Συνεντεύξεις

Ανδρέας Λοβέρδος στη «ΒτΚ»: «Ισχυρή Ελλάδα μόνο με ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μια αποκλειστική συνέντευξη μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις αι την κρισιμότητα των επικείμενων εθνικών εκλογών

Ανδρέας Λοβέρδος στη «ΒτΚ»: «Ισχυρή Ελλάδα μόνο με ισχυρό ΠΑΣΟΚ»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Δεν μας αξίζει να θεωρούμαστε υποστύλωμα κανενός», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, λίγους μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο υποψήφιος και νυν βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αττικής, δίνει όλες του τις δυνάμεις έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους, και απαντά τόσο στα εκλογικά διλήμματα που θέτουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα διάφορα σενάρια συνεργασίας. Όσο για τις υποκλοπές επισημαίνει: «Το θέμα θα τελειώσει όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες ενημερωθούμε για το τι πραγματικά έγινε».

Κύριε Λοβέρδο, τι απαντάτε σε υπουργό της κυβέρνησης που λέει ότι με το μόνο κόμμα που θα συνεργαζόταν η Ν.Δ. είναι το ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά και τρίτες εκλογές; Και επίσης, όταν το κόμμα σας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέσει τις προτάσεις του σε ένα πρόγραμμα κυβερνητικό, θα μπορούσατε να κυβερνήσετε είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αποδέχονταν τις προτάσεις σας;

«Εν όψει εκλογών είναι απολύτως σαφές ότι το κάθε κόμμα και οι εκπρόσωποί του απαντούν και εκφράζουν τις θέσεις τους για λογαριασμό της δικής τους παράταξης. Επιπλέον, ο κάθε πολιτικός οφείλει να απαντά έχοντας κατά νου την ακριβή ιδιότητα και θέση του. Συνεπώς, ούτε για λογαριασμό του Αδώνιδος Γεωργιάδη μπορώ να απαντήσω ούτε, προφανώς, για τελείως διαφορετικούς λόγους, για λογαριασμό του προέδρου της παράταξής μας. Δεν θα προκαταλάβω τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν θα τοποθετηθώ για κάτι που δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Eκείνο που λέω είναι ακριβώς αυτό που υπογραμμίζω εδώ και χρόνια, ότι η παράταξή μας πρέπει να δυναμώσει όσο περισσότερο γίνεται. Γιατί μας αξίζει πάρα πολύ καλύτερο ποσοστό από αυτό που πήραμε το 2019, και γιατί μόνο κέρδος έχει η πολιτική ελληνική σκηνή και η πατρίδα από ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρό Κέντρο και Κεντροαριστερά. Για τα υπόλοιπα δεν είμαι εγώ εκείνος που θα αποφασίσει. Η λαϊκή ετυμηγορία και ο πρόεδρος της παράταξης θα δώσουν την απάντηση που ζητάτε. Ωστόσο, δεν συμφωνώ ούτε με τα “ούτε-ούτε” ούτε με τα “είτε-είτε”. Δεν μπαίνουν όλοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι και δεν μας αξίζει να θεωρούμαστε υποστύλωμα κανενός. Γι’ αυτό και επιμένω στα μεγάλα ποσοστά. Για να μην μας απευθύνουν ούτε οι πολίτες, ούτε τα άλλα κόμματα, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το απαξιωτικό ερώτημα “με ποιον θα πάτε;”».

Η διμέτωπη κριτική του κόμματός σας και προς τη Ν.Δ. και προς ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολιτικό κόστος; Θα συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των εκλογών;

«Στόχος μας είναι όχι απλώς να μη συμπιεστούν, αλλά να διασταλούν. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε ό,τι αφορά, όμως, αυτό που αποκαλείτε διμέτωπη κριτική πρέπει να έχουμε στο νου μας τόσο τις ιστορικές καταβολές όσο και τις πολιτικές αναγκαιότητες. Ο αγώνας για το Κέντρο και την Κεντροαριστερά ήταν και παραμένει φύσει και θέσει διμέτωπος. Το πολιτικό φάσμα που εμείς εκφράζουμε αυθεντικά, εμείς και μόνο εμείς, αντιμαχόταν πάντοτε και τα αριστερά και τα δεξιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτό να αλλάξει τώρα».

Συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ και δεύτερες εκλογές από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απίστευτη πόλωση;

«Δεν υπάρχει “συμφέρει” και “δεν συμφέρει” όταν έχουμε μπροστά μας μία κατάσταση πραγμάτων. Η κατάσταση των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα είναι συγκεκριμένη. Γι’ αυτό και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη πάση δυνάμει για την παράταξη και τις ιδέες μας προκειμένου να είμαστε κερδισμένοι σε όποια κάλπη και αν στηθεί».

Είστε υποψήφιος βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αττικής. Για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν εσάς και όχι κάποιον εκ των συνυποψηφίων σας. Πείτε μου ποια είναι η αιχμή του αντιπολιτευτικού σας λόγου και η πρότασή σας γενικώς για τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Εκτιμώ ότι η πολιτική μου διαδρομή έχει αναδείξει πως είμαι πολιτικός της δράσης. Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου που αυτό το αναγνωρίζουν και το επικροτούν με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις, πιστεύω στην πολιτική που έχει πρόταγμα το συμφέρον της πατρίδας. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα και έξω από τη Βουλή για το συμφέρον του πολίτη και ελπίζω ότι και στις επερχόμενες εκλογές θα αναγνωριστούν η αποτελεσματικότητα, η μαχητικότητα και η συμβολή μου στην πορεία της χώρας».

Οι υποκλοπές και η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργούν ζητήματα Δημοκρατίας για τη χώρα. Τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών;

«Έχω πει από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης δημοσιοποίησε το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ότι στη Δημοκρατία δεν χωρούν βαριές σκιές. Η έκταση με την οποία αποκαλύπτεται ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις αποτελεί πολύ βαριά σκιά. Το θέμα δεν μπορεί να τελειώσει επειδή η τσιμεντοποιημένη, όπως εγώ την αποκαλώ, πλειοψηφία στη Βουλή της Νέας Δημοκρατίας έδωσε αυτονοήτως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το θέμα θα τελειώσει όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες ενημερωθούμε για το τι πραγματικά έγινε. Από ποιους και γιατί. Μέχρι τότε, το ζήτημα παραμένει ανοικτό».

Στην υπόθεση εργασίας και στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να τα «βρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τα πεπραγμένα του ως κυβερνητικό κόμμα και με τα όσα δηλώνει στην αντιπολίτευση, ότι δεν είναι προοδευτικός σχηματισμός. Ο κατάλογος των πρόσφατων δηλώσεων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιστοποιούν αυτό που λέω, είναι πολύ μακρύς. Όταν για παράδειγμα ακούσαμε ότι θα επιβάλουν τη Δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο, τα σχόλια περιττεύουν. Πιστεύω πως σε αυτό επιβεβαιώνομαι πλήρως για τις διαχρονικές μου απόψεις σχετικά με το ζήτημα».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το εκλογικό ποσοστό που θα έκανε το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή των εκλογών, οπότε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβαναν σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις σας;

«Σε μία ερώτηση βάζετε δύο διαφορετικά ζητήματα τα οποία θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω. Με δεδομένη την ιστορική μας διαδρομή και την ορθότητα των θέσεών μας, οι προτάσεις της παράταξής μας παραμένουν πάντα αναγκαίες για την ευημερία του τόπου και για το συμφέρον της πατρίδας. Αυτό είναι κάτι που δεν συνδέεται αποκλειστικά με το εκλογικό ποσοστό ενός κόμματος. Δεν θα αποφύγω, όμως, την ερώτηση. Ως υποψήφιος πρόεδρος μιλούσα για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Σήμερα, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, επιμένω και αγωνίζομαι με όσα μέσα μπορώ, για ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Ελλάδα χωρίς ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι ισχυρή Ελλάδα».

Δείτε επίσης