Συνεντεύξεις

Δώρα Αυγέρη στη «ΒτΚ»: «Ο απολογισμός της θητείας του προέδρου δεν θα γίνει με όρους ριάλιτι θεάματος»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π..Σ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, για να μπορέσει αυτή να ξαναγίνει ένας τόπος δημοκρατίας και δικαιοσύνης»

δωρα αυγερη συριζα, συριζα δωρα αυγερη, δωρα αυγερη βραδυνη της κυριακης, δώρα αυγέρη συριζα, συριζα δώρα αυγέρη, δώρα αυγέρη στη βραδυνή της κυριακής
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Όποιος αμφισβητεί τη δυνατότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αριστεράς να κάνει πράξη αυτό για το οποίο εκλέχθηκε, εν τέλει αμφισβητεί τον ίδιο αυτόν το στόχο και τον κοινό αγώνα», τονίζει σε συνέντευξή της στη «ΒτΚ» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Και σημειώνει: «Ο απολογισμός της θητείας του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα γίνει με τους όρους ριάλιτι θεάματος που προσπαθούν να προσδώσουν οι σοβαροφανείς και ασόβαροι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όπως έχουν μάθει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, κρυπτόμενοι πίσω από συστημικούς πάτρωνες».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στη «ΒτΚ»:

Κυρία Αυγέρη, τελικώς ποιο είναι το μήνυμα του Συνεδρίου σε σχέση και με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Ενότητα ή διαιώνιση του εσωκομματικού πολέμου;

«Οφείλει κανείς να κατανοήσει ότι στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. –μία κατεξοχήν πολιτική διαδικασία– το νόημα προκύπτει μέσα από τα πρόσωπα και τις διεργασίες που τη συγκροτούν και όχι μέσα από τους ευσεβείς πόθους του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Δεκάδες εκατοντάδες μέλη του κόμματος, λοιπόν, διαβουλεύτηκαν επί τετραημέρου, ορίζοντας έναν χώρο πολιτικής και δημοκρατίας, ανοιχτό στο κοινό. Συμμετείχαν σε ομάδες συζήτησης, μίλησαν ελεύθερα και έδωσαν μία καθαρή εντολή, που λέει ότι το κόμμα έχει πρόεδρο και κοιτά μπροστά.

Το Συνέδριο διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και υπηρετούν –μέσα από την πολιτική ενότητα– τον στόχο της κοινωνικής χειραφέτησης και της πολιτικής ανατροπής. Αυτό είναι και το νόημα της προοδευτικής αντεπίθεσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε στην ουσία με την παρέμβασή του ανανέωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Με παρεμβάσεις, όμως, κορυφαίων στελεχών το Συνέδριο αποφάσισε αντίθετα από την επιλογή του κ. Τσίπρα. Τι σημαίνει αυτό πολιτικά;

«Αυτό πολιτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, αλλά οργανώνεται πολιτικά και κομματικά με επίγνωση του παρόντος και με το βλέμμα στο μέλλον.

Οι σύνεδροι, οι αντιπρόσωποι της κομματικής βάσης, δήλωσαν απερίφραστα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Εδώ και τώρα απαιτούν σοβαρότητα και ετοιμότητα, ενσυναίσθηση και αίσθηση καθήκοντος εν όψει Ευρωεκλογών.

Ζητούν από την καθεμία και τον καθέναν από εμάς να δουλέψουμε σκληρά, προκειμένου μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να εκφραστούν οι πιο φρέσκιες ιδέες, οι πιο δημιουργικές αντιλήψεις, οι πιο ωραίες στιγμές της κοινωνίας, μέσα από την οποία αναδύεται και δυναμώνει κάθε κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Η πολιτική και ιδεολογική ανανέωση δεν υποδεικνύεται στο παρασκήνιο των κομματικών ζυμώσεων. Αναδεικνύεται στο προσκήνιο των κοινωνικών αγώνων».

Ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί στις Ευρωεκλογές ή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν;

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας χαρισματικός νέος άνθρωπος και πολιτικός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από βαθύ αίσθημα ευθύνης, διάθεση προσφοράς και ιδιαίτερη αυτογνωσία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης που γνωρίζω εγώ, δεν φοβάται την κριτική, δεν φοβάται ούτε τις κρίσεις ούτε τις συγκρίσεις. Κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες –είτε σε ήρεμες είτε σε ταραγμένες συγκυρίες–, όπως κρίνεται κάθε δημόσιο πρόσωπο.

Ο απολογισμός της θητείας του θα γίνει θεσμικά με τους όρους που ορίζουν οι καταστατικές δεσμεύσεις μας και ο συλλογικός, κοινός στόχος του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου για την πολιτική αλλαγή.

Νομίζω ότι όποιος αμφισβητεί τη δυνατότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αριστεράς να κάνει πράξη αυτό για το οποίο εκλέχθηκε, εν τέλει αμφισβητεί τον ίδιο αυτόν τον στόχο και τον κοινό αγώνα. Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει εντός του κόμματός μας.

Βεβαιώνω, δε, κάθε καλόπιστο ή μη, παρατηρητή ότι ο απολογισμός της θητείας του δεν θα γίνει με τους όρους ριάλιτι θεάματος που προσπαθούν να προσδώσουν οι σοβαροφανείς και ασόβαροι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όπως έχουν μάθει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, κρυπτόμενοι πίσω από συστημικούς πάτρωνες».

Μετά το Συνέδριο μπαίνουν μπροστά οι μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ και ποια στόχευση έχουν;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, για να μπορέσει αυτή να ξαναγίνει ένας τόπος δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Για να ξαναγίνει ένας τόπος που μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο παραγωγικούς και πιο ευτυχισμένους.

Ο πρόεδρος του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ο μπροστάρης στη συλλογική προσπάθεια που κάνει ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος για την ανατροπή του καθεστώτος Ν.Δ. –Μητσοτάκη και την πολιτική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή έρχεται με σχέδιο και ωριμότητα, με νέα πρόσωπα και ιδέες, με όρεξη για δουλειά και γείωση στην πραγματικότητα του κόσμου.

Η αλλαγή απαιτεί από εμάς να είμαστε δυνατοί και οργανωμένοι. Και υλοποιείται μέσα από τη δομική διεύρυνση του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. είναι ένα οργανωμένο κόμμα των μελών που ενεργοποιούνται στη βάση της κοινωνίας, για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ταυτόχρονα, αξιοποιεί τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς και, ταυτόχρονα, καινοτομεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη που εμπνέουν τους νεότερους συντρόφους μας. Και αυτοί με τη σειρά τους μπαίνουν και εξελίσσουν τον κοινό αγώνα μας με την ορμή, τις ιδέες και τις δεξιότητές τους.

Αντλώντας δύναμη από την πολιτική συμμετοχή των μελών του στις κομματικές διεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναγνωρίζεται ως ο κυρίαρχος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Και καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη να γίνει από κοινού ο φορέας της προοδευτικής αντεπίθεσης».

Μετά τις Ευρωεκλογές είναι πιθανή η σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Σύγκλιση σημαίνει προγραμματική σύγκλιση. Προγραμματική σύγκλιση, εν προκειμένω, σημαίνει προοδευτική σύγκλιση. Και προοδευτική σύγκλιση σημαίνει ότι τα ενδιαφερόμενα κόμματα απομακρύνονται από τα συντηρητικά θέσφατα, βάζουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Πρωτοστατούν σε ριζοσπαστικές αλλαγές υπέρ της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, γίνονται εκφραστές εξίσου των εργατολαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Είναι έτοιμα να υλοποιήσουν ένα σχέδιο πατριωτικής ευθύνης, κοινωνικής ελευθερίας, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής ανάτασης. Δηλαδή, είναι έτοιμα να κάνουν πραγματικότητα το ελληνικό όνειρο.

Και πριν και μετά τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι και θα παραμείνει παρών σε κάθε πολιτική πράξη που υπαγορεύεται από αυτό το ελληνικό όνειρο, κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου που νοιάζεται και αναπνέει γι’ αυτόν τον τόπο».

Δείτε επίσης