Συνεντεύξεις

Ευάγγελος Αντώναρος στη «ΒτΚ»: «Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε παρακράτος»

«Με προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ έχει γίνει ένα απροσδιόριστο πολιτικό συνονθύλευμα»

Ευάγγελος Αντώναρος στη «ΒτΚ», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Εκλογές 2023
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, μιλά σήμερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» και εξηγεί γιατί πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

Τονίζει ότι οι θέσεις του παραμένουν ίδιες με τότε, και εκφράζουν τον «μεσαίο χώρο», ενώ, παράλληλα, εξαπολύει επίθεση κατά της κυβερνώσας παράταξης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα». Όπως υποστηρίζει, «το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε παρακράτος», και κατηγορεί την κυβέρνηση «καραμπινάτες παραβιάσεις της λειτουργίας των θεσμών και με περιφρόνηση στη διάκριση των εξουσιών».

Συνέντευξη στον Κώστα Μελισσόπουλο

Κύριε Αντώναρε, η συστράτευσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που ξένισε αρκετούς, οι οποίοι σας είχαν ταυτίσει με τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2004-09. Με ποια κριτήρια αποφασίσατε να πολιτευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαι βέβαιος, κρίνοντας από τα εκατοντάδες μηνύματα που δέχομαι καθημερινά, ότι πολλές και πολλοί παρακολουθούν τις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Σε αυτές διατυπώνω με σαφήνεια, σταθερότητα και αυστηρή προσήλωση στις αρχές μου, τις θέσεις μου για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα. Οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει στην ουσία από την εποχή που ήμουν εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Είναι θέσεις που, όπως όλοι ομολογούν, με κατατάσσουν, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, στο μεσαίο χώρο. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει απομακρυνθεί από εκεί. Αισθητά και ουσιαστικά. Με προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει ένα απροσδιόριστο πολιτικό συνονθύλευμα, που δεν έχει καμία αναφορά στις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της. Έχοντας μελετήσει το πρόγραμμα του Σύριζα-Π.Σ. πιστεύω ότι είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που έχει και το σχέδιο και τη βούληση, να πάει τη χώρα μπροστά. Γι’ αυτό αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση Τσίπρα να είμαι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική».

Τι θα απαντούσατε σε αυτούς τους συνοδοιπόρους σας από το παρελθόν, που σήμερα βρίσκονται απέναντί σας;

«Να σκεφτούν, με ψυχραιμία, τι περιμένουν από τα πολιτικά πρόσωπα που θα τους εμπιστευθούν να κυβερνήσουν αύριο τη χώρα. Ποιο είναι το όφελος. Για τους ίδιους, την κοινωνία, τη χώρα. Να μην επηρεασθούν από τι ψήφισαν χθες η προχθές. Να κρίνουν με τη ματιά στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το πού θεωρούν ότι ανήκουν πολιτικά η ιδεολογικά. Κανείς πολίτης δεν “ανήκει” σε κανέναν. Πολύ περισσότερο σε κόμματα. Γι’ αυτό και τους καλώ να με στηρίξουν πηγαίνοντας όλοι στην κάλπη. Κανείς να μη λείψει».

Θα πολιτευτείτε στην Ανατολική Αττική. Γιατί στη συγκεκριμένη περιφέρεια;

«Είμαι γέννημα-θρέμμα της αττικής γης. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου… Όποιος έχει περπατήσει αυτή την τεράστια εκλογική περιφέρεια ξέρει ότι κρύβει μέσα της την Ελλάδα ολόκληρη. Θάλασσα και βουνό, αστικές περιοχές και παλιά παραδοσιακά χωριά. Ανθρώπους που έχουν έρθει από όλες τις γωνιές της πατρίδας, αλλά και γηγενείς που είναι εδώ για πάρα πολλές γενιές. Πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική διαστρωμάτωση και πληθυσμιακή έκρηξη, που λέει πολλά για τη γοητεία του τόπου. Γι’ αυτό, άλλωστε, με τις φετινές εκλογές αυξήθηκαν οι εκλογικές έδρες από δέκα σε δώδεκα. Αλλά —δεν είναι ανάγκη να το κρύψουμε— και πολλά ανοικτά θέματα και προβλήματα που περιμένουν λύσεις, συχνά εδώ και πολλά χρόνια. Κι ας είμαστε αγκαλιά με την Αθήνα. Αν αυτό δεν είναι μία μεγάλη πρόκληση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τους ανθρώπους, τότε τι είναι;».

Εάν βάλουμε στη ζυγαριά τα αρνητικά και τα θετικά της 4ετίας, πού πιστεύετε ότι θα γείρει η πλάστιγγα και γιατί;

«Δεν μ’ αρέσει να μασάω τα λόγια μου. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Ήρθαν ως σωτήρες, μας πλασαρίστηκαν ως υπεράξιοι και άριστοι, μας υποσχέθηκαν ένα επιτελικό κράτος. Και αποδείχθηκαν εντελώς ανάξιοι και ανίκανοι να κυβερνήσουν. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε παρακράτος. Δεν ξέρω αν είχαν καν σχέδιο, πέραν από το να “φορέσουν” στους Έλληνες και στην Ελλάδα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης που σκόπευε — μοιράζοντας χρήμα αριστερά και δεξιά— να τους βγάλει έξω από οποιαδήποτε κριτική, ώστε να διασπαθίσουν ανεμπόδιστοι το δημόσιο χρήμα. Βύθισαν τη χώρα στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για να εμποδίσουν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Δεν έδωσαν λύση στις ανησυχίες των νέων. Με καραμπινάτες παραβιάσεις της λειτουργίας των θεσμών και με περιφρόνηση στη διάκριση των εξουσιών, οδηγηθήκαμε στις προσχεδιασμένες υποκλοπές. Δεν πάει άλλο. Στις 21 Μαΐου πρέπει να μπει με τη λαϊκή βούληση τελεία και παύλα σε αυτή την εκτροπή».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στη συμπόρευσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας του σημερινού ΠΑΣΟΚ με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να τοποθετείται με τον τρόπο που επιλέγει στην πολιτική σκηνή, πολύ περισσότερο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Συχνά οι μέθοδοι που επιλέγουν τα κόμματα απεικονίζουν τις αγωνίες αλλά και τους επιδιωκόμενους στόχους. Ειδικά όταν πρόκειται για μεσαίου μεγέθους, πια, σχηματισμούς που έχουν μεγάλες και σημαντικές —όπως αναγνωρίζω άλλωστε— για τον τόπο ιστορικές καταβολές. Όλοι κρίνονται στην κάλπη. Και το αποτέλεσμα της κάλπης είναι που κρίνει, στην ουσία, ποιος και, αν χρειαστεί, με ποιους εταίρους θα κυβερνήσει μετά. Όλα τα άλλα είναι άκαιρες εικοτολογίες, που δεν έχουν θέση, κατά τη γνώμη μου, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εμάς η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη: Την επομένη των εκλογών η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση με δημοκρατικό και προοδευτικό χαρακτήρα».

Η προεκλογική περίοδος προβλέπεται εξόχως σκληρή. Πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ μία αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους και η δημιουργία τοξικού πολιτικού κλίματος;

«Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καμία πρόθεση να οξύνουμε το πολιτικό κλίμα. Αντίθετα. Πορευόμαστε με σχέδιο, συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένα επιχειρήματα. Αν κάποιος, ειδικά στο χώρο της κυβέρνησης, θεωρεί ότι αδιαμαρτύρητα θα υπομένουμε τη διάδοση fake newς, υβριστικών επιθέσεων ή συκοφαντιών, κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε σε θέση, παρά τη μεθοδευμένα ισχυρή θέση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, να αντικρούσουμε τα πάντα. Και θα το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί. Με ευπρέπεια αλλά και αποφασιστικότητα».

Δείτε επίσης