Συνεντεύξεις

Μανώλης Χριστοδουλάκης στη «ΒτΚ»: «Η κοινωνία καταδίκασε την αλαζονεία της κυβέρνησης»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μία αποκλειστική συνέντευξή του ερμηνεύει τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και τα «μηνύματα» των ψηφοφόρων

μανωλης χριστοδουλάκης, μανωλης χριστοδουλάκης βουλευτης, μανωλης χριστοδουλάκησ πασοκ, πασοκ, βουλευτησ πασοκ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αποκλειστική συνέντευξη, αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών εκλογών, Ευρωεκλογές 2024
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η κοινωνία δεν πατρονάρεται από συμφωνίες κορυφής, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών είναι το κόμμα του να αυξήσει τα ποσοστά του και προοδευτικά να οδηγηθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσωπικά, ο ίδιος αδυνατεί να διαμορφώσει κρίση σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκεί και πολιτεύεται ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η συμπεριφορά του, όπως τονίζει, είναι αντιφατική και ανερμάτιστη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Aυτοδιοίκηση τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ και ποια μηνύματα στέλνει η κοινωνία στην κυβέρνηση;

«Πρώτα απ’ όλα, το αποτέλεσμα των εκλογών σημαίνει ότι η κοινωνία αναπνέει και η δημοκρατία λειτουργεί. Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το εκλογικό Σώμα απέρριψε ωμούς εκβιασμούς πρωτοκλασάτων υπουργών, λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αποδοκίμασε κατά τρόπο εμφατικό την αλαζονεία και την αίσθηση του “ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να πούμε, σωπάστε, γιατί πήραμε 41%”. Και ως δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα δεν μπορεί παρά να είμαστε χαρούμενοι που η κοινωνία έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι υποταγμένη και δεδομένη. Ότι οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη στην πρώτη του σοβαρή πολιτική ήττα, όταν προεκλογικά επεδίωκε με αυταρέσκεια το “13 στις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας”. Από κει και πέρα, ως ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα των εκλογών είναι επιβεβαιωτικό της σημαντικής εκλογικής ανόδου των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, αλλά παράλληλα είναι επιβεβαιωτικό και της γείωσης του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 110 δήμαρχοι και 2 περιφερειάρχες είναι επιρροής και στήριξης του κόμματός μας. Για εμάς το αποτέλεσμα έχει μόνο μία ανάγνωση: Ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για τα καλά και είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Ένα από τα ζητήματα επίσης, που προκύπτουν είναι η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί μετά την «πρόβα»συνεργασίας που έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Αν η κοινωνία έστειλε ένα μήνυμα την περασμένη Κυριακή είναι ότι δεν “πατρωνάρεται” από συμφωνίες κορυφής, ούτε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τυχόν μικροκομματικούς υπολογισμούς που ενδεχομένως πραγματοποιούνται πίσω από κλειστά γραφεία. Η κοινωνία, ειδικά στην ιστορική νίκη του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων, έστειλε το εξής απλό μήνυμα: Ότι μπορεί να συστρατευθεί πίσω από κανονικούς ανθρώπους που μπορούν να συσπειρώσουν γύρω από μία θετική πρόταση διακυβέρνησης ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις που δεν περιορίζονται από κομματικά στεγανά και δεν κρύβονται πίσω από στενές κομματικές ταμπέλες. Οι προοδευτικές δυνάμεις αναζητούν έκφραση, αναζητούν συμμετοχή, αλλά και αυτοπεποίθηση ότι ενωμένες μπορούν να πετύχουν νίκες απέναντι σε λογικές του τύπου “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική”. Και για εμάς ως ΠΑΣΟΚ πρώτιστος στόχος είναι η κοινωνία να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της και να διεκδικήσει ευημερία και προκοπή».

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών;

«Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα ήθελα να είμαστε το πρώτο κόμμα. Αλλά επειδή αναγνωρίζω την υφιστάμενη πραγματικότητα, ξεκάθαρος στόχος μας είναι η περαιτέρω αύξηση της εκλογικής μας επιρροής, που θα οδηγήσει προοδευτικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιτρέψτε, όμως, να πω και κάτι ακόμη. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι μονάχα εκλογές “δεύτερης τάξης”, που χρησιμεύουν απλά για εγχώρια πολιτικά συμπεράσματα, αλλά εκλογές που καθορίζουν αποφασιστικά το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θέλουμε σε αυτές τις εκλογές να μιλήσουμε για την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και το πώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αλλά παράλληλα και το πώς θα αντιμετωπίσουμε την εκ νέου άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών - ακροδεξιών δυνάμεων σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε».

Θα ήθελα να μου κρίνετε την έως τώρα πορεία του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και αν πρόκειται για έναν αρχηγό με επικοινωνιακό περιτύλιγμα ή έναν αρχηγό με πολιτική ουσία.

«Η μέχρι τώρα πορεία του κ. Κασσελάκη συμπυκνώνεται απλά στη διαχείριση της διασημότητάς του στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο και σε διαχειριστικού τύπου αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματός του. Προσωπικά δεν μπορώ να διαμορφώσω ξεκάθαρη άποψη για το ακριβές πολιτικό του στίγμα, το οποίο πολλές φορές φαντάζει αντιφατικό και ίσως ανερμάτιστο. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και την ανάγκη απέναντί της να αντιπαρατεθεί μία αξιόπιστη και με αρχές αντιπολίτευση τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν ότι η περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έληξε και ότι δεν υπάρχει χρόνος για αυτοαναφορικές συζητήσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία. Η κοινωνία ζητά φωνή, η κοινωνία ζητά λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της με την ακρίβεια, την ανασφάλεια και την ανισότητα, η κοινωνία ζητά αντιπρόταση διακυβέρνησης».

Αναφορές και δηλώσεις στελεχών που γίνονται ως μέτρο πίεσης, έτσι ώστε το κόμμα σας να ανοίξει συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σας βρίσκει σύμφωνους;

«Από θέση αρχής πιστεύω στο διάλογο βάσει αξιών και πολιτικής συνέπειας, που σέβονται τον πολίτη και δεν τον προσβάλλουν στο βωμό της ιδιοτελούς πολιτικής επιβίωσης. Ο διάλογος οφείλει να είναι ανοιχτός και να μην τον αντιμετωπίζουμε φοβικά. Αλλά αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι προϊόν αιτήματος που θα τεθεί από τα κάτω. Αυτό είναι σε τελική ανάλυση και καθήκον, αλλά και στοίχημα του κάθε δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη. Όμως, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται στο όνομα νομής πάσης φύσεως μικροεξουσίας. Δεν αφορά την κοινωνία το προσωπικό πολιτικό μέλλον του καθενός από εμάς, αλλά το πώς θα κάνουμε το μέλλον της καλύτερο με συγκεκριμένες προοδευτικές προτάσεις που καταθέτουμε καθημερινά στο δημόσιο διάλογο».

Δείτε επίσης