Συνεντεύξεις

Νάντια Γιαννακοπούλου στη «ΒτΚ»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική του βοηθούσε τη Ν.Δ.»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει όσα εξελίσσονται στην αξιωματική αντιπολίτευση και επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών

νάντια γιαννακοπούλου, νάντια γιαννακοπούλου βουλευτήσ, νάντια γιαννακοπούλου βουλευτήσ πασοκ, πασοκ, νικοσ ανδρουλάκης, αντιπολιτευση, πολιτικη, Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, Χαριλάου Τρικο
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής». Kαι τονίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ισχυρό αξιόπιστο ρόλο κόντρα στην κυβερνητική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίον λέει πως δεν γίνεται να αισθάνεται ανενόχλητος. Και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει αυτό το ρόλο μετά την περιδίνηση διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια αδήριτη και επιτακτική, και αυτό πράττουμε, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ επωμίζεται αυτές τις ευθύνες, ανεβάζοντας σταθερά τα ποσοστά του και απευθυνόμενο σε κοινωνικά ακροατήρια που μας ακούν πιο προσεκτικά, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Κυρία Γιαννακοπούλου, μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ «επιβαρύνεται» ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να γίνει η αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Υπάρχουν γι’ αυτό συνθήκες και προϋποθέσεις;

«Ακόμη και πριν από τα τελευταία γεγονότα και τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγκη αυτή αναδεικνυόταν έντονα. Σημειωνόταν εμφατικά η αδυναμία από το ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει τον ρόλο του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, και γι’ αυτό, άλλωστε, παρουσίασε την εκλογική επίδοση που είχε στις βουλευτικές εκλογές, χάνοντας το 40% των δυνάμεών του. Η ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει αυτό το ρόλο μετά την περιδίνηση διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια αδήριτη και επιτακτική, και αυτό πράττουμε, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί πια να αισθάνεται ανενόχλητη, παρά την εντοπισμένη αδυναμία της να διαχειριστεί κρίσεις και να προωθήσει κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ επωμίζεται αυτές τις ευθύνες, ανεβάζοντας σταθερά τα ποσοστά του και απευθυνόμενο σε κοινωνικά ακροατήρια που μας ακούν πιο προσεκτικά, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Με ποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση; Τι χρειάζεται για να πετύχει το στόχο του;

«Κατ’ αρχάς, σειρά αναλυτών και δημοσκόπων εντοπίζουν πια ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση, και η πρόκληση πια είναι αυτό να επισφραγιστεί στις Ευρωεκλογές, και μάλιστα με σημαντική άνοδο των δυνάμεών μας, ώστε να δημιουργείται αντίπαλο δέος στη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να δράσει αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας, να προωθήσει υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί. Να ανοίξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και του μέλλοντος. Nα απευθυνθεί στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, της Μεταρρύθμισης και της Οικολογίας, με σύγχρονες εναλλακτικές προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Οικοδομώντας μία συνολική εναλλακτική πρόταση εξουσίας και πείθοντας για αυτήν».

Υπάρχουν τομείς με τους οποίους μπορείτε να συγκλίνετε με τον ΣΥΡΙζΑ; Τέμπη και υποκλοπές είναι δύο σημεία κοινού ενδιαφέροντος;

«Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη- Σ. Κασσελάκη σαν προάγγελο γενικής συνεργασίας. Ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, επειδή έγινε συνάντηση ύστερα από αίτημα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε επειδή συζητήθηκε το αυτονόητο: να υπάρχουν και κοινές πρωτοβουλίες για δύο πολύ σοβαρά θέματα: τις υποκλοπές και τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτά ή και άλλα μπορούν να είναι σημεία κοινών πρωτοβουλιών και από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, όσοι έσπευσαν να εκτιμήσουν άλλες σκοπιμότητες σ’ αυτή τη συνάντηση, διαψεύστηκαν από την προσβλητική αναφορά του κ. Κασσελάκη στον Κώστα Σημίτη και την ιστορία μας και την προσφορά μας. Το συνηθίζει ο κ. Κασσελάκης. Τη μία μας χαρακτηρίζει δούρειο ίππο της Ν.Δ. στην Κεντροαριστερά, και την άλλη ανακαλύπτει την ιδέα της προοδευτικής συνεργασίας».

Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι προτεραιότητα για το κόμμα σας, και ποιες είναι οι θέσεις σας;

«Ασφαλώς και είναι. Η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία της ζωής τους, η τήρηση του νόμου, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Πολύ περισσότερο σήμερα, που υπάρχει μία αύξηση των φαινομένων βίας στις γειτονιές, της αύξησης φαινομένων παραβατικότητας όπως και της δράσης συμμοριών ανηλίκων και των φαινομένων οπαδικής βίας που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει πλήρη αδυναμία, με κορυφαίο το παράδειγμα της συμμορίας των Κροατών που ανενόχλητοι διέσχισαν τη μισή Ελλάδα και έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος. Χρειάζεται η ενίσχυση της αστυνόμευσης και της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές, στους δρόμους. Δυστυχώς, αυτό παραμένει ζητούμενο. Ακόμα και η δέσμευση του πρωθυπουργού για μεταφορά 2.500 αστυνομικών από την προστασία “υψηλών προσώπων” και διάφορες υπηρεσίες στη δράση, προχωράει απελπιστικά αργά, ενώ παρατηρήθηκαν φαινόμενα κάποιοι να επιστρέφουν στη δράση και να ξαναφεύγουν με νέες αποσπάσεις. Χρειάζεται να καλυφθούν τα κενά στα αστυνομικά τμήματα, να προχωρήσουν τα χιλιοειπωμένα μέτρα για τις κάμερες που πρέπει να φέρουν μονάδες στη διάρκεια επιχειρήσεων».

Οι ευρωεκλογές αποτελούν χρονικό ορίζοντα και σημείο καμπής για κοινή συμπόρευση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν κατανοώ αυτή την ερώτηση και την επιμονή σε μία τέτοια υποτιθέμενη προοπτική. Έχουμε σαφή στρατηγική αυτόνομης πορείας, ανόδου των δυνάμεών μας, σημαντικής αύξησης των δυνάμεών μας στις Ευρωεκλογές. Πολλοί που εμφανίζονται φορείς μίας ιδέας γενικευμένης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να ξεχνούν ότι για να υπάρχουν ουσιαστικές συγκλίσεις, χρειάζονται ιδεολογικές, πολιτικές, προγραμματικές συγκλίσεις. Τέτοια προϋπόθεση δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηγέτη τον Α. Τσίπρα, λόγω του μηδενισμού των πάντων, της αντίληψης για τη Δημοκρατία, τις γεωστρατηγικές αλλαγές, αλλά και λόγω του λαϊκισμού του. Δεν υπάρχει για έναν απλό λόγο: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα στρατηγικά ηττημένο, βαριά καταδικασμένο από την κοινωνία τόσο για την κυβερνητική θητεία του όσο και για την αντιπολιτευτική του τακτική, που εν τέλει βοηθούσε την Ν.Δ. Είναι ένα κόμμα σε περιδίνηση που δεν έχει ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του, τις θέσεις του, τους προσανατολισμούς του. Άρα, για ποια συνεργασία μιλάνε κάποιοι, για ποιο “προοδευτικό μέτωπο”; Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Αν υπάρχει μια πρόκληση σήμερα, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, προοδευτικής παράταξης, μίας ισχυρά μεταρρυθμιστικής παράταξης που θα αγκαλιάσει ευρύτατες δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, και με βάση μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πάντα σε μέτωπο με το λαϊκισμό. Αυτό είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το καθήκον μας και σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Δείτε επίσης