποχής τους έκαναν τουλάχιστον 4.000 παράνομες. Αυτοί οι άνθρωποι θα κουνήσουν σε εμάς το δάχτυλο; Μας λένε για εγκληματική οργάνωση, ποιοι; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη και τα 8 εκατ. από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Τον προκαλώ, αν θέλει, να παραιτηθεί της ασυλίας του και να πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο για τα 8 εκατ. που έδωσε με εντολή του στο ΚΕΕΛΠΝΟ έξω από το δημόσιο λογιστικό».

Πριν από λίγες ημέρες, δηλώσατε ότι η συμπεριφορά του προέδρου της ΑΔΑΕ αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Είστε πεπεισμένος ότι υπάρχει δίαυλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Χρήστο Ράμμο;

«Θα το πω απλά: εάν κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές πιστεύω ότι ο κ. Ράμμος θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για τον κ. Ράμμο».

Παρατηρούμε στο δημόσιο διάλογο ότι η κόντρα σας με τον κ. Παύλο Πολάκη, κλιμακώνεται. Novartis, Καλογρίτσας, Ειδικό Δικαστήριο, τηλεοπτικές άδειες, είναι μερικά από τα θέματα που «τροφοδοτούν» την αντιπαράθεση. Πού οδηγούμαστε;

«Με τον “Ραν Ταν Πλαν” εννοείτε. Αρνούμαι να τον πω ξανά με το όνομά του. Προχθές έκανε το αμίμητο. Ήρθε ένας βουλευτής στο γραφείο μου, ο κ. Μαραβέγιας, και ανέβασα την καθιερωμένη φωτογραφία. Είδε στα πόδια μου τη μαύρη σακούλα στον κάδο των σκουπιδιών κάτω από το γραφείο μου και έκανε ολόκληρη φασαρία ότι είναι η μαύρη σακούλα με τα λεφτά που μου έφερε. Δεν μπορώ κάτι άλλο να σκεφτώ από το “Ραν Ταν Πλαν”».

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο οι συνεργασίες βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι; Υπάρχει εταίρος για τη Ν.Δ.; Σε ένα υποθετικό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε κάποτε ακόμα και συνεργασία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ;

«Πλησιάζοντας προς τις εκλογές πρέπει ο κόσμος να ξέρει την πραγματικότητα. Εάν ο ελληνικός λαός θέλει συγκυβέρνηση, μπορεί να γίνει μόνο με το ΠΑΣΟΚ, με κανένα άλλο κόμμα. Τέτοια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει μόνο μετά τις δεύτερες εκλογές και μόνο εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί το αυτονόητο, ότι πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα που μιλάμε, ο κ. Ανδρουλάκης αυτό δεν το δέχεται, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του. Επομένως, δεν υπάρχει προοπτική τέτοιας συγκυβέρνησης. Υπάρχει προοπτική μόνο της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, με ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη».

Με το τοξικό κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί και ενώ βρισκόμαστε δύο μήνες προ των εκλογών, πόσο εκτιμάτε ότι θα πολωθεί το κλίμα και πόσο αρνητικά επιδρά στην ψυχολογία των ψηφοφόρων;

«Θα ήταν πολύ καλό να μην υπήρχε τοξικό κλίμα, αλλά με αυτή την τοξική αντιπολίτευση πώς να περιμένεις ότι δεν θα υπάρχει τοξικό κλίμα; Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε μακριά έτσι. Μας έλαχε η μοίρα να έχουμε αυτή την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τι να κάνουμε τώρα, θα το αντιμετωπίσουμε».

Αν κάνατε έναν απολογισμό του έργου σας στο υπουργείο, ποια θεωρείτε τα κορυφαία επιτεύγματα και ποιοι είναι οι στόχοι σας αν σας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός;

«Κορυφαίο μου επίτευγμα είναι τα δύο συνεχόμενα ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Κορυφαίο μου επίτευγμα ότι έσωσα μία εταιρία, την “Creta Farms”, ένα 24ωρο πριν κλείσει και πριν χαθούν 600 θέσεις εργασίας, η οποία σήμερα θριαμβεύει με πάνω από 100 εκατ. εξαγωγές. Κορυφαίο επίτευγμα θεωρώ το Ελληνικό, το οποίο δεν θα γινόταν αν δεν είχε κερδίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις εκλογές. Κορυφαίο επίτευγμα είναι ότι παραλάβαμε 3 κλειστά ναυπηγεία και αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ανοιχτά ναυπηγεία. Κορυφαίο επίτευγμα είναι ότι από τη 19η θέση ανεβήκαμε στην 1η θέση στην απορρόφηση στο ΕΣΠΑ και στην 1η θέση στο νέο ΕΣΠΑ. Κορυφαίο επίτευγμα είναι ότι έχουμε ανέβει 16 θέσεις στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως σύμφωνα με τον “Economist”, επίδοση που μας κατατάσσει πρώτους στον κόσμο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε κάνει τόσα πολλά που δεν θέλω να ξεχωρίσω απολύτως τίποτα, ούτε να αφήσω τίποτα πίσω».

Δείτε επίσης