Συνεντεύξεις

Μιχάλης Κατρίνης στη «ΒτΚ»: «Γίνεται ορατή η ένδεια του “επιτελικού κράτους”»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μία αποκλειστική συνέντευξη αναδεικνύει την κυβέρνηση ανεπάρκεια και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση

μιχαλησ κατρινησ, μιχαλησ κατρινησ πασοκ, μιχαλησ κατρινησ βουλευτησ, πασοκ, πασοκ κιναλ, πασοκ εκλογες, Μιχαήλ Κατρίνης, Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αποκλειστική συνέντευξη, Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, αξιωμ
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία διαρκή φάση ανόδου αλλά και συνολικής του επανατοποθέτησης στο πολιτικό σκηνικό. Αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, συνετρίβησαν μπροστά στην πραγματικότητα», δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, μέσω της εφημερίδας, ότι «υπάρχει αντιπολίτευση. Είναι η σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και καλύπτει την ανεπάρκεια και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όσο για την πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων απαντά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία, η οποία δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δεν θέλω να σχολιάσω όλα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες νομίζω ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Υπάρχει σήμερα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κ. Κατρίνη;

«Υπάρχει αντιπολίτευση. Είναι η σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και καλύπτει την ανεπάρκεια και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, κ. Γιακουμή, πρέπει να διαθέτει σοβαρότητα, αξιοπιστία, να συνοδεύεται από επιχειρήματα και προτάσεις. Να πείθει για μία εναλλακτική πρόταση και ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που μπορεί να εφαρμοστεί και να δώσει λύσεις. Υπάρχει μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που αναζητά αυτό το μοντέλο, και αυτή την πλειοψηφία θέλουμε να εκφράσουμε».

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία διαρκή φάση ανόδου, αλλά και συνολικής του επανατοποθέτησης στο πολιτικό σκηνικό. Αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, συνετρίβησαν μπροστά στην πραγματικότητα. Παράλληλα, αρχίζει πλέον και γίνεται ορατή σε όλους η ένδεια του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, το οποίο οδηγείται στη μία αποτυχία μετά την άλλη. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση οδηγεί σε μία πολυεπίπεδη κρίση. Γι’ αυτό η χώρα χρειάζεται μία συνολική επανεκκίνηση, που να συνδέεται με την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Και η ανασύνθεση αυτή, περνάει μέσα από την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα στις εκλογές».

Μπορείτε στην παρούσα φάση ως ΠΑΣΟΚ να τα «βρείτε» με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Όπως έχω πει, οι προγραμματικές συμφωνίες γίνονται στη βάση. Αποδείχθηκε με την εκλογή του Χάρη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας και του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία, η οποία δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δεν θέλω να σχολιάσω όλα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες νομίζω ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και πλειοψηφικό πόλο εξουσίας με κορμό το ΠΑΣΟΚ».

Τι θα πει προοδευτικό Κέντρο και προοδευτική Αριστερά και τι θα πει κοινωνική συμπόρευση και σύμπραξη;

«Πέρα από τα θεωρητικά σχήματα, σήμερα είναι δεδομένο τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που εφαρμόζει ένα αναπτυξιακό πρότυπο που δίνει ευκαιρίες και ελπίδα σε όλους και όχι σε λίγους. Προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που ασκείται από ένα κράτος ευθύνης, που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στους πολίτες και δεν αναζητά δικαιολογίες όταν αποδεικνύεται η ανεπάρκεια και η ανικανότητά του. Προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που σέβεται τους θεσμούς και την έννοια της Δικαιοσύνης και είναι μακριά από έκνομες ενέργειες και πρακτικές συγκάλυψης. Προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που προτάσσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός κοινωνικού κράτους που σέβεται τον πολίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη ή την οικονομική του κατάσταση. Προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που επιβάλλει τη φορολογική Δικαιοσύνη, αυτή που τολμά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Τέλος, προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτή που ασκεί μία εξωτερική και αμυντική πολιτική με ισχυρό πατριωτικό πρόσημο. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, όπως το περιέγραψα, εκφράζει μία μεγάλη πλειοψηφία πολιτών από το Κέντρο έως την Αριστερά. Ένα χώρο πλειοψηφικό, έναν χώρο που παραδοσιακά εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ».

Πώς σχολιάζετε τα όσα συμβαίνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την αμφισβήτηση που δέχεται ο κ. Κασσελάκης και γιατί την αμφισβήτηση αυτή δεν την εισπράττει το ΠΑΣΟΚ θετικά με βάση τις δημοσκοπήσεις;

«Έχουμε μία πρόσφατη αποτύπωση της βούλησης των πολιτών, όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ακόμα δεινή ήττα και το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του, κέρδισε πάνω από 110 δήμους σε όλη τη χώρα, ενίσχυσε την ήδη ισχυρή παρουσία του στην Αυτοδιοίκηση. Είναι εμφανής η αλλαγή των συσχετισμών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ επανασυνδέεται με την κοινωνία με όρους μέλλοντος, συσπειρώνει και πάλι τις πιο ζωντανές και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, θα δοκιμάζεται καθημερινά στην πράξη. Από εμάς εξαρτάται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δυναμική του ΠΑΣΟΚ».

Δείτε επίσης