Συνεντεύξεις

Ρένα Δούρου στη «ΒτΚ»: «Ισχυρά συμφέροντα θέλουν να διαλύσουν το κόμμα»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αποκλειστική συνέντευξη αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και καταγγέλλει συμφέροντα που προωθούν την διάσπαση

ρένα δούρου, ρένα δούρου συριζα, ρένα δούρου βουλευτησ συριζα, ρένα δούρου βουλευτήσ, συριζα, διαγραφεσ συριζα, αποχωρησεισ συριζα, παραιτησεισ συριζα, συνεδριο συριζα, ευρωεκλογεσ, ευρωεκλογεσ 2024 στεφανοσ κασσελακησ, συριζα, κυβερνηση, Στέφανος Κασσελα
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου ανοίγει τα χαρτιά της και απαντά για όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της, που βρίσκεται σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Η βουλευτής επιλέγει να μην υψώνει το δάκτυλο αλλά να κινείται ενωτικά, καταγγέλλει, ωστόσο, την προσπάθεια ορισμένων συμφερόντων που, όπως τονίζει, θέλουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Για το αν το κόμμα στερεύει πολιτικά λόγω των αποχωρήσεων, απαντά: «Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε να ανατάξουμε το κόμμα».

Μία νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει για το κόμμα και τι πληγές αφήνει πίσω της;

«Από την περασμένη Δευτέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την αποχώρηση 45 μελών της Κ.Ε. από το κόμμα. Μία δύσκολη απόφαση για όλες και όλους, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά βρισκόμαστε. Πλέον, το κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε καινούργια δεδομένα. Το ζητούμενο, πάντως, παραμένει το ίδιο. Αφορά στην ανάγκη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ασκώντας αποτελεσματική αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση που έχει βάλει μπρος στο “φουλ” τις μηχανές της κατά της κοινωνίας. Ενδεικτική η φορολογική καταιγίδα του κ. Χατζηδάκη που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους και ισχυρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εντός κι εκτός Βουλής δίνει μία δύσκολη μάχη κόντρα σε αυτήν την προκλητικά ανάλγητη κυβέρνηση, είδαμε πώς αντιμετωπίζει το δυστύχημα - έγκλημα των Τεμπών. Μία κυβέρνηση που επιλέγει να αφήσει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, τη Δημόσια Παιδεία να διαλυθεί, μία κυβέρνηση που αδιαφορεί για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτοξεύονται ξανά, συρρικνώνοντας ραγδαία τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια. Συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει κληθεί να αλλάξει εν κινήσει. Σήμερα επιβάλλεται, εν μέσω μίας επώδυνης εσωκομματικής κρίσης, να πάει μπροστά και να ανασυγκροτηθεί. Και για να μην μείνει αυτή η προσπάθεια υπόσχεση στο χαρτί, οφείλει να μετατραπεί σε κοινό αγώνα. Αγώνα από όπου δεν περισσεύει κανείς και καμία».

Η αποχώρηση των στελεχών της αριστερής πτέρυγας θα κοστίσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Το σίγουρο είναι ότι τα ισχυρά συμφέροντα που επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε, που θέλουν να παραμείνουν οι ίδιοι συσχετισμοί δυνάμεων προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης της Δεξιάς, επιθυμούν σφόδρα την αποδυνάμωση και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιατί τον αντιλαμβάνονται, και σωστά, ως απειλή των συμφερόντων τους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να τους κάνουμε το χατίρι. Όχι για λόγους κάποιου κομματικού πατριωτισμού. Αλλά γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία που βάλλεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη. Το οφείλουμε στις οικογένειες των θυμάτων της Θεσσαλίας. Αυτούς που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει και εμπαίζει. Το οφείλουμε στους ανθρώπους που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το μέλλον των παιδιών τους. Έχουμε χρέος, παρά τις δυσκολίες, να μην τους διαψεύσουμε».

Ιδεολογικά «στερεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του;

«Ο στόχος είναι η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς για τη διακυβέρνηση της χώρας, που θα δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις, από τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης έως την κλιματική κρίση. Την ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ, αξιόπιστη δημόσια Παιδεία. Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε να ανατάξουμε το κόμμα, να καταφέρουμε, επιτέλους, το άνοιγμα στην κοινωνία, την παρουσία μας στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να κάνουμε πολιτική για τους πολίτες. Τα αποτελέσματα των εκλογών μάς έστειλαν καθαρό μήνυμα για να αλλάξουμε πολλά στο κόμμα μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. άνοιξε ένας νέος κύκλος. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς από την εποχή των 11 συνιστωσών και του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης, έχουμε ζήσει έντονες αντιπαραθέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παραμένει, σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης».

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπάρξει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;

«Το βασικό σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιπολίτευση στη δεξιά κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι εμείς είχαμε προεκλογικά απευθύνει ευρύ κάλεσμα, στη βάση της απλής αναλογικής, για προοδευτικό, κυβερνητικό μέτωπο. Πρόταση που απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου, που γύρισαν την πλάτη στο πάγιο αίτημα του δημοκρατικού χώρου, στην απλή αναλογική. Γύρισαν την πλάτη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να γίνει, επιτέλους, πράξη η ανόθευτη λαϊκή κυριαρχία, για να κτίσουμε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό κυβερνητικό μέτωπο. Επέλεξαν, λειτουργώντας μικροκομματικά, τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου με αντίτιμο κάποιες έδρες. Πλέον, μία σειρά ζητημάτων όπως αυτό των συνεργασιών, πιστεύω ότι θα είναι αντικείμενο της γόνιμης συζήτησης που θα γίνει στο συνέδριό μας. Ένα συνέδριο, όπου τα μέλη του κόμματος, όχι κάποια στελέχη σε τέσσερις τοίχους, θα συζητήσουν ανοικτά και θα αποφασίσουν για τα κρίσιμα θέματα, για το πρόγραμμα και την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος».

Είστε τομεάρχης εξωτερικών και θα ήθελα την εκτίμησή σας για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τις σφαγές και την κράτηση ομήρων. Όμως, το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Χαμάς δεν το απαλλάσσει από την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Και δεν μπορεί να μεταφράζεται σε βομβαρδισμούς αμάχων, νοσοκομείων και ναών, ενέργειες που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αυτό που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρεζ χαρακτήρισε “νεκροταφείο παιδιών”. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Έχουμε υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η επίσημη ελληνική θέση πόρρω απέχει από αυτά, περιοριζόμενη σε γενικολογίες και ευχολόγια, κρυβόμενη πίσω από την απαθή στάση της Ε.Ε., όταν δεν απέχει από την ψήφιση ειρηνευτικού ψηφίσματος στον ΟΗΕ. Και είναι θλιβερό ότι ακόμη ο κ. πρωθυπουργός δεν έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, όταν ακόμη και ο κ. Γεραπετρίτης, έστω και καθυστερημένα, παρατήρησε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο».

Δείτε επίσης