Συνεντεύξεις

Άκης Σκέρτσος στη «ΒτΚ»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μία αποκλειστική συνέντευξη αναλύει το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και προειδοποιεί για τους κινδύνους της κάλπης

Άκης Σκέρτσος, ακησ σκερτσοσ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, κυβερντηικοσ εκπροσωποσ, αποκλειστική συνέντευξη, συνέντευξη, Η Βραδυνή της Κυριακής,Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατια, εκλογεσ, εκλογεσ 2023, Εκλογές 21ης Μαϊου κυβερνηση, καλπεσ, συγκροτηση κυβερνησησ,
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Δεν πιστεύουμε τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας, είναι αναξιόπιστος», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΒτΚ». Ο κ. Σκέρτσος επαναλαμβάνει την πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει, έστω και αύριο, σε έναν ανεξάρτητο οικονομικό Οργανισμό –ελληνικό ή ξένο– το πρόγραμμά του. Τονίζει ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρή θέση και πρόταση διακυβέρνησης, και σημειώνει ότι βρισκόμαστε στα μισά μίας μεγάλης προσπάθειας να απαλλάξουμε τη χώρα από διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών. Όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας και τι περιμένει η Ελλάδα, απαντά: «Ευχόμαστε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Βρισκόμαστε μία ανάσα από τις κάλπες. Αν σας συναντούσε κάποιος στο δρόμο και σας έλεγε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα και τώρα τι θα ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

«Θα τον προέτρεπα να συγκρίνει πώς ήταν η Ελλάδα το 2015-2019 και πώς είναι σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Η Πολιτεία και οι Πολίτες δείξαμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε πρωτόγνωρες κρίσεις: Μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Πάνω από δύο χρόνια πανδημίας. Ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διεθνή ακρίβεια και καθημερινές εθνικές προκλήσεις. Τρικυμίες, τις οποίες η χώρα δάμασε και έφτασε σε ήρεμα νερά. Αλλά όχι μόνο. Στο ίδιο διάστημα έγινε πράξη ό,τι υποσχεθήκαμε το 2019. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν 50 λιγότερους φόρους και εισφορές. Καταβάλλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο. Και πρώτο συντελεστή από 22% στο 9%. Η Εισφορά Αλληλεγγύης είναι παρελθόν. Το ίδιο και ο φόρος Γονικών Παροχών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι βάρη 7 ολόκληρων δισ. έφυγαν από τις πλάτες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Και, παράλληλα, ο βασικός μισθός από 650 πήγε στα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν, επίσης, αυξήσεις σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια, ενώ οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη στηρίχθηκαν με 75 δισ. σε όλες τις δοκιμασίες. Στην ίδια περίοδο, η Οικονομία από την καθήλωση πέρασε σε διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Έχουμε ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και εσόδων από τον Τουρισμό. Το Δημόσιο Χρέος μας μειώθηκε εντυπωσιακά. Αποκτήσαμε 300.000 νέες δουλειές. Και είμαστε μισό σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Θα ρωτούσα, λοιπόν, τον αναποφάσιστο συμπολίτη μας: θέλει να πάμε μπροστά ή να γυρίσουμε πίσω σε μέρες και χρόνια που θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε, αλλά εκεί θα μας οδηγήσουν όσα προτείνει η αντιπολίτευση και θα επιχειρήσει να εφαρμόσει αν της δοθεί η ευκαιρία με μία χαλαρή ψήφο;».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έχουν ακουστεί πολλές εκδοχές για κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαψεύσει το σενάριο μίας κυβέρνησης ηττημένων, ωστόσο ο πρωθυπουργός επιμένει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδεται και τον θεωρεί ικανό για όλα.

«Δεν πιστεύουμε τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας, είναι αναξιόπιστος, το έχει αποδείξει στο παρελθόν με όσα υποσχόταν και τίποτα δεν τήρησε. Το επιβεβαιώνει και τώρα. Ξεκίνησε λέγοντας “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων, μετά είπε “ναι” σε κυβερνητική σύμπραξη με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ή με την ανοχή τους, κάθε μέρα μας παρουσίαζε μία νέα εκδοχή της “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας”, μέχρι να αποκαλύψει τι είχε στο μυαλό του: μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με θέμα τις παρακολουθήσεις, αλλά στην πραγματικότητα γενικής παραλυσίας της χώρας. Επιπλέον, αναδείχθηκε η κρυφή ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κατρούγκαλο, δηλαδή η νέα φοροεπιδρομή που επιφυλάσσουν στα εισοδήματα των πολιτών προκειμένου να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να χρηματοδοτήσει το εξωφρενικό πρόγραμμά του των 83 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και επιμέναμε εξαρχής στην ανεξάρτητη κοστολόγηση των οικονομικών μας προγραμμάτων. Και συνεχίζουμε να προκαλούμε και να προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει, έστω και αύριο, σε έναν ανεξάρτητο οικονομικό Οργανισμό –ελληνικό ή ξένο– το πρόγραμμά του. Δεν το κάνει και δεν θα το κάνει. Διότι θα αποκαλυφθούν η πλήρης ανευθυνότητά του αλλά και η αδυναμία του να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, να καταλάβει γιατί ηττήθηκε το 2019 και γιατί έχασε 4 χρόνια την ευκαιρία να κάνει μία ουσιαστική αυτοκριτική και αναδιάταξη δυνάμεων, προσώπων και ιδεών».

Γιατί επιμένετε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. και γιατί όχι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

«Θεωρούμε ότι ο προεκλογικός διάλογος των τελευταίων 4 εβδομάδων ξεκαθάρισε πολλά πράγματα γύρω από τα διλήμματα της κάλπης και την ύπαρξη ή μη, σοβαρής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση. Μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρή θέση και πρόταση διακυβέρνησης για να έχουμε και πολιτική σταθερότητα, και οικονομική πρόοδο, και μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν στην περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη και ταυτόχρονα θωρακίζουν την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία. Τι λέμε εμείς; Λέμε ότι μέσα σε αυτή τη Βαβέλ η μόνη δύναμη που είναι πολιτικά ειλικρινής και εθνικά υπεύθυνη είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διότι υποστηρίζουμε ότι μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε όσα βήματα κάναμε μπροστά από το 2019 έως σήμερα –και είναι πολλά–, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις πολλές εξωγενείς κρίσεις και απειλές, και ταυτόχρονα θα μπορέσουμε να κάνουμε τα αναγκαία άλματα προς τα μπρος για να περάσουμε από το “μένουμε Ευρώπη” στο “γίναμε Ευρώπη”. Βρισκόμαστε στα μισά μίας μεγάλης προσπάθειας να απαλλάξουμε τη χώρα από διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα επιλέξουν τι θέλουν: μία αυτοδύναμη κυβέρνηση αποφασιστική, τολμηρή, ειλικρινή και με βούληση για ρήξεις ώστε να πάει η χώρα μπροστά ή μία κυβέρνηση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή που θα είναι όμηρος διαφόρων αναχρονιστικών απόψεων για το Κράτος και την Οικονομία σαν αυτές που εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25 που θα διαπραγματεύονται ποια λύση θα δοθεί σε κάθε ανακύπτον πρόβλημα; Με αυτοδυναμία “πατάμε γκάζι”, με κυβέρνηση συνεργασίας, “φρένο”».

Αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές και η Ν.Δ. δεν πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, με βάση τη δήλωσή σας «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν έχω πολλά να συζητήσω, δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού», σημαίνει ότι θα υπάρξει και τρίτη κάλπη; Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησαν. Εκτιμάτε ότι είναι προσωπικό το θέμα;

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα. Δυνατότητα για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, όχι, δεν υπάρχει. Εκείνο έχει θέσει μία σειρά από εξωφρενικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Συνολικά η ρητορική του αλλά και οι προγραμματικές του θέσεις τον φέρνουν πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, τολμώ να πω κόντρα και σε ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής του βάσης. Δεν ψήφισε το νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ψήφισε τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που αποδίδει συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια, αλλά ούτε και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου σχολείου που επιβάλλει την αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Έτσι αντιλαμβάνεται τα άλματα που πρέπει να κάνουμε στο κράτος; Πάσχει ακόμη από αθεράπευτο κρατισμό, και μία συνεργασία μαζί του θα οδηγούσε σε αντιμεταρρύθμιση και στασιμότητα, ενώ πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Πρόσφατα άνοιξε και άλλο ένα μέτωπο με την Αλβανία. Με τη σύλληψη και κράτηση του ομογενούς Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας. Προειδοποιήσατε τα Τίρανα ότι με τη συμπεριφορά τους διακινδυνεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους. Τι σημαίνει αυτό; Και τι κρύβεται πίσω από την στάση της αλβανικής κυβέρνησης;

«Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχτούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό που συνέβη, και μάλιστα δυο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η σύλληψη και φυλάκιση του δημάρχου, πλέον, Χειμάρρας και του συνεργάτη του, είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, μία απαράδεκτη και αδιανόητη συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης. Δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών, υπονομεύει την αίσθηση που πρέπει να υπάρχει ότι η Αλβανία βρίσκεται σε ένα δρόμο εφαρμογής του Κράτους Δικαίου. Αν τα Τίρανα θέλουν να πλησιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να εξασφαλίζουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Αυτά επιβάλλουν το Κράτος δικαίου, ο ευρωπαϊκός δρόμος της».

Από την απαιτητική αυτή προεκλογική περίοδο τι σας απογοήτευσε και τι βρήκατε ελπιδοφόρο για την επόμενη μέρα;

«Με απογοήτευσε η απουσία προγραμματικού λόγου από την αντιπολίτευση, η ένδεια σε σοβαρές προτάσεις και η άρνησή τους να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τις ανάγκες των πολιτών, πώς θα αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών και θα πάμε μπροστά. Βρήκα ελπιδοφόρο την άρνηση πολλών νέων ανθρώπων να “αγοράσουν” αυτό το μαύρο αφήγημα και είμαι βέβαιος ότι θα δείξουν και με την ψήφος τους στην κάλπη ότι θέλουν μια φωτεινή Ελλάδα, που θα τους επιτρέψει να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».

Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου; Ξέρω ότι το ερώτημα μοιάζει απλοϊκό, αλλά οι Βρετανοί λένε «καλύτερα να έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο ή εχθρό που τον ξέρεις παρά κάποιον άγνωστο». Εσείς το συμμερίζεστε;

«Προφανώς, δεν θα εκφράσουμε ως κυβέρνηση καμία προτίμηση για το ποιος πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Θα γνωρίζουμε σε 14 ημέρες ποιον θα εμπιστευτούν οι Τούρκοι πολίτες για να ηγηθεί της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια. Δεν τρέφουμε, πάντως, ψευδαισθήσεις για την τουρκική πολιτική, τουλάχιστον απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός, ο τουρκικός αναθεωρητισμός φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένος σε όλο το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Κατά συνέπεια, στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας”, εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας. Η στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στηρίζεται στην οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενός σημαντικότατου, και θα έλεγα αναντικατάστατου, πόλου σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί. Ευχόμαστε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Δείτε επίσης