Συνεντεύξεις

Θεοδωρικάκος στη Βτκ:Είχαμε πει ότι θα πιάσουμε τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποκλειστικά στη «ΒτΚ»

Θεοδωρικάκος στη «ΒτΚ», Δολοφονία Καραϊβάζ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τα πάντα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει», δήλωσε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύλληψη των δύο δραστών.

Ο υπουργός καταφέρεται και εναντίον όσων, όπως λέει, «χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση, για να συκοφαντήσουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία», σημειώνοντας πως «οφείλουν μία συγγνώμη». Ο υπουργός με το που συνελήφθησαν οι δράστες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά και τη χήρα του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, η οποία περίμενε δύο χρόνια να βρεθούν οι δολοφόνοι του άντρα της.

Κύριε υπουργέ, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε δύο από τους δολοφόνους του Καραϊβάζ. Πέρασε αρκετός καιρός από το έγκλημα, και κάποιοι είχαν απελπιστεί και έλεγα πως δεν θα εξιχνιαστεί η υπόθεση. Άλλοι, μάλιστα, σας κατηγόρησαν για αδιαφορία.

«Είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί να περάσει. Πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα –για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης– που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα, που οδηγεί στην εξιχνίαση άλλης μίας δολοφονίας».

Κύριε υπουργέ, οδεύουμε στις εκλογές με ένα κλίμα άκρως τοξικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Τι απαντάτε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει θέμα δημοκρατίας και ελευθεριών στη χώρα μας συκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρωβουλή και στα διεθνή φόρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε μεθοδευμένες καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας για την ανύπαρκτη μικρή Μαρία στον Έβρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, που είπε στο Βερολίνο ότι την Ελληνική Αστυνομία τη διοικεί η μαφία. Το κόμμα που αφήνει τα τρολ και τα στελέχη του να ρίχνουν λάσπη σε ολόκληρες παρατάξεις και πρόσωπα, συκοφαντώντας και μιλώντας για δολοφόνους και βιαστές, συλλήβδην. Γι’ αυτό το κόμμα με ρωτάτε; Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέφει και διαστρεβλώνει πολύ συχνά την πραγματικότητα. Έχει αποδείξει ότι τα όρια και η πραγματικότητα δεν έχουν καμία σημασία στην εκφορά του λόγου του όταν πιστεύει ότι κάτι υπηρετεί τα μικροκομματικά του συμφέροντα και τη δίψα του για εξουσία, την οποία μετρά σε φορές και έχει βάλει στη μεζούρα (η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς, κερδίσαμε τις εκλογές αλλά όχι την εξουσία κ.ο.κ.)».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά καιρούς σάς έχει στοχοποιήσει προσωπικά. Εσείς πώς απαντάτε σε τέτοιου είδους επιθέσεις;

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενοχλεί που ως κυβέρνηση χρέωσε τους Έλληνες, τις επόμενες γενιές των Ελλήνων με 100 δισ. ευρώ, τον ενοχλεί όποιος του το θυμίζει. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσανεξία με την Ελληνική Αστυνομία. Δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στους Έλληνες αστυνομικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι στόχος προτεραιότητας. Αλλά, όποιος υπηρετεί την αλήθεια, τον πολίτη και το εθνικό συμφέρον δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε σκιάζεται από επιθέσεις. Όσο άδικες και συκοφαντικές να είναι. Όση λάσπη και να περιέχουν οι συνωμοσίες που καταρρέουν υπό το βάρος των πραγματικών αποκαλύψεων. Αφήνω τον ΣΥΡΙΖΑ στις ιδεοληψίες και τις εμμονές του. Προχωρώ μπροστά με τη δύναμη που μου δίνουν οι πολίτες και την ευθύνη που απαιτείται».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο φράχτης στον Έβρο γκριζάρει εθνικό έδαφος, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο φράχτης στον Έβρο υπηρετεί το αυτονόητο δικαίωμα της πατρίδας μας να υπερασπίζεται τα σύνορα και την ασφάλειά της. Την ασφάλεια του πολίτη στις γειτονιές. Γιατί, η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο απέτρεψαν την είσοδο στη χώρα μας σε 265 χιλιάδες παράνομους μετανάστες και συνέλαβαν 1.491 διακινητές. Φαντάζεστε να είχαν περάσει; Φαντάζεστε πόσα εκατομμύρια θα ακολουθούσαν αν αυτό ήταν το μήνυμα; Οι δύο τρομοκράτες που συνελήφθησαν πρόσφατα από την Ελληνική Αστυνομία, είχαν περάσει πριν από 5 χρόνια από τον Έβρο. Μιλάμε για απειλή της εθνικής ασφάλειας. Μιλάμε για την εικόνα της χώρας, που φέτος αναμένει εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, σε ολόκληρο τον κόσμο. Κανένα κόμμα δεν πρέπει να εναντιώνεται στη λογική και στις ανάγκες της πατρίδας μας. Στον Έβρο η Ελληνική Αστυνομία υπερασπίζεται τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τις Αρχές και τις Αξίες του ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Απέναντι σε αδίστακτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους ανθρώπους. Απέναντι σε εκείνους που εργαλειοποιούν τους παράνομους μετανάστες, μετατρέποντάς τους σε υβριδική απειλή σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στον Έβρο η Ελληνική Αστυνομία σώζει ζωές. Και ο φράχτης δεν είναι το σύνορο. Είναι ένα τεχνητό εμπόδιο με σαφή αμυντικό προσανατολισμό. Μία κρίσιμη υποδομή και για την Εθνική Άμυνα. Όσοι είναι ενάντια στον φράχτη είναι ενάντια και στο εθνικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαπέραστα».

Συχνή είναι η κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για αστυνομοκρατία, αλλά και για αύξηση της εγκληματικότητας.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν είναι με την ασφάλεια των πολιτών ή με το μπάχαλο. Γιατί όταν η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε τρεις εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν για χρόνια στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, από την Κουμουνδούρου μάς είπαν ότι… ξυπνήσαμε τα παιδιά νωρίς! Εργαζόμαστε για μία Αστυνομία, σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, φιλική στον πολίτη και ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους. Που λειτουργεί με διαφάνεια, εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Στη δική μας αντίληψη, γκρίζες ζώνες ανομίας και παραβατικότητας δεν είναι ανεκτές. Και το αποδείξαμε με πράξεις. Στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εγγυώνται την ανέγερση της νέας βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, σε μία σειρά καταλήψεων σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες βάλαμε τέλος. Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα, δύο μόνο στοιχεία: πετύχαμε μείωση της τάξης του 25% σε κλοπές και διαρρήξεις –το 2022 σε σχέση με τον μ.ο. της περιόδου 2015-2019–, καθώς και το μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 11 χρόνια, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να έχει αγγίξει το 90%! Δεν έτυχε, κ. Γιακουμή. Ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου που εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Όλοι οι νέοι αστυνομικοί το 2021 και το 2022 τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπου εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας. Και από τον Ιανουάριο 600 νέοι ειδικοί φρουροί υπηρετούν στα Α.Τ. της Αττικής, με βάση τα στοιχεία της εγκληματικότητας και τα κενά σε οργανικές θέσεις».

Είστε ένας άνθρωπος τον συναινέσεων, της ενότητας και των συγκλίσεων. Πιστεύετε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή από κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι για να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα της χώρας;

«Είμαι άνθρωπος της δουλειάς, με αποτελέσματα. Αυτό έμαθα στα 30 χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής στον ιδιωτικό τομέα, αυτό έμαθα στα παιδιά μου, αυτό δίδασκα στους φοιτητές μου, αυτό είναι το παράδειγμα στους συνεργάτες μου και αυτό έκανα τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πολιτική με έργο για τους πολίτες και την πατρίδα μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, η χώρα μας έχει ανάγκη από πρωθυπουργό με γνώση, σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Από κυβερνητική ομάδα που ξέρει και μπορεί. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι και σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η συναίνεση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση, αλλά συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων όποτε απαιτείται».

Μετά και την υπόθεση Γεωργούλη, εκτιμάτε ότι το βασικό διακύβευμα του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, που απευθύνεται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να παραμείνει ακόμη ως πρόταση, ή μετά τις τελευταίες εξελίξεις τίθεται εν αμφιβόλω αυτή η πρόταση;

«Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν πιστεύει αυτά που λέει. Δεν τον ενδιαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά η νομή της εξουσίας. Σας θυμίζω ότι μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ το 2015, αλλά προτίμησε τον Πάνο Καμμένο. Αυτή ήταν η επιλογή του. Και ήταν η μόνη επιλογή στην οποία έδειξε συνέπεια. Ξεκίνησε και τελείωσε και τις δύο κυβερνητικές του θητείες με τον Πάνο Καμμένο. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να πει τι εννοεί. Γιατί είναι ομιχλώδης η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον περίφημο άγνωστο “Χ”. Σας θυμίζω ότι και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σαμαράς, ο αρχηγός της Ν.Δ., του πρώτου κόμματος».

Ποιο θα πρέπει να είναι το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα εάν οι πολίτες εμπιστευτούν ξανά στο τιμόνι της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ανάπτυξη, η μεταρρύθμιση του κράτους, η ενίσχυση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, για περισσότερες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Η Παιδεία και η Υγεία, η κοινωνική συνοχή. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της πατρίδας. Επί τέσσερα χρόνια χειριστήκαμε με επιτυχία μία σειρά εξωγενών κρίσεων. Και προχωρήσαμε μπροστά. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Προχωρούμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Δεν γυρίζουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για αποτυχημένα πειράματα».

«Εθνική ανάγκη η αυτοδυναμία»

Εάν οι πολίτες με την ψήφο τους κατευθύνουν τη Νέα Δημοκρατία σε όρους συγκυβέρνησης, με ποιο κόμμα θα μπορούσατε να είχατε μία στοιχειώδη συνεργασία; Τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ;

«Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν –και μάλιστα με επιτυχία– στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αλλά, επαναλαμβάνω: η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση και η μόνη εγγύηση για αυτό είναι αυτοδυναμία της Ν.Δ. Δεν πρόκειται για μία αυτάρεσκη ή αλαζονική φιλοδοξία, όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά για εθνική ανάγκη με βάση τις προκλήσεις των καιρών και τις εναλλακτικές. Σε ποιον θα εμπιστευτούν το μέλλον τους οι Έλληνες; Σε μία κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη που θέλει να κλείσει τις τράπεζες και να προχωρήσει σε παράλληλο σύστημα πληρωμών; Η μόνη αξιόπιστη πρόταση είναι της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες η παράταξή μας δεν έχασε ποτέ την στήριξη των πολιτών. Είναι σχεδόν πρωτοφανές να προηγείται σταθερά το κυβερνών κόμμα. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, ακόμη και όταν ο κόσμος μάς έβλεπε με κριτική διάθεση, ποτέ δεν υπήρξε ένα ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι Έλληνες θυμούνται. Γνωρίζουν και ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν για να μην διασαλευθεί η σταθερότητα και η πορεία προόδου της χώρας».

Δείτε επίσης