Συνεντεύξεις

Δημήτρης Γρηγοράκης στη «ΒτΚ»: «Η διατροφή θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία»

Ο διακεκριμένος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος σε μία αποκλειστική συνέντευξη μιλάει για την σχέση υγείας, διατροφής και εκπαίδευσης

Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος, διατροφολόγος, αποκλειστική συνέντευξη, διατροφή, υγιεινή διατροφή, αθλητική διατροφή, υγεία, διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση
Αρθρογράφος: Εσμεράλδα Αγαπητού
Από Εσμεράλδα Αγαπητού

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο δρ Δημήτρης Γρηγοράκης είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος BSc, MSc, PhD καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Αθλητική Διατροφή» του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Είναι ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής συνολικά 32 Διαιτολογικών Μονάδων ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, έχει μετεκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων στο Medical Center οf Boston των ΗΠΑ, διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Έχει βραβευθεί πολλάκις για την προσφορά του. Έχει γράψει πολλά βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα και έχει συνεργαστεί με τηλεοπτικές εκπομπές.

Κύριε Γρηγοράκη, τα περισσότερα παιδιά, από μικρά, πια, αθλούνται. Από 4 ετών ακόμη, στο τένις, στην ιππασία, στην κολύμβηση κ.λπ. Με την πάροδο των ετών πολλά από αυτά αποδεικνύονται ταλέντα και προχωρούν και σε πρωταθλητισμό. Ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό όμως, πόσο ρόλο παίζει η διατροφή στα παιδιά που αθλούνται; Και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

«Τα υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα και τα σνακ παρέχουν στα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στον αθλητισμό. Εκτός από τη λήψη της σωστής ποσότητας θερμίδων, η κατανάλωση μίας ποικιλίας θρεπτικών τροφών θα τα βοηθήσει να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα παιδιά-αθλητές θα πρέπει να τρώνε τη σωστή ποσότητα και συνδυασμό τροφών, για να υποστηρίξουν το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητάς τους. Αλλά αυτός ο συνδυασμός, τελικά, μπορεί να μην είναι και πολύ διαφορετικός από μία κανονική ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η διατροφή για τον αθλητισμό στα παιδιά θα πρέπει να αποτελεί το άλλο μέρος της υγιεινής διατροφής για όλη τη ζωή».

Γεννιόμαστε τελικά, ή γινόμαστε αθλητές και στη συνέχεια πρωταθλητές;

«Μία από τις πιο βασικές και θεμελιώδεις αρχές της γενετικής επιστήμης είναι εκείνη που υπογραμμίζει πως η εκδήλωση ενός οποιουδήποτε χαρακτηριστικού είναι η συνισταμένη δύο καταλυτικών παραγόντων: του γενετικού υποστρώματος (γονοτύπου) και των εξωτερικών - περιβαλλοντικών επιρροών. Στην περίπτωση της άσκησης οι κυριότερες εξωτερικές - περιβαλλοντικές επιρροές που σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό επηρεάζουν την απόδοση, την επίδοση και την ευρύτερη φυσική κατάσταση των αθλητών είναι η διάρκεια, το είδος και η ένταση της προπόνησης, η διατροφική πρόσληψη των αθλητών τόσο σε επίπεδο θερμίδων όσο και σε επίπεδο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Κάθε άθλημα απαιτεί ένα συγκεκριμένο είδος προπονητικού προγράμματος, καθορισμένης ή μεταβαλλόμενης έντασης και διάρκειας».

Ποιες τροφές βοηθούν τα παιδιά ώστε να αθλούνται καλύτερα και όχι με βαρύ στομάχι, αφού συνήθως οι αθλητικές δραστηριότητες είναι μετά το σχολείο;

«Ασβέστιο: βοηθά στην οικοδόμηση γερών οστών για να αντιστέκονται στα κατάγματα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο. Σίδηρος: βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος που το χρειάζονται. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, κοτόπουλο, και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πρωτεΐνες: Βοηθούν στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών και τα περισσότερα παιδιά παίρνουν άφθονη ποσότητα μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν ψάρια, άπαχο κρέας και πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηροί καρποί. Υδατάνθρακες: Παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και αποτελούν σημαντική πηγή καυσίμου για έναν νεαρό αθλητή. Αναζητήστε τροφές ολικής αλέσεως όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, και πολλά λαχανικά και φρούτα. Καλοκαιρινά φρούτα που κάνουν καλό στα παιδιά είναι τα κεράσια, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το καρπούζι, τα οποία περιέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο παιδοαθλητικός διαιτολόγος διαθέτει εξειδίκευση Master Nutritionist in Pediatric Sports Nutrition και σχεδιάζει την αναγκαία διατροφή για τα παιδιά και εφήβους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις των αθλημάτων τους».

Για να μην έχουμε υπέρβαρους μεγάλους, σε τι διατροφικά προγράμματα πρέπει οι γονείς να συνηθίσουν τα παιδιά;

«Η παρέμβαση κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική. Η υπερβαρότητα στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζεται με προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή είναι και η ενεργός συμμετοχή των γονέων προκειμένου να υποστηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών τους και να αποτελούν το διατροφικό παράδειγμα και πρότυπο για εκείνα».

Τώρα που είναι καλοκαίρι, τι γίνεται με τα παγωτά, με τα οποία όλοι ξεφεύγουμε; Πώς να περιορίσεις και σε αυτό ένα παιδί;

«Μέτρον άριστο, και φυσικά είναι λάθος να απαγορεύσουμε τις αγαπημένες απολαύσεις των παιδιών. Η αντικατάσταση των πολλών γλυκών ή παγωτών με φρούτα είναι μία ιδανική λύση».

Δημιουργήθηκε όμως και η Παιδοδιατροφολογική Μονάδα. Θα μας εξηγήσετε τι είναι;

«Είναι μία ειδικευμένη μονάδα για τη διατροφική φροντίδα των παιδιών. Αποτελεί μία πολύ σημαντική επαγγελματική εξειδικευμένη δραστηριότητα με δεδομένη την τεράστια έκρηξη του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας. Θα πρέπει να είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με στοχευμένο διατροφικό αντικείμενο. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση αυτήν, όπως το εκπαιδευτικό προγράμματα επιμόρφωσης στην παιδιατρική διατροφή “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition”».

Θα πρέπει να διδάσκεται και στα σχολεία το θέμα της σωστής διατροφής;

«Ναι, θα πρέπει να διδάσκεται διαδραστικά! Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία (ΕΛΔΕ) επιδεικνύει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΛΔΕ STUDIES ΚΔΒΜ “MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION”, επισκέπτεται δομές προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την υιοθέτηση υγιεινών κανόνων διατροφής».

Μπορούμε να εμπιστευτούμε συμβουλές και δίαιτες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο;

«Κατηγορηματικά όχι, με δεδομένο ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεταβολική μας ισορροπία, όπως και την υγεία μας».

Δείτε επίσης