Μιχαηλίδου στη «ΒτΚ»: «Δεν έχει ανάγκη η χώρα από τυχοδιωκτικές συμπλεύσεις»
«Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μία από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ανάπηρων συμπολιτών μας», τονίζει στη «ΒτΚ»

«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας τα παιδιά. Δέχθηκα προσωπικό πόλεμο όταν είπα ότι κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα μείνει χωρίς κανόνες», τονίζει για τις αλλαγές στο καθεστώς των δομών για ανήλικους η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής».
Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, καλεί τη νεολαία να προσέλθει στις κάλπες και αναφερόμενη στην κρισιμότητά τους σημειώνει: «Είναι καθοριστική. Το αποτέλεσμα πρέπει να αποτρέψει τόσο την ακυβερνησία όσο και τη διαρκή παραλυσία, και να επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης». Και όπως επισημαίνει: «Το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;».
Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; Τι λέτε στους νέους για να διεκδικήσετε την ψήφο τους;
«Η Ελλάδα θέλει καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της. Δεν έχει ανάγκη ούτε από πειράματα ούτε από τυχοδιωκτικές συμπλεύσεις που οδηγούν σε βέβαια ναυάγια. Για αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι τόσο καθοριστική. Αυτή θα αποτρέψει τόσο την ακυβερνησία όσο και τη διαρκή παραλυσία και θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο. Κάθε αψήφιστη ψήφος ή άκυρη δήθεν διαμαρτυρία οδηγούν τελικά μόνο σε εθνική αδυναμία. Η χώρα μας χρήζει πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει. Οι συμπολίτες θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν ποιος διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων και ποιος όχι. Ποιος τηρεί το πρόγραμμά του και ποιος άλλα υπόσχεται και άλλα, τελικά, κάνει. Καλώ τους νέους μας να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Η αποχή δεν είναι λύση. Η νέα γενιά έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά».
Βάλατε κανόνες και προδιαγραφές στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Πώς προστατεύονται τα παιδιά; Πώς ελέγχονται οι δομές αυτές;
«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας τα παιδιά. Δέχθηκα προσωπικό πόλεμο όταν είπα ότι κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα μείνει χωρίς κανόνες. Τον Μάιο του 2022 θέσαμε για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές, που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών. Αναφορικά με τον έλεγχο: θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων, ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο. Ο υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων έχει την ευθύνη να γνωστοποιεί στις αρμόδιες Αρχές κάθε αναφορά περιστατικού κακοποίησης. Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Αναμορφώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να κάνει ουσιαστικό, και όχι τύποις, έλεγχο. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Ως προς τη στελέχωση των δομών, θα διαφωνήσει κανείς ότι κάθε δομή πρέπει να έχει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς, για να την υποστηρίζουν με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση; Το κτιριολογικό δεν είναι απλά ντουβάρια. Δεν μπορούμε να έχουμε πάνω από δύο εφήβους σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο δεν σεβόμαστε τα δικαιώματά τους και ρισκάρουμε να έχουμε περιστατικά κακοποίησης. Προχωρήσαμε όμως και ενισχύοντας τους κανόνες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο που αφορά στον έλεγχο των δομών, την οικονομική διαφάνεια, αλλά και τη διαχείρισή τους. Ρητά και κατηγορηματικά. Στην παιδική προστασία δεν μπορούμε –και δεν θέλουμε– να κάνουμε εκπτώσεις».
Σε τι στάδιο βρίσκεται ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού; Είναι εφικτή η επέκτασή του σε ολόκληρη την Ελλάδα;
«Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μία από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ανάπηρων συμπολιτών μας όσο και των οικογενειών τους. Ο Προσωπικός Βοηθός αφαιρεί το τεράστιο κοινωνικό κόστος της διαταραχής των οικογενειακών δεσμών. Οι γονείς, πια, θα έχουν το ρόλο του γονιού, και τα αδέρφια, οι σύζυγοι, τα παιδιά, τον τυπικό τους ρόλο και όχι ένα κράμα βοηθού και συγγενή. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους. Η α' φάση του προγράμματος αφορά σε 1.000 ωφελούμενους στην Αττική. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί, έχουν ελεγχθεί και σταδιακά αξιολογούνται. Περίπου 60 συμπολίτες μας έχουν ήδη αποκτήσει τον Προσωπικό Βοηθό τους, και κάποιοι από αυτούς έχουν δύο βοηθούς. Οι αξιολογήσεις της α' φάσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Από τις 10 Μαΐου άνοιξαν οι αιτήσεις της β' φάσης. Αφορούν σε επιπλέον 1.000 ωφελούμενους ανάπηρους από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημιουργούμε και επιπλέον θέσεις, πέραν των 2.000, και αφορούν στο σύνολο των αιτήσεων. Για αυτές τις θέσεις μπορούν από 10 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση και οι κάτοικοι της Αττικής που δεν πρόλαβαν στην α' φάση. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με 320 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».
Με ποια επιχειρήματα κατεβαίνετε στην Α’ Πειραιά και Νήσων για να ζητήσετε την ψήφο του κόσμου;
«Είμαι τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου, και τώρα εγώ. Στον Πειραιά γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου. Το βασικότερο επιχείρημά μου είναι ότι είμαι δουλευταρού. Μόνο με λόγια τα πράγματα δεν αλλάζουν. Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να δουλεύω σκληρά, να μην φοβάμαι τη δυσκολία, να μην φοβάμαι το ρίσκο, να μην φοβάμαι να “σπάσω αβγά”. Και το έχω αποδείξει επανειλημμένα. Θα αγωνιστώ για τον Πειραιά, μία πόλη σύγχρονη και δυναμική. Για ένα λιμάνι εξωστρεφές που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, και θα βρίσκεται. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω από την πρώτη στιγμή ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: “Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”».