Συνεντεύξεις

Θάνος Πλεύρης στη «ΒτΚ»: «Αυτά που λέει ο Βαρουφάκης είναι οι κρυφοί πόθοι του Τσίπρα»

Ο Υπουργός Υγείας σε μία αποκλειστική συνέντευξη αναλύει το τεταμένο προεκλογικό κλίμα και τον κίνδυνο μιας «κυβέρνησης ηττημένων»

Εκλογές 2023, συνέντευξη, Θάνος Πλεύρης, θανοσ πλευρησ, υπουργοσ υγειασ, νεα δημοκρατια, Νέα Δημοκρατία, εκλογεσ, εκλογέσ 2023
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Στρατιώτης της παράταξης» δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας Θάνος Πλεύρης. Ο πολιτικός ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε άνανδρη επίθεση ενώ γευμάτιζε με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά σε εστιατόριο στα Πετράλωνα, μας μιλά για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, που δεν καταδίκασε αμέσως το γεγονός, αλλά και για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος τονίζοντας: «Αν σε ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη σαφήνεια ότι όχι απλά το καταδικάζουμε και συμπαραστεκόμαστε στα ανήλικα παιδιά, ας αφήσουμε τον πολιτικό, τότε βλέπω ότι κάποιοι επιδιώκουν την τοξικότητα».

Δυστυχώς, γίνατε άλλος ένας από τους πολιτικούς που έχουν δεχθεί επίθεση, και μάλιστα ενώ γευματίζατε με την οικογένειά σας. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν καταδίκασαν άμεσα όλα τα πολιτικά κόμματα;

«Για μένα αυτό να ξέρετε είναι προκλητικό, η κάθε πράξη βίας πρέπει να καταδικάζεται, πόσο μάλλον όταν στόχος δεν είναι ο πολιτικός, είναι η γυναίκα του και τα παιδιά του, δηλαδή στοχοποιείται η οικογένειά του. Αν σε αυτά τα θέματα που θύματα είναι παιδιά ενός πολιτικού που βλέπουν τον πατέρα τους να του επιτίθενται, να τον γιαουρτώνουν, να δέχονται τα ίδια γιαούρτια, αν σε ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη σαφήνεια ότι όχι απλά το καταδικάζουμε, ότι συμπαραστεκόμαστε στα ανήλικα παιδιά, ας αφήσουμε τον πολιτικό, τότε βλέπω ότι κάποιοι επιδιώκουν την τοξικότητα. Και ειδικά όταν γίνεται αυτό μέσα στις εκλογές, η καταδίκη έχει μία μεγαλύτερη αξία. Γιατί οι εκλογές παράγουν εντάσεις, και αν σε αυτές τις εντάσεις εμείς προσπαθούμε να χαϊδεύουμε αυτιά ή να κλείνουμε το μάτι, τότε αυτές οι εντάσεις μπορεί να φτάσουν και σε συνθήκες τοξικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές ζητάει από τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το έργο δύο τετραετιών. Και οι δύο κυβερνήσεις, και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και η δική σας, κυβέρνησαν τη χώρα σε δύσκολες συγκυρίες. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε;

«Αυτό ακριβώς που ζητάμε είναι να μη μείνουν μόνο στις εξαγγελίες, αλλά και στις πράξεις. Δύο κόμματα και δύο πρωθυπουργοί διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών: ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που κυβέρνησε τον τόπο από το 2015 έως το 2019, Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κυβέρνησε τον τόπο από το 2019 έως το 2023. Θεωρούμε ότι η σύγκριση είναι καταλυτική. Από τη μία πλευρά είχαμε μία κυβέρνηση που ταλαιπώρησε τη χώρα με ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο και δεν έκανε τίποτα απολύτως από αυτά που υποσχέθηκε, αλλά, αντιθέτως, προσπάθησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αύξησε τους φόρους και μείωσε τα εισοδήματα των Ελλήνων, και από την άλλη μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαχειρίστηκε τρεις κρίσεις, Ελληνοτουρκικά, πανδημία, πόλεμο μέσα στην Ευρώπη και ενεργειακή κρίση, και παρόλα αυτά κατάφερε και φόρους να μειώσει, και να αυξήσει το εισόδημα, και να υλοποιήσει την πολιτική της. Επιδιώκουμε όχι τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση».

Ο πρωθυπουργός μιλά για «τερατογενέσεις» αν προκύψει συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Αν όμως βγαίνουν τα «κουκιά» και σχηματιστεί κυβέρνηση, γιατί εσείς αντιδράτε;

«Αν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, τότε θα έχουμε πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, υπουργό κάτι τον Νίκο Ανδρουλάκη και υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, οπότε θα συζητάμε με τι “Δήμητρα” θα πληρώνουμε και πώς θα μοιραστούν οι μετοχές στις επιχειρήσεις και θα βγουν από τα χρηματιστήρια. Δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι για τερατογένεση, αρκεί να τους ακούμε».

Αν σας ζητούσε ένα νέο παιδί, που ψηφίζει μάλιστα για πρώτη φορά, να του εξηγήσετε γιατί είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, τι θα του λέγατε;

«Θα του έλεγα ότι αυτή τη στιγμή για 4 χρόνια κυβέρνησε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πήρε τη χώρα και την πήγε όσο πιο μπροστά γινόταν, κάνοντας και λάθη. Η κυβέρνηση που περιγράφουν οι άλλοι είναι εξ ορισμού μία λάθος κυβέρνηση, που θα το πληρώσει η σημερινή γενιά, όπως πληρώσαμε και εμείς το 2015 τις αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα».

Να μείνουμε λίγο ακόμα στους νέους ψηφοφόρους. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται, τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, να τους πείθει. Τι έχει πάει λάθος; Πώς, έστω και στο νήμα, θα προσπαθούσατε να τους πείσετε ότι η μόνη εναλλακτική είναι η Ν.Δ.;

«Πάντοτε τα νεανικά κοινά ήταν και πιο ριζοσπαστικά κοινά. Και είναι απολύτως λογικό να βρίσκονται ακόμα πιο κριτικά απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε, είναι να εξηγήσουμε και σε αυτά τα νέα παιδιά, ότι προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή τους και να μπορέσουν και στο κομμάτι της εργασίας τους, και στο κομμάτι της αξιοκρατίας, και στο κομμάτι μίας καλύτερης Ελλάδας να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν, αυτό γίνεται μέσα από μία σταθερή κυβέρνηση. Όμως, αναγνωρίζω ότι οι νέες γενιές πάντοτε είναι πολύ πιο κριτικές και πολύ πιο ριζοσπαστικές. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας απηχεί πολύ περισσότερο τις ανάγκες τους».

Όταν ακούσατε το σχέδιο Βαρουφάκη για κλείσιμο τραπεζών και το σχέδιο «Δήμητρα», ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε; Και δεν ρωτάω μόνο ως πολιτικός αλλά και ως πολίτης.

«Επανήλθαν οι μνήμες που ζήσαμε και είναι πολύ κοντινές, το να κλείνουν οι τράπεζες και να περιμένει ο κόσμος ουρά έξω από τα ΑΤΜ. Ο κ. Βαρουφάκης είναι επιλογή του κ. Τσίπρα και ως υπουργός και ως κυβερνητικός εταίρος. Άρα, αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης είναι οι κρυφοί πόθοι του κ. Τσίπρα».

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για τη Ν.Δ. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας;

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας, ακριβώς διότι το πρόγραμμά μας και η σύγκρισή μας με το ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί σταθερά».

Σε περίπτωση που στις εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική δεν εξασφαλίσετε ποσοστό που να σας οδηγεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Υπάρχει κάποιος πιθανός κυβερνητικός εταίρος στον οποίο να μπορείτε να στραφείτε;

«Ο στόχος μας είναι μόνο η αυτοδυναμία, σε αυτό δουλεύουμε. Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα τα οποία θα υπάρχουν. Αλλά στόχος μας είναι μόνο η αυτοδυναμία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για πρόθεση από το κόμμα σας να προκαλέσει «αποστασίες» μετά τις πρώτες εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που κυβέρνησε με αποστασίες. Μόλις έχασε στην πραγματικότητα τη δεδηλωμένη στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν το κόμμα που πήρε βουλευτές και από το ΠΑΣΟΚ, και από τη Νέα Δημοκρατία, και από τους ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά. Άρα, είναι το μόνο κόμμα το οποίο κινήθηκε με όρους αποστασίας».

Ένας από τους βασικούς πυλώνες στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη 4ετία είναι αυτός της Υγείας. Το σχέδιο που έχει αναπτύξει ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Πιστεύετε ότι θα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του εφόσον γίνετε ξανά κυβέρνηση;

«Ναι, ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον Προσωπικό Γιατρό, και για τη Δημόσια Υγεία με τις προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και έχουμε δεσμεύσει τους πόρους για την ανακατασκευή 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Και επομένως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που είχαμε να διαχειριστούμε την πανδημία. Οπότε, μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο που περιλαμβάνει πόρους, ενίσχυση με ανθρώπους, αλλά και καλύτερες υποδομές».

Αν ο πρωθυπουργός σάς ζητήσει να συνεχίσετε το έργο σας στο υπουργείο Υγείας, είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

«Εγώ είμαι στρατιώτης της παράταξης και μπορώ να υπηρετήσω από όποια θέση κρίνει ο πρωθυπουργός είτε από τη Βουλή είτε από υπουργική θέση. Το μείζον είναι να πηγαίνει καλά η παράταξη, και ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κρίνει πού πρέπει να αξιοποιηθούμε».

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για όλα όσα γίνονται στα δεξιά της Ν.Δ. Βλέπουμε στο κόμμα Βελόπουλου σοβαρές καταγγελίες από πρώην βουλευτές του. Παρενέβη ακόμα και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι για τους δεξιούς ψηφοφόρους η σωστή επιλογή είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Κατεβαίνετε υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, μία περιοχή όπου ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη 4ετία;

«Το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας είναι από τα πιο δυνατά, αν όχι το πιο δυνατό από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια. Οι ψηφοφόροι μας έχουν επιλογές από άξιους συνυποψηφίους. Ο στόχος, προφανώς, ο προσωπικός είναι να επανεκλεγώ βουλευτής, και από εκεί και πέρα η Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και στο κομμάτι της ποιότητας ζωής, και στο κομμάτι της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, παρόλο που τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξε πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά παραμένει η ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων».

Δείτε επίσης