Συνεντεύξεις

Γιώργος Γεωργαντάς στη «ΒτΚ»: «Με “άγνωστο Χ” δεν κυβερνιέται η χώρα»

«Στην επόμενη θητεία μας, αν μας τιμήσουν και πάλι οι πολίτες, ο βασικός μας στόχος είναι η αύξηση του μέσου όρου κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών» 

Γιώργος Γεωργαντάς στη «ΒτΚ», Εκλογές 2023
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, την επιμονή Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά και για το πώς θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στη «ΒτΚ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Επιπροσθέτως, κάνει και απολογισμό της θητείας του και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης και στο θέμα της διαχείρισης της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσει την επόμενη 4ετία, αν λάβει νέα εντολή διακυβέρνησης. Και τονίζει σχετικά με τα σενάρια συνεργασιών ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε όσους συμφωνούν με τις θέσεις του.

Πλέον γνωρίζουμε την ημερομηνία των εκλογών. Η ζωή μάς δίδαξε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Πόσο πιστεύετε ότι θα μετρήσει στην απόφαση του κάθε ψηφοφόρου η τραυματική εμπειρία που βιώσαμε με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη;

«Από την πρώτη στιγμή που βιώσαμε όλοι το τραγικό αυτό γεγονός, και κυρίως οι οικογένειες των θυμάτων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί και μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι έγιναν αστοχίες, αλλά έχουμε δεσμευθεί να τις διορθώσουμε, έτσι ώστε να μην ζήσουμε κάτι ανάλογο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση αυτή, για να μην μείνει καμία σκιά ούτε στο θέμα της απόδοσης ευθυνών, όπου αυτές και αν βρίσκονται, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου. Εκτιμώ ότι οι πολίτες έχουν ήδη πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησής μας που δεν κρύφτηκε ούτε μία στιγμή, και με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να αναλαμβάνει γενναία την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του».

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει το ίδιο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πώς το σχολιάζετε;

«Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και πάντα έβρισκε διάφορες δικαιολογίες. Από το Μάτι μέχρι τα Τέμπη, πάντα έφταιγαν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και ποτέ οι ίδιοι. Κυβέρνησαν τη χώρα τόσα χρόνια, αλλά ποτέ τους δεν φέρθηκαν ως κυβερνήτες. Έτσι και τώρα, παρότι εκείνοι ήταν που δεν ολοκλήρωσαν την περίφημη σύμβαση 717, τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο αρχηγός του δεν στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων».

Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από τη θέση αυτή;

«Είναι πραγματικά λυπηρό στο δρόμο προς τις κάλπες να παίζονται τέτοιου είδους παιχνίδια, και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι ακατανόητο να ακούγεται από αρχηγό κόμματος, και μάλιστα του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη, η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας αλλά χωρίς τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρωθυπουργία, και μάλιστα να αυτοπροτείνεται ο κ. Ανδρουλάκης για τη θέση αυτή. Δεν γνωρίζω ποιοι τον συμβουλεύουν, αλλά μάλλον πρέπει να αλλάξει ρητορική και θέσεις, γιατί αυτό προκαλεί σύγχυση στους πολίτες. Με “άγνωστο Χ” για πρωθυπουργό δεν κυβερνιέται η χώρα».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτοδυναμία από τις εκλογές της απλής αναλογικής δεν προκύπτει. Γιατί, όμως, θεωρείτε τόσο σημαντικές τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

«Η χώρα έχει μπει σε μία τροχιά ανάπτυξης, και για πρώτη φορά οι πολίτες βλέπουν να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, οι αγρότες στηρίζονται απέναντι στις όποιες αντιξοότητες με μία πολιτική που βλέπει μπροστά και τους δίνει εργαλεία για να οχυρωθούν απέναντι στην κλιματική κρίση, οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια. Όλο αυτό το έργο και άλλα πολλά σε άλλους τομείς, όπως η αμυντική θωράκιση της χώρας, η εντυπωσιακή μείωση των ροών στο Μεταναστευτικό, δεν μπορούν να ακυρωθούν από κανέναν. Όλα αυτά τα έχουν δει οι πολίτες, και γι’ αυτό τους λέμε ότι στην πρώτη κάλπη θα αποφασίσουν το κόμμα αλλά και τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».

Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά και τις δεύτερες εκλογές, υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας και με ποιον;

«Ο στόχος της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένας. Η αυτοδυναμία. Γιατί ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και μία κυβέρνηση που να παίρνει άμεσες αποφάσεις. Το κόμμα μας έχει αποδείξει ότι είναι ανοικτό σε ανθρώπους που συμφωνούν με τις θέσεις μας, και, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η θέση μας είναι κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα χρώμα».

Αν κάνατε έναν απολογισμό με όλα όσα έχουν γίνει στον τομέα ευθύνης σας, τι θα ξεχωρίζατε;

«Την πρόκληση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, η οποία θέτει τη βάση για τη μετάβαση στη νέα εποχή, της Πράσινης Συμφωνίας της Βιωσιμότητας, της Ψηφιοποίησης, της Γνώσης και της Καινοτομίας. Επίσης, η μετάβαση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr, καθώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία μίας διαδικασίας. Θα έλεγα και η επίλυση του ζητήματος με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων με πολλούς τρόπους, όπως τη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων, το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που είναι σε εξέλιξη και προσφέρει από 38-40 χιλιάδες ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ. Στην επόμενη θητεία μας, αν μας τιμήσουν και πάλι οι πολίτες, ο βασικός μας στόχος είναι η αύξηση του μέσου όρου κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών, τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου».

Κατεβαίνετε υποψήφιος στο Κιλκίς. Στις επαφές σας με τους συντοπίτες σας τι κυριαρχεί; Ποιες οι δεσμεύσεις σας σε τοπικό επίπεδο;

«Προσπαθώ μέρα με την ημέρα να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και των κατοίκων του Κιλκίς του τόπου μου, τον οποίο δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ, μέσα από μικρά και μεγάλα έργα. Μιλάω με τους πολίτες, κυκλοφορώ ανάμεσά τους και τους αφουγκράζομαι. Άλλωστε, η οικογένειά μου διαμένει μόνιμα εκεί. Οι αγωνίες τους είναι και δικές μου, και δεν το λέω σχηματικά. Το Κιλκίς είναι ένας τόπος με σημαντικές παραγωγές, με ανθρώπους που θέλουν να προοδεύσουν, αλλά ζητούν και από την Πολιτεία τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που δικαιούνται».

Δείτε επίσης