Συνεντεύξεις

Ειρήνη Αγαπηδάκη στη «ΒτΚ»: «Κάνουμε πράξη το “Υγεία για όλους”»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σε μία αποκλειστική συνέντευξη μιλάει για τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στον τομέα της υγείας

ειρήνη αγαπηδάκη, ειρηνη αγαπηδακη υπουργειο υγειασ, προσωπικοσ γιατροσ, εμβολιο γριπησ 2023, ηλεκτρονικόσ φάκελοσ υγείασ, υπουργείο υγείασ, κυριακοσ μητσοτακησ, κυβερνηση, νεα δημοκρατία, νδ, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αποκλειστική σ
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για το θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, για την αναστάτωση που προκλήθηκε με τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, αλλά και για τη στοχοποίησή της από την αντιπολίτευση και πού την αποδίδει, μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ειδικότερα, για τα εμβόλια διευκρινίζει: «Τεχνικές δυσκολίες μάς οδήγησαν στην απόφαση να το χορηγήσουμε μόνο για τον Οκτώβριο με συνταγογράφηση, για να μην χαθεί ο μήνας».

Πρόσφατα ανακοινώσατε την ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού με επιπλέον νέους ιατρούς. Πώς θα λειτουργήσει αυτό; Ποια είναι τα βασικά τους καθήκοντα;

«Είναι απαραίτητο η χώρα μας να αποκτήσει ένα καθολικό, βιώσιμο και αποτελεσματικό δίκτυο Προσωπικών Γιατρών. Να αποσαφηνίσουμε όμως κάτι που είναι πολύ σημαντικό: Ο Προσωπικός Γιατρός δεν είναι ειδικότητα, είναι ένας ρόλος μέσα στο Σύστημα που και έχει τα εξής καθήκοντα:
- Να βλέπει τους πολίτες έως 30 ετών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, τους πολίτες 30 έως 50, τουλάχιστον δύο φορές, και τους 50+, τουλάχιστον τρεις.
- Να δίνει παραπεμπτικά για τους πολίτες που χρειάζονται επίσκεψη στο νοσοκομείο.
- Να ενημερώνει τους πολίτες για τα προγράμματα πρόληψης, για τις δράσεις που τρέχουν, για το πώς μπορούν να καλύψουν δωρεάν τις ανάγκες τους.
Ερχόμαστε, λοιπόν, να συνδέσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη Δημόσια Υγεία».

Γιατί πιστεύετε ότι θα προχωρήσει αυτό το μέτρο που έχει περάσει από 40 κύματα;

«Γιατί βασίζεται σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική οπτική πάνω στα πράγματα, πιστεύουν περισσότερο στην Πρόληψη. Όλοι οι Προσωπικοί Γιατροί θα εκπαιδευτούν στο ρόλο αυτό. Και επιτρέψτε μου ένα σχόλιο, γιατί το άκουσα και αυτό ως κριτική, ότι δεν έχουν τις γνώσεις οι νέοι γιατροί για να ανταποκριθούν. Οι νέοι γιατροί φέρνουν σε πέρας πολύ δυσκολότερα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώντας ως γιατροί υπαίθρου –στο γνωστό “αγροτικό μας ιατρείο” όπως το ξέρουμε όλοι– από το να χειρίζονται εμφράγματα, να χειρίζονται κατάγματα, ατυχήματα, εγκεφαλικά, χίλια-δυο προβλήματα. Και θέλω να πω, επειδή το άκουσα ως κριτική και ως μομφή, ότι δεν χρειάζονται εκπαίδευση ο γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι στο ρόλο του Προσωπικού Γιατρού, η εκπαίδευση όλων είχε προβλεφθεί από την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού. Να θυμίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, για το πόσο σημαντική είναι, είναι κάτι το οποίο στη σύγχρονη εποχή αφορά οριζόντια κάθε επάγγελμα, τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει από καιρό σε καιρό, καθώς καλούμαστε να υπηρετήσουμε νέους ρόλους, να μπορούμε να εκπαιδευόμαστε σε αυτούς, να αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο να εκπαιδευτεί κάποιος σε ένα νέο ρόλο».

Έχουμε εισέλθει στην περίοδο των εμβολιασμών. Πλέον, έχει μπει στη ζωή μας, εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Υπάρχει επάρκεια; Και γιατί ενώ αρχικά είχατε εκδώσει εγκύκλιο να συνταγογραφούνται τα εμβόλια της γρίπης, αυτό άλλαξε;

«Σε σχέση με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο της Covid, πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι ομάδες προτεραιοποίησης για τις οποίες συνιστάται ο εμβολιασμός, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να υπάρξει ακόμα και συγχορήγηση σε διαφορετικό χέρι αντιγριπικού και εμβολίου Covid, ακόμα και την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε σχέση με τον αντιγριπικό να πω ότι δεν αλλάξαμε τίποτα. Αυτό που κάναμε είναι το εξής: εξαρχής το υπουργείο Υγείας, όπως και πέρσι, είχε τον σχεδιασμό, ακριβώς γιατί υπάρχουν πάρα πολλές χώρες στις οποίες τα συμβατικά εμβόλια της γρίπης χορηγούνται χωρίς συνταγογράφηση. Τεχνικές δυσκολίες μάς οδήγησαν στην απόφαση να το χορηγήσουμε μόνο για τον Οκτώβριο με συνταγογράφηση, για να μην χαθεί ο μήνας. Με αυτόν τον τρόπο πέρασε στη δημόσια σφαίρα μία εικόνα, ίσως και με λίγη σπέκουλα από κάποιες πλευρές, την οποία δεν θα ήθελα να σχολιάσω, ότι δήθεν “το υπουργείο Υγείας αλλάζει την τακτική του”».

Έχετε στοχοποιηθεί πολλές φορές από την αντιπολίτευση, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε που είχατε αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό έως τη σημερινή σας θέση ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από αυτό;

«Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο επιλέγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να με στοχοποιεί προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω γι’ αυτό, είναι ότι είναι εκτός πολιτικής. Πολιτική κριτική είναι όταν συζητάμε για το έργο κάποιου. Όταν όμως προσπαθούμε να τον εξοντώσουμε ως χαρακτήρα, ως φυσικό πρόσωπο, ως άνθρωπο, να προσπαθούμε να τον καταρρακώσουμε ψυχολογικά, δεν μιλάμε σίγουρα για πολιτική. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι αίτια έχει όλη αυτή η κατάσταση. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να απευθύνετε σε εκείνους την ερώτηση».

Είχατε πει προεκλογικά ότι φτώχεια στην Υγεία, σημαίνει χειρότερη ζωή. Πότε θα υλοποιηθεί το όραμα της Ν.Δ. «Καλύτερη Υγεία για όλους»; Η πανδημία είναι, πλέον, πίσω μας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικός παράγοντας.

«Κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό με γυναίκες οι οποίες έκαναν τη μαστογραφία τους μέσω του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, ανέφερε κάτι που με εκφράζει 100% και νομίζω ότι συνοψίζει το όραμα της κυβέρνησης μας. Είπε, λοιπόν, ότι “μερικές φορές αισθάνομαι ότι το υπουργείο Υγείας στο παρελθόν ήταν υπουργείο Aσθένειας και Nοσοκομείου, όχι υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν μία σειρά από προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο “Σπύρος Δοξιάδης” και είναι η μεγάλη ομπρέλα των προληπτικών εξετάσεων και όχι μόνο”. Θα δείτε αντίστοιχες αλλαγές στον ΕΟΔΥ: αναβάθμιση του Oργανισμού και σε επίπεδο διοικητικό και σε επίπεδο επιχειρησιακό, για να μπορεί να καλύψει τις νέες απειλές, όπως αυτές που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Αυτό είναι και ένα δίδαγμα που πήραμε από τον Covid: το πώς, δηλαδή, μπορούμε να ενισχύσουμε κατάλληλα τον ΕΟΔΥ για να μπορεί να εκπληρώνει ακόμα καλύτερα το ρόλο του και να προλαμβάνει με επιτυχία απειλές για τη Δημόσια Υγεία, το πόσο πρέπει να αποκεντρώσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να την ενισχύσουμε, για να μπορεί να βρίσκεται εκείνη κοντά στον πολίτη. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια που ξεδιπλώνονται όλα αυτά τα προγράμματα, να κάνουμε πράξη το “Υγεία για όλους”, εστιάζοντας, παράλληλα, ακριβώς στις ομάδες που υποφέρουν από τις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία και δίνοντας εκεί παραπάνω έμφαση, προκειμένου να υλοποιηθεί και μία άλλη φράση την οποία έχουμε στην καρδιά των πολιτικών Υγείας, το ότι “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω”».

Δείτε επίσης