Συνεντεύξεις

Παύλος Χρηστίδης στη «ΒτΚ»: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση στη Ν.Δ.»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μία αποκλειστική συνέντευξη εξηγεί την στρατηγική του κόμματος, για να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας

Παύλος Χρηστίδης, παυλοσ χρηστιδησ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πασοκ, βουλευτής, Εκλογές 21η Μαϊου, Εκλογές 25ης Ιουνίου, εκλογεσ, κάλπες, Εκλογές 25 Ιουνίου, Εκλογές 2023, Εκλογέσ 2023
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής της Κεντροαριστεράς εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας Παύλος Χρηστίδης. Ο πρώην στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και εκ των υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την προεκλογική μάχη του πρώτου γύρου, δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα σήμερα που μπορεί να μπει ανάχωμα στη Ν.Δ.: «Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς». Ο κ. Χρηστίδης αναφέρει τα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και είναι: τα εθνικά θέματα, η Δικαιοσύνη, το Δημογραφικό, η στήριξη της οικογένειας, το ποιοτικό ΕΣΥ, οι κοινωνικές κατοικίες, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων να σπουδάσουν όπου θέλουν, τα εργασιακά δικαιώματα, η προστασία πρώτης κατοικίας, η ασφάλεια και η Εκπαίδευση.

Κύριε Χρηστίδη, πώς πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές;

«Είναι πια σαφές ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Πέρασε πολλά, όμως, είναι εδώ, ανανεωμένο, ισχυρό και έτοιμο να αλλάξει τα δεδομένα. Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και φωνάζουν “φτάνει πια” με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος, να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή».

Ο στόχος του κόμματός σας είναι να καταστείτε αξιωματική αντιπολίτευση. Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

«Έχουμε χρέος αυτή η παράταξη να γίνει ο ισχυρός αξιόπιστος προοδευτικός πόλος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μία μάχη δυνάμεων οι οποίες δεν επενδύουν στην ελπίδα και στο στρατηγικό σχέδιο, αλλά στο φόβο του χθες. Όποιος κατεβαίνει σε εκλογές, κατεβαίνει για να κερδίσει. Και εμείς θέλουμε να είμαστε νικητές. Η παράταξή μας καταθέτει προτάσεις για να τις κάνει πράξη, και αυτό γίνεται μέσω της ψήφου των πολιτών. Δεν έχουμε ταβάνι για τις εκλογές που έρχονται, αλλά έχουμε σχέδιο που αφορά τις ανισότητες, το Κοινωνικό Κράτος, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το κράτος Δικαίου, την Ψηφιακή Επανάσταση, την κλιματική και ενεργειακή κρίση. Με τις ιδέες και τις αξίες μας θα εμπνεύσουμε μία νέα αλλαγή».

Περιγράψτε μου τα χαρακτηριστικά της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσετε.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επανασυνδέθηκε με τη μήτρα της παράταξης, απέκτησε διαγενεακή ισορροπία και ισορροπία στις ψήφους τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Επομένως, πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα προχωρήσουμε, με όραμα και σχέδιο, σύνεση και αποφασιστικότητα. Θέλουμε μία Ελλάδα περήφανη και ισχυρή, θέλουμε τους Έλληνες να βελτιώνουν κάθε χρόνο το βιοτικό τους επίπεδο. Και έχουμε καταθέσει το πιο πλήρες σχέδιο για να γίνει αυτό πράξη. Με χαμηλούς τόνους, κοστολόγηση, χωρίς παράλογα ταξίματα. Ο κόσμος, πια, μας αξιολογεί όλους με μεγάλη ωριμότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη σας, πιστεύετε ότι πολιτικά έχει αποδομηθεί και πως ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε;

«Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες το βράδυ των εκλογών ήταν η ανάγκη για μία αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στη χώρα, για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο χρυσός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας με το είδος και το ύφος της αντιπολίτευσης που άσκησε. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να σταθεί το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, γιατί οι πολίτες έχουν διαπιστευτήρια του κόμματός μας. Εμείς μπορούμε να υπερασπιστούμε ουσιαστικά το κράτος Δικαίου, να μειώσουμε τις ανισότητες με ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Εκπροσωπούμε τον υπεύθυνο, ρεαλιστικό λόγο. Αυτό είναι το δικό μας διακύβευμα. Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυβερνούν χωρίς αντίπαλο και ανεξέλεγκτοι. Ταυτόχρονα, διαχωρίζουμε τους πολίτες που ψήφισαν Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια, από την ηγεσία του. Με τους πολίτες θέλουμε να συμπορευτούμε, να φτιάξουμε μαζί τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του αύριο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εκφραστή των ιστορικών δρόμων της Δημοκρατικής Παράταξης. Είχε τρεις ευκαιρίες τα τελευταία 12 χρόνια. Ούτε το ‘12-‘15, ούτε το ‘15-‘19, ούτε το ‘19-‘23 το κατάφερε. Γι’ αυτό ο κόσμος τού γύρισε την πλάτη».

Πάνω σε ποια βάση προγραμματικής σύγκλισης με την κοινωνία θα κινηθείτε στη πορεία προς τις εκλογές ;

«Εθνικά θέματα, Δικαιοσύνη, Δημογραφικό, στήριξη της οικογένειας, ποιοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, κοινωνικές κατοικίες, ενίσχυση των νέων ανθρώπων να σπουδάσουν όπου θέλουν, εργασιακά δικαιώματα, προστασία πρώτης κατοικίας, ασφάλεια και Εκπαίδευση, είναι οι προτεραιότητες μας. Και για αυτές είμαστε οι μοναδικοί που πολύ καιρό τώρα, έχουμε κοστολογημένες προτάσεις».

Δείτε επίσης