Συνεντεύξεις

Όλγα Γεροβασίλη στη «ΒτΚ»: «Κυβέρνηση στη δημοκρατία σχηματίζουν οι νικητές»

«Η ζημιά που έχει επιφέρει η τοξικότητα του κ. Μητσοτάκη στο δημόσιο λόγο, στους δημοκρατικούς θεσμούς και το ίδιο το πολίτευμα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη» 

Όλγα Γεροβασίλη στη «ΒτΚ»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

«Εξαιτίας της πολιτικής της Ν.Δ., το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και οι επιχειρήσεις ζουν υπό το κράτος της ανασφάλειας και της πτώχευσης», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Και γι’ αυτό αναφέρεται στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως υποστηρίζει, είναι «ένα τολμηρό, αλλά οικονομικά ρεαλιστικό και κοστολογημένο, μείγμα πολιτικής που αυξάνει εισοδήματα και μειώνει τιμές και έμμεσους φόρους». Όσο για την τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρία Γεροβασίλη, έχουμε μπει για τα καλά στην πορεία προς τις εκλογές και με την τοξικότητα της αντιπαράθεσης να έχει φτάσει στο «κόκκινο». Ποιος ευθύνεται; Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το κόμμα σας, τι απαντάτε;

«Ο κ. Μητσοτάκης από το 2016 έχει αναγάγει την τοξικότητα σε προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης για τη Ν.Δ. Ποιος τοποθέτησε στα “ρετιρέ” του κόμματός του το μισό ΛΑΟΣ; Ποιος υιοθέτησε μέχρι κεραίας την ακροδεξιά ατζέντα για να κερδίσει τις ψήφους της; Ποιος εξαπέλυσε και αξιοποίησε στοχευμένες εκστρατείες δολοφονίας χαρακτήρα σε βάρος όχι μόνο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, μη εξαιρουμένου και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου; Ποιος ξεχνά το “έδωσε την Μακεδονία για τις συντάξεις”; Ποιος μένει γαντζωμένος στη θέση του παρακολουθώντας τους πάντες και σφυρίζει τάχα αδιάφορα; Τίνος είναι οι λίστες “Μητσοτάκη – Πέτσα” και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του Μαξίμου με τα ολιγοπώλια στον Τύπο, που οδήγησαν τη χώρα στην εξευτελιστική για ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα 108η θέση στην ελευθεροτυπία; Η ζημιά που έχει επιφέρει η τοξικότητα του κ. Μητσοτάκη στο δημόσιο λόγο, στην πολιτική ζωή της χώρας, στους δημοκρατικούς θεσμούς και το ίδιο το πολίτευμα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για να επουλωθούν οι πληγές που προκαλεί ο τρόπος που επιλέγει να πολιτεύεται ακόμη και σήμερα».

Ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε αρκετές φορές να μεσολαβήσετε για να «σβήσετε» εσωκομματικές κρίσεις και να δώσετε λύσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου σχολιάσετε την υπόθεση Γεωργούλη.

«Μόλις υπέπεσε στην αντίληψη του κόμματος η συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθάρισαν μία δια παντός τη στάση μας: “είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη, καμία συγκάλυψη καμία ανοχή”. Ούτε δήθεν “αναστολές ιδιοτήτων”, ούτε “κάτσε στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί” όπως αλλού... Όσο για την Kοινοβουλευτική Oμάδα μας, η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν να ελέγξει αποτελεσματικά την πλέον επικίνδυνη και αποτυχημένη κυβέρνηση της Mεταπολίτευσης και να παρουσιάσει την εναλλακτική πρότασή μας για την προοδευτική διακυβέρνηση. Η παρουσία και η στάση μας την τελευταία τετραετία, αποτελούν συλλογικό επίτευγμα και παρακαταθήκη για το μέλλον».

Το βασικό διακύβευμα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Πρωτίστως απευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ και τοn Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τονίζει ότι δεν θέλει ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της πρωθυπουργίας. Η υπόθεση Γεωργούλη διαλύει το διακύβευμα του κ. Τσίπρα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

«Εξαιτίας της πολιτικής της Ν.Δ., το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και οι επιχειρήσεις ζουν υπό το κράτος της ανασφάλειας και της πτώχευσης. Εξαιτίας του “επιτελικού” μηχανισμού παρακολούθησης του κ. Μητσοτάκη, παρακολουθούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς προφανή λόγο. Σήμερα, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα παραδίδεται στα ολιγοπώλια και πνίγεται από τη διαπλοκή. Μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε τραμπική δυστοπία, με την ολόδική της νέα Ακροδεξιά και το δικό της “τείχος”. Το δίλημμα “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης” είναι υπαρκτό και επ’ αυτού θα τοποθετηθεί το σύνολο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Οι στιγμές είναι ιστορικές, τα όσα διακυβεύονται ιδιαίτερα κρίσιμα και όλοι θα κριθούν από το λαό για τις αποφάσεις τους».

Εάν οι πολίτες επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρετε να γίνετε κυβέρνηση, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε και ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα λάβετε υπέρ των ευάλωτων ομάδων;

«Το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής κυβέρνησης είναι ένα τολμηρό, αλλά οικονομικά ρεαλιστικό και κοστολογημένο, μείγμα πολιτικής που αυξάνει εισοδήματα και μειώνει τιμές και έμμεσους φόρους, με μέτρα όπως: α) μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής με εφαρμογή ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6%, β) μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τα κατώτερα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γ) άμεση παρέμβαση στην αγορά Ενέργειας με πλαφόν στις τιμές προκειμένου να “ανασάνουν” νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, (δ) γενναίο σχέδιο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών Eνέργειας και των διυλιστηρίων, (ε) άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στ) “πάγωμα” των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως ότου εφαρμοστεί εντός τριμήνου το συνολικό σχέδιο της ρύθμισης οφειλών, ζ) άμεση δυνατότητα ρύθμισης χρεών με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, η) πρόβλεψη 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου και δυνατότητα ένταξης στο “σχήμα” όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019, ι) πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ για όλους».

Εάν παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι στις επικείμενες εκλογές σάς δώσουν ένα τέτοιο ποσοστό αλλά όχι την πρωτιά, θα δημιουργήσετε τη λεγόμενη κυβέρνηση «ηττημένων»;

«Κυβέρνηση στη δημοκρατία σχηματίζουν οι νικητές. Η κοινωνία έχει ήδη κλείσει το σκοτεινό κεφάλαιο της “περιπέτειας Μητσοτάκη”. Προσβλέπει στη δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση, με προτεραιότητες τις πραγματικές ανάγκες της και τις ιστορικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. Γνωρίζει πολύ καλά πως σε μία ενδεχόμενη νίκη Μητσοτάκη, θα είναι η μόνη ηττημένη και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με την αποχαλίνωση του νεοφιλελευθερισμού, τον αφανισμό του κοινωνικού κράτους, την επικράτηση της αδικίας και του κυνισμού, που τόσο απροκάλυπτα η σημερινή κυβέρνηση επέδειξε ακόμη και στην περίπτωση του τραγικού γεγονότος των Τεμπών».

Δείτε επίσης