Συνεντεύξεις

Χάρης Δούκας στη «ΒτΚ»: «Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα βουνό προβλημάτων»

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων αποκαλύπτει την κατάσταση που παρέλαβε και την προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων για την λειτουργία υπηρεσιών, προγραμμάτων και δράσεων

χαρησ δουκασ, δημαρχος αθηνασ, δημος αθηνασ, δημοσ αθηναιων, νεοσ δημαρχοσ αθηνασ, συνεντευξη δουκα, συνενετυξη βραδυνη της κυριακησ, γειτονιεσ τησ αθηνασ, κυβερνηση, αναπλαση αε, Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, Νέος Δήμαρχος Αθήνας, «Βραδυνή της Κυριακή
Αρθρογράφος: Κωστής Μοσχολιός
Από Κωστής Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Δεν θα εκχωρήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της πόλης ν’ αποφασίζει για τα του οίκου της», τονίζει εμφατικά σε συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, στον απόηχο του «μπρα ντε φερ» μεταξύ της νέας δημοτικής Αρχής και της κυβέρνησης. Μετρώντας 20 ημέρες στο δημαρχιακό θώκο, ο κ. Δούκας αναφέρει πως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «βουνό προβλημάτων», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του τέως δήμαρχου Κώστα Μπακογιάννη περί «νοικοκυρεμένου Δήμου» που παρέδωσε, ο κ. Δούκας αποκαλύπτει πως «αυτές τις ημέρες αναζητούμε πόρους για να αποκατασταθούν σχολικά κτίρια που είναι σχεδόν επικίνδυνα». Ενημερώνει πως τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες δενδροφυτεύσεις, ενώ «ταυτόχρονα, στο δημοτικό συμβούλιο έρχεται και ο κανονισμός πρασίνου για να προστατεύσουμε και το πράσινο που ήδη υπάρχει». Παράλληλα, ο κ. Δούκας, δίνοντας «βάρος» στο θέμα της Ασφάλειας, σταχυολογεί ορισμένα σημεία από το συνολικό σχέδιό του για τους δημόσιους χώρους, που βασίζεται στο τρίπτυχο «Φωτεινοί – Καθαροί – Ζωντανοί», ελπίζοντας, παράλληλα, σε αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας και συνεργασία με την Αστυνομία.

Πώς κυλούν οι πρώτες ημέρες ως δήμαρχος Αθηναίων και τι «εικόνα» έχετε σχηματίσει για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων; Παραδίδοντας τα «ηνία» του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για «έναν νοικοκυρεμένο Δήμο, με αυξημένα έσοδα, πλεόνασμα, αποθεματικό και ένα πρωτοφανές επενδυτικό πρόγραμμα».

«Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα βουνό προβλημάτων. Είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 84 πόλεις, κατέγραψε ότι οι Αθηναίοι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από την πόλη τους. Ενώ, κατά μέσο όρο, το 87% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωναν ικανοποιημένοι από την πόλη τους, στην Αθήνα το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 65%. Δεν είναι τυχαίο. Αυτή είναι η εικόνα. Από το πρώτο λεπτό που αναλάβαμε, επιχειρούμε να τη βελτιώσουμε. Αιρετοί και εργαζόμενοι στον Δήμο δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Όλα τα υπόλοιπα, για το τι παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, για το πλεόνασμα και τα “πρωτοφανή επενδυτικά προγράμματα”, δεν είναι της ώρας. Πάντως, ενδεικτικά, να σημειώσουμε ότι για τα σχολικά κτίρια, που είναι ένα θέμα που τρέχουμε αυτές τις ημέρες, αναζητούμε πόρους για να αποκατασταθούν κτίρια που είναι σχεδόν επικίνδυνα».

Αμέσως μετά την εκλογή σας έχετε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα. Μία με το Μετρό, την άλλη με την Ανάπλαση Α.Ε. και τη Βασιλίσσης Όλγας, και εσχάτως με τον ρ/σ «Αθήνα 9.84». Θεωρείτε, πως η κυβέρνηση σας βάζει προσκόμματα, και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

«Δεν είναι στη φιλοσοφία μας να κάνουμε δίκη προθέσεων. Όμως, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κινήσεις που δυσκολεύουν το έργο για το οποίο δεσμευτήκαμε απέναντι στους κατοίκους της Αθήνας και για το οποίο μας ψήφισαν. Για μας υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Ό,τι είπαμε προεκλογικά, το εννοούμε, συνεχίζει και ισχύει, και θα εργαστούμε για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία παραχώρηση στο θέμα του πρασίνου, της προστασίας του δημόσιου χώρου, και, βεβαίως, δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της πόλης ν’ αποφασίζει για τα του οίκου της».

Ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες ως δήμαρχος Αθηναίων; Για παράδειγμα, ως υποψήφιος υπερτονίζατε την ανάγκη για περισσότερο πράσινο. Σε τι φάση είναι το σχέδιό σας για μια πιο «πράσινη» Αθήνα;

«Υπάρχει ένα τρίπτυχο που ήδη έχουμε δρομολογήσει τις πρώτες μας δράσεις. Αφορά στην καθαριότητα της πόλης, αφορά στην ασφάλεια της πόλης, αφορά στους δημόσιους χώρους, και βεβαίως στο πράσινο. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε τις πρώτες δενδροφυτεύσεις. Ταυτόχρονα, οι δημοτικές μας υπηρεσίες επεξεργάζονται έναν συγκριμένο οδικό χάρτη. Πότε, πού, τι φυτεύουμε. Άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο έρχεται και ο κανονισμός πρασίνου, για να προστατεύσουμε και το πράσινο που ήδη υπάρχει».

Προεκλογικά, δεσμευτήκατε για περισσότερο φως στις γειτονιές της Αθήνας, ως ένα απλό μέτρο πρόληψης της εγκληματικότητας. Είναι κάτι που θα γίνει άμεσα; Και με ποια άλλα μέτρα πρέπει να συνδυαστεί, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας και μικροεγκληματικότητας;

«Η πρόκληση είναι μεγάλη και ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου Αθηναίων. Έχουμε υιοθετήσει ένα τρίπτυχο για τους δημόσιους χώρους: Φωτεινοί – Καθαροί – Ζωντανοί. Αυτό σημαίνει καμία πλατεία και καμία γειτονιά σκοτεινή, σημαίνει κανένας χώρος εγκαταλελειμμένος, σημαίνει πλατείες ελκυστικές, φιλόξενες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και event, που θα γεμίζουν κόσμο. Όμως, θα επαναλάβω αυτό που άκουγα στις προεκλογικές που επισκέψεις στις γειτονιές: Θέλουμε να βλέπουμε και το δημοτικό αστυνόμο και τον αστυνόμο. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θ’ αρχίσουμε να το υλοποιούμε, αυξάνοντας τη δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας».

Παράλληλα με τα καθήκοντά σας ως δήμαρχος Αθηναίων, δηλώσατε την υποψηφιότητά σας για πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Πιστεύετε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι σε κρίσιμο «σταυροδρόμι»; Ήδη είδαμε δημάρχους να αντιδρούν για το σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και τα δυσβάσταχτα τέλη ταφής απορριμμάτων, από τα οποία – ενδεχομένως– να επιβαρυνθούν οι δημότες.

«Είναι μία κρίσιμη διαδικασία, εν όψει μίας κρίσιμης 5ετίας. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Το ερώτημα είναι αν ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα αλλάξει και θα αποκτήσει σύγχρονα εργαλεία για να παίξει το ρόλο του. Το δίλημμα, λοιπόν, στις επικείμενες εκλογές είναι αν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα αρκεστεί σε ρόλο παρατηρητή σε όσα συντελούνται σε βάρος των δήμων ή θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να αποκτήσουν ο θεσμός και οι αιρετοί του τα εργαλεία που χρειάζονται για να διοικήσουν τις πόλεις τους, τα χωριά τους και τα νησιά τους. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση νομοθετεί ανενόχλητη αποδυναμώνοντας από αρμοδιότητες την Αυτοδιοίκηση (π.χ. Ανάπλαση Α.Ε., αιγιαλός, αυθαίρετα κ.ά.). Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε το ανώτατο Όργανο των Δήμων της χώρας να γίνει επιταχυντής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να ανταποκριθούμε στις νέες, σύγχρονες, μεγάλες απαιτήσεις».

Δείτε επίσης