Τεχνολογία

Επιβολή βαριάς φορολογίας από την Ευρώπη στους γίγαντες του ίντερνετ

Οργή των Ευρωπαίων για την απόφαση των Αμερικανών να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

1

ΗΓαλλία ανακοίνωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης ψηφιακών κολοσσών όπως η Google, η Amazon και το Facebook αποτελεί «πρόκληση» και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε επιβάλλει φόρους, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020.

Η τελευταία διατλαντική απόπειρα διαπραγματεύσεων οδήγησε σε ανάφλεξη, αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε την Τετάρτη (17 Ιουνίου) ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για τις ψηφιακές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν είχαν σημειώσει πρόοδο.

Σχεδόν 140 χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την πρώτη σημαντική αναθεώρηση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων, προκειμένου αυτοί να επικαιροποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Οι συνομιλίες στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020, αλλά αυτή η προθεσμία χάνεται με την τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία απάντησαν από κοινού την Πέμπτη (18 Ιουνίου) σε μια επιστολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν που ανακοίνωσε την απόσυρση.

«Αυτή η επιστολή είναι μια πρόκληση. Είναι μια πρόκληση προς όλους τους εταίρους του ΟΟΣΑ όταν ήμασταν εκατοστά μακριά από μια συμφωνία για τη φορολογία των ψηφιακών γιγάντων», δήλωσε ο Λε Μερ στο ραδιόφωνο France Inter.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι η Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποδεχθούν «κανενός είδους απειλή από άλλη χώρα» σχετικά με την ψηφιακή φορολογική διαμάχη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν πολύ μικρό φόρο σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, επειδή μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη σε όλο τον κόσμο με την ελάχιστη φυσική υποδομή. Η Ουάσιγκτον αντιστάθηκε στους νέους φόρους επί των εταιρειών της Silicon Valley, ελλείψει συμφωνίας του ΟΟΣΑ.

Σαμπάνια, αστακοί και γυναικείες τσάντες


Δείτε επίσης