Αντώνης Σαουλίδης στη «Βτκ»: «Δεν μπορείς να εμπιστευθείς τον Τσίπρα»
«Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλα λένε πριν τις εκλογές, άλλα εφαρμόζουν μετά»

Για την τακτική που ακολουθεί το κόμμα του στο θέμα των εκλογικών συνεργασιών, τον λεγόμενο άγνωστο «Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και για το κοινωνικό κράτος, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς και για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης του, μιλά σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Σαουλίδης.
Και όπως σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ επιζητά υψηλό εκλογικό ποσοστό, για «να βάλει τις κόκκινες γραμμές του που θα σημαίνουν στήριξη στον οικονομικά ευάλωτο συμπολίτη μας, στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, και τέλος στα αρπακτικά των funds προστατεύοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες».
Κύριε Σαουλίδη, γιατί θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
«Η χώρα συνεχίζει να είναι αδύναμη και έκθετη στις παγκόσμιες διακυμάνσεις, με τα βασικά της μεγέθη προβληματικά, με μία Οικονομία εσωστρεφή, βασισμένη στο δανεισμό και την κατανάλωση. Η Ν.Δ., που μας οδήγησε στον εκτροχιασμό και τα Μνημόνια, δαπανά αλόγιστα και ευνοεί τους ημέτερους. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ 10 χρόνια τώρα, δεν έχει μία ολοκληρωμένη θέση, κοστολογημένη και άξια σοβαρής συζήτησης. Το ΠΑΣΟΚ, κ. Γιακουμή, έχει αποδείξει ότι θέτει θέματα στο δημόσιο διάλογο, προτείνει εφικτές λύσεις και έχει ένα μεγάλο και αξιόλογο στελεχικό δυναμικό που αναδείχθηκε μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη».
Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι στο ΠΑΣΟΚ;
«Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα μας επιτρέψει να θέσουμε τις βάσεις για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Γιατί το ισχυρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ δεν το ζητά για να δείξει απλά δυναμική και να το ανταλλάξει με οφίτσια. Όσο πιο μεγάλο ποσοστό, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΠΑΣΟΚ για να βάλει τις “κόκκινες” γραμμές του που θα σημαίνουν στήριξη στον οικονομικά ευάλωτο συμπολίτη μας, στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, και τέλος στα αρπακτικά των funds προστατεύοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτείνει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς, όμως, τους κύριους Μητσοτάκη και Τσίπρα σε ρόλο πρωθυπουργού. Είναι λογικό πρωθυπουργός της χώρας να μην είναι αυτός που το κόμμα του έρχεται πρώτο στις εκλογές;
«Γιατί να είναι παράλογο, σας απαντώ. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρώτος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μόνο στόχο την αυτοδυναμία. Αν ο λαός τον αξιολογήσει αρνητικά και δεν του δώσει αυτό το οποίο ζητάει, γιατί με πλάγιο τρόπο να παραμείνει στην πρωθυπουργία; Ο ελληνικός λαός έχει γνωρίσει τι εστί Μητσοτάκης και Τσίπρας. Και για αυτό και δεν τους εμπιστεύονται. Εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και έτσι θα κινηθούμε».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν προοδευτικό πρόσημο. Δέχεστε εσείς αυτή την πρόταση;
«Όλα θα κριθούν μετά την πρώτη κάλπη. Έχει σημασία να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς. Ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλα λένε πριν τις εκλογές, άλλα εφαρμόζουν μετά. Μπορεί σήμερα να μιλούν για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, και μετά να κάνουν αγκαλιές με τους ακροδεξιούς βουλευτές του Βελόπουλου».
Είστε υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός σας;
«Έχουμε χώρο για ένα ειδικό ένθετο στη “Βραδυνή της Κυριακής”; Γιατί πραγματικά είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και τα ανοιχτά ζητήματα. Στη Θεσσαλονίκη χορτάσαμε από επικοινωνία και από εγκαίνια χωρίς έργα. Η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα, με τραγική υστέρηση υποδομών, χωρίς συγκοινωνία, με διαλυμένο για μία δεκαετία ΟΑΣΘ, με ένα μετρό-ανέκδοτο. Πότε θα φτάσει δυτικά; Πότε θα φτάσει στο αεροδρόμιο; Πού πήγαν τα σχέδια για δυτικό προαστιακό; Για τραμ; Για ακτοπλοϊκή σύνδεση; Μία Θεσσαλονίκη με τη χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, με τα παλιά στρατόπεδα στα αζήτητα, με το ενιαίο παραλιακό μέτωπο Αγγελοχώρι – Καλοχώρι να καρκινοβατεί, με το βιομηχανικό κτιριακό απόθεμα να σαπίζει αντί να αξιοποιείται. Τελευταία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η καταδίκη της Ελλάδας για τον αέρα-δηλητήριο που αναπνέουμε στην πόλη».
Περιγράψτε μου τις προτάσεις του κόμματός σας στην Οικονομία, την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος και σε ό,τι αφορά την κοινωνική στέγη.
«Ξεκινώ αντίστροφα – το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ανέδειξε πρώτο το στεγαστικό ζήτημα. Η Πορτογαλία κατευθύνει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στην κοινωνική στέγη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με ημίμετρα. Οι προτάσεις μας στόχο έχουν τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών οι οποίες θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μηδενικό, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης ξεπερνάει το 20%. Κατασκευή ή ανακαίνιση με αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων και κτιρίων που υπάρχουν αναξιοποίητα, παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους που παραμένουν κλειστά, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου airbnb, και συνέχιση επιδότησης ενοικίου. Στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους είναι το ΕΣΥ. Ως η παράταξη που το έφτιαξε, το στήριξε και το ανέπτυξε, προτείνουμε την ανάταξη του ΕΣΥ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και άρση της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εάν ύστερα από μία τέτοια πανδημία προσπαθούμε να πείσουμε τη Νέα Δημοκρατία για την αξία του ΕΣΥ, τότε καταλαβαίνετε ποια είναι η πρόκληση. Ακρίβεια και Οικονομία: το ότι ο Έλληνας πληρώνει την ακριβότερη Ενέργεια, καύσιμα και τηλεπικοινωνίες, δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του για τροφή και στέγη και έχει την προτελευταία αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. –πάνω μόνο από τη Βουλγαρία– είναι απότοκος των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Δαπάνησε δισεκατομμύρια, αλλά δεν προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις. Στη δική μας πρόταση θα βρείτε μία άλλη λογική για το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλη αντίληψη για τη φορολογία, και συνολικά διαφορετικές προτεραιότητες».