Συνεντεύξεις

Διονύσης Τεμπονέρας στη «ΒτΚ»: «Ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε»

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο και σχολιάζει τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα

διονυσησ τεμπονερας, τεμπονερας, διονυσης τεμπονερας, διονύσης τεμπονέρας, τεμπονερας συριζα, βουλευτησ συριζα, διονύσης τεμπονέρας συριζα, τεμπονέρας βουλευτησ συριζα, ταση τεμπονέρα, συριζα, πολιτικη γραμματεια, αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρήσεισ συρ
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Για το παρόν και, κυρίως, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, και θέτει ανοικτά όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Και απαντά, φυσικά, στα στελέχη που επέλεξαν να αποχωρήσουν και σε όσους βάζουν θέματα νέας αναβολής Συνεδρίου, που υπό κανονικές συνθήκες έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το αργότερο το Φεβρουάριο του 2024.

Κύριε Τεμπονέρα, τι θα σημάνει για σας πιθανή νέα αναβολή του Συνεδρίου και αν πρόκειται να δεχτείτε κάτι τέτοιο; Κι αν όχι, πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε;

«Μετά τη διπλή εκλογική ήττα του καλοκαιριού και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναδείξαμε την ανάγκη, πριν από την προεδρική εκλογή, να διεξαχθεί ένα Συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης των υπαρκτών διαφορών. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής παρασύρθηκε σε ένα λάθος θεσμικής τακτικής, με αποτέλεσμα το Συνέδριο να παραπεμφθεί για τον Νοέμβριο. Ακολούθως, και παρά το γεγονός ότι επισημαίναμε ότι το Συνέδριο θα πρέπει να γίνει άμεσα, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε το Συνέδριο να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία ακούστηκαν φωνές που μιλούσαν για μετάθεση του Συνεδρίου ακόμα και μετά τις Ευρωεκλογές του 2024 ή και για το 2025. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επτά μήνες ύστερα από μια στρατηγική ήττα, δεν έχει συζητήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις ενός ιστορικού κύκλου που έχει κλείσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αίτια της ήττας, τα προβλήματα να “κρύβονται κάτω από το χαλί” ή, ακόμα χειρότερα, να προκύπτουν απόψεις και εξηγήσεις, που εντάσσονται σε προσωπικές στρατηγικές. Κανείς μας δεν δικαιούται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Οφείλουμε να δούμε τι έφταιξε, όχι με διάθεση “αυτομαστιγώματος», αλλά για να ορίσουμε τις σταθερές του μέλλοντος. Ο φορέας χρειάζεται μία σύγχρονη, αριστερή, προοδευτική εναλλακτική ταυτότητα, και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από συλλογικά νομιμοποιημένες συνεδριακές αποφάσεις»..

Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο πήχης του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες Ευρωεκλογές; Με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν έχει την πολυτέλεια να βρεθεί εκτός “κυβερνητικής τροχιάς” και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι ως αυτοσκοπός, με ορίζοντα την κυβέρνηση, αλλά λειτουργεί σαν μοναδικό “asset” που θυμίζει στους πολίτες, ότι οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να δώσουν λύσεις ρεαλιστικές, σε ενεστώτα χρόνο. Μία κυβέρνηση όμως που δεν είναι αποτέλεσμα “γέννημα και θρέμμα” μίας δημοκρατικής, κοινωνικής-πολιτικής πλειοψηφίας είναι εκ των πραγμάτων υπονομευμένη. Συνεπώς, πρώτο μέλημά μας είναι να παρουσιάσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που θα πείσει τους πολίτες ότι έχουμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο πήχης προφανώς τίθεται ψηλά όταν θέλεις να είσαι κυβερνητικό κόμμα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα αποδείξει αν με όσα θα πράξουμε μέχρι τότε, θα επανέλθουμε σε κυβερνητική προοπτική. Πρόκειται για μία πολιτική μάχη, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.».

Εάν ανοίξει η συζήτηση για ενοποίηση του προοδευτικού χώρου και αν αυτή η συζήτηση ανοίξει όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το ΠΑΣΟΚ ή έστω και από εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, εσείς θα συμμετάσχετε σε αυτή τη συζήτηση, έτσι ώστε να βρεθεί κοινός βηματισμός του προοδευτικού χώρου;

«Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ο χώρος από το Κέντρο και Δεξιά είναι μεγαλύτερος εκλογικά από το χώρο που κάλυπτε παραδοσιακά η Αριστερά και η Κεντροαριστερά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, παρατηρείται μία δεξιά μετατόπιση, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές κατακτήσεις των προοδευτικών δυνάμεων των τελευταίων 100 ετών, να διέρχονται μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης. Στην Ελλάδα η Ν.Δ. εμπεδώνει την πολιτική της κυριαρχία. Ο προοδευτικός χώρος οφείλει να διαβάσει την κατάσταση και να συζητήσει πέρα από τα κόμματα, τις πολιτικές εκείνες που μπορούν να αντιπαρατεθούν στη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Η συζήτηση αυτή αφορά τη διανόηση, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τα κόμματα. Χρειαζόμαστε ως προοδευτικοί πολίτες να συμμετέχουμε στη συζήτηση αυτή».

Αποτελεί για το κόμμα σας πλήγμα η αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα;

«Εκτιμώ ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε επικρατήσει εκατέρωθεν πολιτική ωριμότητα. Για μεγάλο διάστημα το χάσμα μεταξύ των “αντιμαχόμενων” πλευρών υπήρξε περισσότερο ψυχολογικό και πολιτισμικό, και λιγότερο ιδεολογικό. Προφανώς και η διπλή διάσπαση αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ενισχύει τη Νέα Δημοκρατία στην παρούσα φάση. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε αυτήν τη στιγμή, είναι να υπάρξει ένας “αριστερός εμφύλιος” πρώην συντρόφων, που συμπορεύτηκαν για πολλά χρόνια και αντιμετώπισαν μαζί δύσκολες συγκυρίες. Σέβομαι την απόφαση των συντρόφων μου που αποχώρησαν, διαφωνώ όμως με την επιλογή αυτή, ακριβώς διότι εκτιμώ ότι στο προσεχές Συνέδριο υπήρχαν τα περιθώρια για σύνθεση και υπέρβαση των υπαρκτών ιδεολογικών κα προγραμματικών διαφορών. Σε κάθε περίπτωση τελικός κριτής θα είναι ο ελληνικός λαός. Εμείς οφείλουμε να ανασυνταχθούμε, να ανταποκριθούμε στα αντιπολιτευτικά μας καθήκοντα και, παράλληλα, να εστιάσουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, με θέσεις αριστερές και προοδευτικές. Αν το επιτύχουμε, τότε θα έχουμε υπερκεράσει τη σημερινή δύσκολη συγκυρία».

Συμφωνείτε στο να υπάρξει πολιτική ώσμωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο έντονης ρευστοποίησης του πολιτικού περιβάλλοντος και η όποια συζήτηση για πολιτικές συνεργασίες κορυφής επιτείνει την πολιτική σύγχυση. Οι πολιτικοί φορείς διατηρούν την αυτονομία και την πολιτική τους αυτοτέλεια, αυτό, όμως, δεν απαγορεύει τις συμπράξεις σε προγραμματικό επίπεδο, με βάση τα καθημερινά ζητήματα που ανακύπτουν. Το αν θα υπάρξει κάτι περισσότερο από αυτό, θα το αποφασίσει η κοινωνία, και, βεβαίως, θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ελπίζω όχι με όρους κομματικής περιχαράκωσης και αναπαραγωγής, αλλά στη βάση μίας υπαρκτής ανάγκης, μία εν δυνάμει προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, να μετεξελιχθεί σε προοδευτική, πολιτική πλειοψηφία. Τάσσομαι μεταξύ εκείνων που εκτιμούν ότι η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. που αποκτάει όλο και πιο έντονα στοιχεία ιδεολογικής ηγεμονίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου. Αυτή η προοπτική μπορεί να απαντήσει στις σημερινές προκλήσεις και να δώσει πραγματική διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».

Δείτε επίσης