Συνεντεύξεις

Μιλένα Αποστολάκη στη «ΒτΚ»: «Οι συμμαχίες μπορούν να γίνουν με όρους πολιτικούς»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναλύει τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο καθώς και το νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό στη χώρα μας

Μιλένα Αποστολάκη στη «ΒτΚ»: «Οι συμμαχίες μπορούν να γίνουν με όρους πολιτικούς»
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Η ανάγκη συγκρότησης μίας αξιόπιστης και υπεύθυνης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη από ποτέ», τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής». Και προσθέτει: «Είναι εξαιρετικά θετικό για μας ότι όπως πάλι αναδεικνύουν οι μετρήσεις ο πολιτικός φορέας που μπορεί να επωμιστεί αυτό το ρόλο είναι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών το ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απευθυνόμαστε σ’ εκείνους τους πολίτες που στα χρόνια της κρίσης έκαναν άλλες επιλογές και διαψεύστηκαν με τρόπο επώδυνο. Τους καλούμε να επιστρέψουν στην παράταξη και τη γνήσια έκφρασή της». Όσο για την επόμενη μέρα του προοδευτικού χώρου, εκτιμά πως «μία αξιόπιστη προοδευτική πρόταση, που είναι τεκμηριωμένη και υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει ευρύτερες πλειοψηφίες, που σήμερα είτε είναι κατακερματισμένες είτε απέχουν».

Θα ήθελα να μου πείτε κ. Αποστολάκη, πρακτικά τι σημαίνει η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο;.

«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπήρξε η παράταξη που εξέφρασε τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, τους μη προνομιούχους. Αυτό το πέτυχε μέσα από τις κοινωνικές και βαθιά μεταρρυθμιστικές πολιτικές του, που θωράκισαν τη χώρα, ενδυνάμωσαν τους θεσμούς και άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων. Στην πορεία κάποιοι προσπάθησαν να του αποδώσουν το σύνολο της ευθύνης για τη δοκιμασία της χρεοκοπίας. Ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός ήρθε αντιμέτωπος με τις διαψεύσεις που παρήγαγε, και σήμερα πλέον, όλοι γνωρίζουν. Παρά την ηγεμονία της Ν.Δ. λίγους μήνες μόλις μετά τις εκλογές, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάγκη συγκρότησης μίας αξιόπιστης και υπεύθυνης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Και είναι εξαιρετικά θετικό για μας ότι όπως πάλι αναδεικνύουν οι μετρήσεις ο πολιτικός φορέας που μπορεί να επωμιστεί αυτό το ρόλο είναι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών το ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απευθυνόμαστε σ’ εκείνους τους πολίτες που στα χρόνια της κρίσης έκαναν άλλες επιλογές και διαψεύστηκαν με τρόπο επώδυνο. Τους καλούμε να επιστρέψουν στην παράταξη και τη γνήσια έκφρασή της. Μέσα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, τον υπεύθυνο και ενωτικό λόγο μας, συγκροτούμε την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας».

Οι δημοσκοπήσεις σάς φέρουν δεύτερο κόμμα. Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να αποτυπωθεί και στην κοινωνία αυτή η τάση των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις;

«Η έντονη δράση μας μέσα και έξω από την Βουλή, μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με την κοινωνία. Οι επισκέψεις μας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους φορείς των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών ενδυναμώνει και αλληλοτροφοδοτεί αυτή τη σχέση, καθώς αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές μας με τους πολίτες και όχι σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση με την κοινωνία δεν αρχίζει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και δεν τελειώνει λίγους μήνες ύστερα από αυτές, αλλά συνιστά μία σταθερή πολιτική επιλογή. Αυτή η προσπάθεια, σε συνδυασμό με το στελεχικό μας δυναμικό και την τεκμηρίωση των προτάσεών μας, που είναι μετρήσιμες, κοστολογημένες και συγκροτούν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, απαντά στις ανάγκες των πολιτών, και πιστεύω βαθιά ότι αυτός ο αγώνας θα είναι πολύ γόνιμος και αποδοτικός».

Πιστεύετε ότι κομβικό σημείο αποτελούν οι Ευρωεκλογές του 2024;

«Οι Ευρωεκλογές του 2024 αποτελούν έναν ακόμη σταθμό για την παράταξη. Είναι ζητούμενο για εμάς η αύξηση των δυνάμεών μας. Ο στόχος δεν αφορά σε κατατάξεις κομμάτων, αφορά στη θεμελίωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα φέρουν στον τόπο πολιτική αλλαγή και θα αναδείξουν την πρότασή μας και το ΠΑΣΟΚ, ως την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή που χρειάζεται η χώρα».

Εάν το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές έρθει δεύτερο, και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιστεύετε ότι η πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη στον Στέφανο Κασσελάκη είναι μονόδρομος;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία εν εξελίξει σκληρή εσωκομματική διαμάχη, Είναι πάγια θέση μας να μην εμπλεκόμαστε σε εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει τη δική του πολιτική ατζέντα βασιζόμενη στον προοδευτικό λόγο και στη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας, προτείνοντας λύσεις που είναι εφαρμόσιμες και τεκμηριωμένες. Λύσεις που αφορούν στην προστασία του εισοδήματος, στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την στήριξη του καταρρέοντος κοινωνικού κράτους, τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση, την προστασία του κράτους Δικαίου, στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση επιτίθεται. Απευθυνόμαστε στην πλατιά κοινωνική βάση, και εκεί είναι που επιζητούμε να χτίσουμε νέες συμμαχίες. Συμμαχίες βάσης με πολιτικό περιεχόμενο, αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε και ο στόχος που επιδιώκουμε».

Φαντάζομαι πως δεν πιστεύετε ότι τέσσερα ή πέντε κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, μπορούν να κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν είναι διασπασμένα και όχι ενωμένα.

«Είναι πολύ σχετικοί οι προσδιορισμοί πλέον. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. αυτοαποκαλείται κεντρώο κόμμα και το ΚΚΕ προοδευτικό, δεν νομίζω ότι αυτό αντιστοιχίζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Για εμάς οι συμμαχίες μπορούν να λάβουν χώρα με όρους πολιτικούς, δηλαδή μέσω διεργασιών με τη βάση της κοινωνίας, από κάτω προς τα πάνω, και όχι με όρους εξουσίας Στρεφόμαστε στην κοινωνία, που για μας είναι σταθερή αναφορά. Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μετά την κρίση ήταν σαρωτικές και η αποχή καλπάζει. Οι πολίτες αναζητούν αξιόπιστο πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης. Μία αξιόπιστη προοδευτική πρόταση, που είναι τεκμηριωμένη και υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει ευρύτερες πλειοψηφίες που σήμερα είτε είναι κατακερματισμένες είτε απέχουν. Αυτές τις πλειοψηφίες βάσης διεκδικούμε να κερδίσουμε μέσα από τη σοβαρή μας παρουσία. Έτσι, η διάχυση και ο κατακερματισμός θα εκλείψουν και θα αθροιστούν δυνάμεις σε έναν κοινό στόχο, την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτές τις αθροίσεις επιδιώκουμε απευθύνοντας ένα ευρύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε δυνάμεις και πολίτες, όχι μοιράζοντας τιμάρια εξουσίας και διευθετώντας ρόλους, αλλά συγκροτώντας κοινωνικές συμμαχίες με τη βάση και τους πολίτες».

Δείτε επίσης