Συνεντεύξεις

Γιάννης Μπρατάκος στη «ΒτΚ»: «Μακριά από μας η αλαζονεία»

Το κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σε μία αποκλειστική συνέντευξη εξηγεί την «εθνική αναγκαιότητα» της αυτοδυναμίας στις κάλπες στις 25 Ιουνίου

Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, προεκλογικη περιοδοσ, Προεκλογική περίοδος, Νέα Δημοκρατία, νεα δημοκρατία, ΝΔ, Εκλογές 21η Μαϊου, Εκλογές 25ης Ιουνίου, εκλογεσ, κάλπες, Εκλογές 25 Ιουνίου, Εκλογές 2023, Εκλογέσ 2023
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα συμπεριφοράς. Δεν θέλουμε περιφρόνηση των αντιπάλων», δηλώνει ο Γιάννης Μπρατάκος σε συνέντευξή του στη «ΒτΚ». Σημειώνει ακόμα ότι αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για τη Νέα Δημοκρατία, γιατί η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των ψήφων, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Σχολιάζοντας τις πρώτες κάλπες αναφέρεται στις «λαϊκές συνοικίες», τονίζοντας ότι τα πρωτόγνωρα ποσοστά που πήρε η Ν.Δ. είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 21 Μαΐου; Η κάλπη γέμισε. Πώς θα συμβεί ξανά αυτό;

«Στις 21 Μαΐου οι πολίτες έδειξαν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι θέλουν σταθερή κυβέρνηση και ασφάλεια. Θέλουν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα μπροστά. Με την ψήφο τους δικαίωσαν τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια, και ταυτόχρονα αποδοκίμασαν τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Πρέπει να επιβεβαιωθεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, οι οποίες θα αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Και χρειάζεται η εντολή των πολιτών να είναι εξίσου καθαρή, ακόμη πιο ισχυρή».

Ανησυχείτε ότι με το αποτέλεσμα αυτό που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου υπάρχει κίνδυνος να δούμε φαινόμενα συμπεριφορών που δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας; Είδαμε τον πρωθυπουργό να το επισημαίνει από την πρώτη στιγμή.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα συμπεριφοράς. Θέλουμε ενθουσιασμό, αλλά δεν θέλουμε αλαζονεία, δεν θέλουμε περιφρόνηση των αντιπάλων, δεν μας ταιριάζουν αυτά. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, και βέβαια στους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν. Φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συγκροτήσει μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μία ισχυρή κυβέρνηση, που να προωθήσει ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να πετύχουμε ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση των μισθών, καλύτερες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, αποτελεσματικότερο Κράτος δίπλα στον πολίτη, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος».

Για εσάς προσωπικά αποτέλεσε έκπληξη το τόσο μεγάλο ποσοστό; Και τι σημαίνει για τη συνέχεια;

«Το ποσοστό που έλαβε η παράταξή μας ήταν πράγματι εξαιρετικά υψηλό. Είχαμε καθαρό μήνυμα και ένα πολιτικό αφήγημα, με το οποίο οι πολίτες μπορούσαν πραγματικά να ταυτιστούν. Επιλέξαμε να μιλήσουμε με ευθύνη για το μέλλον της χώρας και όχι να εμπλακούμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις λεγόμενες “λαϊκές συνοικίες” έγινε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς οι πολίτες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά τα οποία ήταν πρωτόγνωρα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κοίταξαν με κομματικές παρωπίδες, δεν επηρεάστηκαν από ιδεολογικά στερεότυπα μίας άλλης εποχής. Διαπίστωσαν ότι πράγματι στοχεύουμε σε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Αποδείξαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη λαϊκή προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου».

Η χώρα έχει μπει και πάλι σε προεκλογική περίοδο και όλα έχουν αρχίσει από την αρχή. Ποιο είναι το στοίχημα για το κόμμα σας; Πού έχετε βάλει τον πήχη;

«Στις 25 Ιουνίου η χώρα θα έχει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε δεν θα έχει καμιά κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι και 149 έδρες να έχει η Νέα Δημοκρατία, δεν θα στηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης, αλλά θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Το μήνυμά μας, επομένως, παραμένει το ίδιο: η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρώτα απ’ όλα για να αποφύγει την ακυβερνησία. Αλλά και διότι μόνο μία ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σταθερά, τολμηρά μπροστά».

Ποιος είναι, πλέον, ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ; Και το ρωτώ αυτό, γιατί βλέπουμε έναν διαγκωνισμό ανάμεσα στα δύο κόμματα για το ποιο θα παίξει το ρόλο του βασικού πολιτικού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

«Στις εκλογές αυτές αποφασίζουμε για το ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση και όχι για το ποιος θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Σε όλη την προεκλογική μας εκστρατεία επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στο σχέδιο και τις δεσμεύσεις μας για το αύριο. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Συνεχίζουμε να μιλάμε προγραμματικά, για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τις εφικτές λύσεις. Αυτά είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος».

Πώς βλέπετε όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την 21η Μαΐου μέχρι σήμερα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ακούσαμε δηλώσεις από στελέχη του για το εκλογικό αποτέλεσμα, που όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι παραπλανήθηκαν. Επίσης, είδαμε να συγκροτείται μία επιτροπή που θα ελέγχει όλα όσα βγαίνουν προς τα ΜΜΕ. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

«Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να επιβάλει γενικό δημόσιο “σιωπητήριο” στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία μίλησε μόνο ο ίδιος και είπε σε όλους τους άλλους ότι αν έχουν κάτι να πουν, να στείλουν “ραβασάκι”. Στη συνέχεια, έβγαλε γενικό απαγορευτικό σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ εξαιρώντας τους εκλεκτούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην ήττα όχι με περισσότερη δημοκρατία, αλλά με λογοκρισία. Και αυτό, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτρέπει και ενθαρρύνει τα στελέχη μας να δυναμώσουν με κάθε τρόπο, με τη φωνή και τη δημόσια παρουσία τους, τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας».

Έτσι όπως ο τόπος χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, έχει ανάγκη και από μία ισχυρή αντιπολίτευση;

«Ο τόπος ασφαλώς έχει ανάγκη από σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτό, άλλωστε, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες αποδοκιμάζοντας με την ψήφο τους το λαϊκισμό, την τοξικότητα, τα fake news και τη χυδαιότητα».

Ποιο θα είναι το αφήγημα της επόμενης μέρας; Ποιο είναι το δίλημμα για τους πολίτες;

«Το διακύβευμα είναι αυτοδυναμία ή περιπέτεια. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμιά άλλη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης πέρα από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση, αλλά ποιος θα είναι κυβέρνηση. Και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο: πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Και ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση. Γι’ αυτό η αυτοδυναμία δεν αποτελεί κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα».

Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία; Τι θα σημάνει για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αλλάζουν εύκολα οι πολιτικές των χωρών. Στο τελευταίο διάστημα είχαμε μία αποκλιμάκωση της έντασης και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Αν οι γείτονες αποφασίσουν να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και για τους δύο λαούς. Έχουμε μία βασική διαφορά με τη γείτονα και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιώσεις για αποστρατικοποίηση και θέματα κυριαρχίας, δεν πρόκειται να συζητηθούν ποτέ από την Ελλάδα».

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στα στελέχη σας; Υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα. Εκλεγμένα και μη. Θα είναι περίπατος οι εκλογές της 25ης Ιουνίου για τη Νέα Δημοκρατία;

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για τη Νέα Δημοκρατία. Διότι η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των ψήφων, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή –αν για παράδειγμα περάσουν το κατώφλι του 3% και μπουν στη Βουλή εφτά ή και οκτώ κόμματα– το ποσοστό της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σημαντικά. Άρα, οι πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή που έκαναν στην προηγούμενη κάλπη. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας».

Είδαμε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, κάποια μικρά κόμματα στα δεξιά σας να εμφανίζονται από το πουθενά και να παίρνουν ποσοστά που δημιουργούν προϋποθέσεις εισόδου στη Βουλή. Πόσο σας ανησυχεί αυτό;

«Σε όσους κοιτάνε προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας λέμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τις στρατηγικές συμμαχίες μας, προστάτευσε αποτελεσματικά τα σύνορά μας στην ξηρά και τη θάλασσα. Και δεύτερον, είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία προβάλλουν ότι δήθεν έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων. Ας ακούσουν, λοιπόν, όλοι την πρόσφατη αυτονόητη δήλωση του Αρχιεπισκόπου».

Οι εκλογές θα γίνουν σε μία περίοδο λίγο πιο χαλαρή. Σας ανησυχεί το θέμα της συμμετοχής; Εκτιμάτε ότι θα είναι μικρότερη από ό,τι στις 21 Μαΐου;

«Στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες έδειξαν υπευθυνότητα και προσήλθαν στις κάλπες σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με το 2019. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουν και τώρα. Ξέρουν ότι αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους και δεν θα αφήσουν αυτή την επιλογή στην τύχη».

Δείτε επίσης