Συνεντεύξεις

Χατζηδάκης στη «ΒτΚ»: «Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τους μαθητευόμενους μάγους»

«Τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει αποστασίες, καθόλου δεν τον πείραξαν οι βουλευτές από τους ΑΝΕ.Λ., το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, που μάζεψε»

Χατζηδάκης στη «ΒτΚ»
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Για τις εκλογές αλλά και το έργο που συντελέστηκε στο υπουργείο του μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, αλλά και την επέκταση της ψηφιακής κάρτας σε όλη την αγορά εργασίας. Άλλωστε. ήδη «κερδίζεται η μάχη με τους «εραστές» της ακινησίας. Όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών τονίζει: «Θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που κάναμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιλέξουμε το τοπίο στην ομίχλη που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;».

Τα 4 αυτά χρόνια η κυβέρνησή σας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές κρίσεις, όλες εξωγενείς, αλλά, ταυτόχρονα, και να λύσει προβλήματα δεκαετιών που δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ποιο μέτρο που λάβατε στο υπουργείο σας θεωρείτε ως το πιο εμβληματικό;

«Αυτό που δημιουργούσε τεράστιες πιέσεις ήταν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν ακόμη και 7 χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους. Βρήκαμε λύσεις κοινής λογικής, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες, συγκρουστήκαμε με τους “εραστές της ακινησίας”, και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε: σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Αλλά και στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκκαθαριστεί μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός, όμως, από τις συντάξεις, περάσαμε μία σειρά από καινοτόμα μέτρα για την αγορά εργασίας: εισαγάγαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θεσπίσαμε νέες και μεγαλύτερες άδειες, εισαγάγαμε το επίδομα εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 10,9%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” για να βρουν οι νέοι προσιτή και ποιοτική στέγη. Θεσμοθετήσαμε τους “ατομικούς κουμπαράδες” για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Στηρίξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας με μέτρα όπως ο Προσωπικός Βοηθός. Εκσυγχρονίσαμε τον ΕΦΚΑ με νέες ψηφιακές υπηρεσίες, με το 1555, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν άκρη με τον Οργανισμό. Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική, με αποτέλεσμα».

Τι έχουν να περιμένουν οι συνταξιούχοι την επόμενη τετραετία;

«Έχουμε δεσμευτεί για την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, τη στήριξη των συνταξιούχων με Προσωπική Διαφορά μέχρι την εξάλειψή της, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους περίπου 4% το 2024. Εντοπίζω, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας στον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των ασφαλισμένων».

Εκτός από τον e-ΕΦΚΑ, στη ζωή μας έχει αρχίσει να μπαίνει και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Πόσο εφαρμόσιμη είναι και πόσο θα αλλάξει τις ζωές των εργαζομένων;

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ (με πάνω από 250 εργαζομένους), στις ασφαλιστικές εταιρίες, στις εταιρίες σεκιούριτι, σε αρκετές ΔΕΚΟ, καλύπτοντας 170.000 εργαζομένους. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έκανε πραγματικότητα. Ένα σύγχρονο εργαλείο αντιμετώπισης των αδήλωτων υπερωριών και της “μαύρης” εργασίας. Και αυτό μου το λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που συναντώ αυτές τις ημέρες. Και, φυσικά, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ταυτόχρονα ένα αντικειμενικό σύστημα που καταπολεμά τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Στόχος μας, λοιπόν, για τη νέα τετραετία είναι η επέκτασή της αρχικά στη Βιομηχανία, στη συνέχεια στην Εστίαση και τον Τουρισμό και, τελικά, σε ολόκληρη την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου. Διότι είναι το καλύτερο μέσο εγγύησης των δικαιωμάτων του εργαζομένου!».

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα. Πώς τα σχολιάζετε;

«Παρότι το ποσοστό παραμένει ακόμη υψηλό, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των συντάξεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη σημαντική οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. “Γκρεμίζουμε” έτσι το αφήγημα της Αριστεράς, ότι δήθεν μόνο εκείνοι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι».

Πάμε στα πιο πολιτικά. Η Ν.Δ. προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτές δεν παύουν να είναι φωτογραφία της στιγμής. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

«Την τελευταία τετραετία, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η χώρα μας έχει ανέβει αρκετά σκαλιά πιο ψηλά σε πολλούς τομείς: στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Το διακύβευμα των εκλογών, λοιπόν είναι συγκεκριμένο: Θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που κάναμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιλέξουμε το τοπίο στην ομίχλη που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση, αλλά τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει μιλήσει για κυβέρνηση ηττημένων, για ψήφο ανοχής, και όλα αυτά περιλαμβάνουν στο κάδρο τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και γιατί;

«Έχει μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά και διάφορα αλλάζοντας θέση κάθε εβδομάδα. Το παρελθόν όμως, είναι νωπό και το μέτρο σύγκρισης συγκεκριμένο. Από τη μία έχουμε την τετραετία της Ν.Δ. με το ψηφιακό κράτος, τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, και από την άλλη την τετραετία Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη με τις κλειστές τράπεζες, το αχρείαστο Μνημόνιο και το χείλος της καταστροφής. Όλα αυτά μας τα ξαναθυμίζουν το πρόγραμμα “Δήμητρα” του κ. Βαρουφάκη και τα “τοπικά” νομίσματα του κ. Τσακαλώτου. Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τους μαθητευόμενους μάγους».

Αν, τελικά, η Ν.Δ. πάρει μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του Μαΐου –και εννοώ μεγαλύτερο από αυτό που περιμένετε– υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσετε από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη να συνεργαστείτε έτσι ώστε να μην πάμε σε δεύτερη κάλπη;

«Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην αυτοδυναμία, διότι με δεδομένη την πολιτική κουλτούρα στη χώρα μας, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι από τη μία πλευρά υπάρχει μία ομάδα με έναν αρχηγό και ένα σχέδιο: η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα τοπίο στην ομίχλη. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα πουν “όχι” στην ομίχλη και θα διαλέξουν τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα».

Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει συναντηθεί ούτε μία φορά με τον πρωθυπουργό; Γιατί υπάρχει αυτή η απόσταση;

«Δεν το γνωρίζω. Ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν ήδη αμέσως μετά την εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ρωτήστε, επομένως, τον κ. Ανδρουλάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι το κόμμα σας θα προκαλέσει «αποστασίες» μετά τις πρώτες εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

«Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Ήταν κατηγορηματικός για αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει αποστασίες, καθόλου δεν τον πείραξαν οι βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, που μάζεψε, για να κρατήσει την πλειοψηφία του στη Βουλή».

Στα δεξιά της Ν.Δ. επικρατεί μία αναταραχή. Οι κλυδωνισμοί και οι καταγγελίες στο κόμμα Βελόπουλου προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Πώς το σχολιάζετε;

«Οι πολίτες έχουν μάτια και βλέπουν. Και μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα για το ποιος είναι σοβαρός, ειλικρινής και αξιόπιστος, και ποιος όχι».

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για τη Ν.Δ. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας;

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και τα κόμματα ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους τόσο, πιστεύω, γίνεται πιο κατανοητό ότι η μοναδική αξιόπιστη επιλογή για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την προοπτική των Ελλήνων είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. Είμαι αισιόδοξος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για να πείσουμε και τον τελευταίο πολίτη της χώρας. Και γι’ αυτό θέλουμε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη στις 21 Μαΐου! Η λύση είναι μία: Αυτοδύναμη Ελλάδα και Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία!».

«Μιλήσαμε στους νέους με έργα»

Αν σας ζητούσε ένας νέος, που ψηφίζει μάλιστα για πρώτη φορά, να του εξηγήσετε γιατί είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, τι θα του λέγατε;

«Ο νέοι άνθρωποι είναι εύλογο να είναι δύσπιστοι απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς. Είναι λογικό, καθώς έζησαν μία δύσκολη δεκαετία, όταν ήταν νεότεροι, και ακολούθησαν και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά εφαρμόστηκαν λόγω του κορωνοϊού και τα οποία άλλαξαν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας προσπάθησε να μιλήσει στους νέους με έργα. Στο υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, το κάναμε με μέτρα, όπως οι “ατομικοί κουμπαράδες” για να πάρουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις και τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική στέγη. Μέτρα τα οποία προωθούν την ελευθερία και την ισότητα των ευκαιριών. Μέτρα που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες. Διότι, αν θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τις κακοδαιμονίες που πλήγωσαν την πατρίδα μας, έχουμε ανάγκη τους νέους ανθρώπους. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι για να υπάρχουν νέες και καλύτερες δουλειές. Νέες και καλύτερες προοπτικές για τους νέους. Οι νέοι είναι οι πρώτοι που χάνουν από το λαϊκισμό και τα ψέματα, και οι πρώτοι που κερδίζουν από τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα στην πολιτική».

Δείτε επίσης