Συνεντεύξεις

Μανώλης Χριστοδουλάκης στη «ΒτΚ»: «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν και διχάζουν»

«Χρειάζονται πάνω απ’ όλα θεσμικές παρεμβάσεις για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. 

Μανώλης Χριστοδουλάκης στη «ΒτΚ», ΠΑΣΟΚ, Εκλογές 2023
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Είναι ντροπή να εργαλειοποιoύνται τέτοια γεγονότα. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρούν να αντιμετωπίζουν α λα καρτ το κάθε περιστατικό ανάλογα με την κομματική ή πολιτική τοποθέτηση του θύτη. Πρόκειται για πολιτικά χυδαία συμπεριφορά», τονίζει με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Και αναφερόμενος γενικότερα στα δύο κόμματα υποστηρίζει: «Οι πολιτικές θέσεις γι’ αυτούς είναι “ψιλά” γράμματα. Πολώνουν, διχάζουν χωρίς όριο, για να διατηρηθούν ή να επανέλθουν. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μία ηχηρή απάντηση σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις επερχόμενες εκλογές».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη. Θα θέλατε να μας σχολιάσετε αν επιχειρούνται πολιτικά οφέλη από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση;

«Είναι ντροπή να εργαλειοποιoύνται τέτοια γεγονότα. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρούν να αντιμετωπίζουν α λα καρτ το κάθε περιστατικό ανάλογα με την κομματική ή πολιτική τοποθέτηση του θύτη. Πρόκειται για πολιτικά χυδαία συμπεριφορά, η οποία όμως έχει ένα πραγματικό αντίκτυπο στο κίνημα του #metoo και σε θύματα που θα ήθελαν να μιλήσουν. Στην προκειμένη περίπτωση είδαμε τα τρολς να πιάνουν δουλειά από νωρίς, αλλά η χυδαιότητα και το θράσος έφτασαν ακόμα και σε επώνυμα στελέχη, που επιχείρησαν δολοφονία χαρακτήρα. Είναι βαθιά υποκρισία να εμφανίζεσαι και να εξαφανίζεσαι ανάλογα με το τι συμφέρει το κόμμα κάθε φορά. Αυτά τα φαινόμενα βλέπει η νέα γενιά και απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Και εδώ, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Έχει απομείνει ένας μήνας μέχρι τις εκλογές. Η πορεία προς τις κάλπες για το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη, λόγω της πόλωσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;

«Η τοξικότητα της πόλωσης είναι πρωτοφανής και αποδεικνύει ότι εδώ υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όσα έχουν συμβεί στη χώρα. Ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας παίζει τα “ρέστα” του προκειμένου να μη χάσει την επιρροή του. Η υποκρισία των συστημάτων αυτών είναι πρωτοφανής. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από το τι θα γίνει με την πρωθυπουργία. Οι πολιτικές θέσεις γι’ αυτούς είναι “ψιλά” γράμματα. Πολώνουν, διχάζουν χωρίς όριο, για να διατηρηθούν ή να επανέλθουν. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μία ηχηρή απάντηση σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις επερχόμενες εκλογές».

Η πολιτική πρόταση «ναι στη συνεργασία, αλλά χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα σε θέση πρωθυπουργού», μπορεί να αντέξει κ. Χριστοδουλάκη; Θέλω να πω ότι η πρότασή σας δεν έχει υψηλό ρίσκο;

«Ρίσκο για τη χώρα είναι να βαδίζει τυφλά σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο για την Οικονομία και την δημοκρατία. Μιλάνε για σταθερότητα, αλλά στην ουσία είναι μία σταθερότητα για τους “κολλητούς” τους, τους ημέτερους και την ολιγαρχία. To ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του διατύπωσαν μία πολύ ξεκάθαρη θέση. Ίσως θόλωσε την σκέψη όλων όσοι αγωνιούν, υποκριτικά, δήθεν για την σταθερότητα, αλλά ουσιαστικά το μόνο για το οποίο αγωνιούν είναι η καρέκλα τους. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό σημαίνει εντολή να ανιχνεύσουμε συνεργασίες που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία σε έναν τοξικό δικομματισμό. Σημαίνει ότι η κοινωνία επιθυμεί έναν νέο κυβερνητικό δρόμο. Με συναινέσεις και συνεννόηση, τόσο στις πολιτικές όσο και στα πρόσωπα. Αυτό που αλλού είναι αυτονόητο. Εμείς, λοιπόν, αυτή την εντολή θα τη σεβαστούμε και θα την υπηρετήσουμε».

Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τη χώρα;

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτίστως μία αλλαγή παραδείγματος. Να αλλάξουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε, κακώς, κανονικότητα στην Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα η συνήθεια το κράτος να γίνεται λάφυρο του κόμματος που κατακτά την εξουσία. Αλλαγή παραδείγματος σε αυτή την περίπτωση είναι να σπάσεις την εναλλαγή κομματικών στρατών και να θεσμοθετήσεις για παράδειγμα τον ανοιχτό διαγωνισμό για κάθε θέση ευθύνης στους φορείς του Δημοσίου. Όμως, θα χρειαστούν ριζοσπαστικές τομές για ισχυρό Σύστημα Υγείας και δημόσια ποιοτική Παιδεία. Κινήσεις άμεσες για στήριξη των μικρομεσαίων, επιστροφή της αξιοπρέπειας στην αγορά της εργασίας. Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας και στήριξη της ελληνικής οικογένειας και της νέας γενιάς. Πάνω απ’ όλα, θεσμικές παρεμβάσεις για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος. Αν δεν χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, το αδιέξοδο θα είναι μπροστά μας».

Με τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε ή με τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεστε πολιτικά πιο κοντά;

«Είμαστε ξεκάθαροι. Για εμάς το πρώτο μέλημα και η έγνοια μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτόν θα υπηρετήσουμε με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Αισθανόμαστε πιο κοντά με τον πολίτη που νιώθει απόγνωση, που δεν μπορεί να εμπιστευτεί το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι σοφιστεία, είναι η ουσία της θέσης μας. Βασική προϋπόθεση είναι η αποδοχή των κεντρικών πολιτικών μας προταγμάτων. Αυτό απαιτεί μία γενναία μεταστροφή και για τους δύο, που όταν κυβέρνησαν, εφάρμοσαν πολιτικές με διαφορετικές προτεραιότητες και πρόσημο. Σε εκείνους επιστρέφει, λοιπόν, το “μπαλάκι”. Εμείς δεν θα βγάλουμε το υποδεκάμετρο, προχωράμε μπροστά με αυτά που θεωρούμε χρήσιμα και αναγκαία για τη χώρα».

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην εκλογική σας περιφέρεια στην οποία πολιτεύεστε και είστε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές;

«Είναι μία περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες, προκλήσεις, αλλά και προβλήματα. Είναι τόσο κοντά στο κέντρο, αλλά τόσο παρατημένη από τα κέντρα εξουσίας. Για μένα τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα. Η διασύνδεση των μεταγωγικών υποδομών της Ανατολικής Αττικής με το κέντρο της πόλης αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα, και η οικιστική ανάπτυξη με έργα βασικών και περιβαλλοντικών υποδομών, θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα. Tην ίδια ώρα, βέβαια, πρέπει να στηρίξουμε κάτοικους, επαγγελματίες και παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής. Μαζί με αυτά, σοβαρά θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, που πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στον αγώνα για κοινωνική ευημερία, ζητήματα ευκαιριών και κοινωνικής προστασίας σε λαϊκές γειτονιές, θέματα που αφορούν την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών Υγείας, το οδικό δίκτυο, τα μέσα σταθερής τροχιάς, τις συγκοινωνίες, θέματα όπως το οικιστικό, το χωροταξικό και το δασικό».

Δείτε επίσης