Τεχνολογία

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδια στην στρατόσφαιρα της Γης; Μόλις....125.000 δολάρια (pics+video)

Σε ύψος περίπου 32 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας - Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για μια παρθενική δοκιμαστική πτήση, χωρίς πλήρωμα, για τις αρχές του 2021

1

Εμπορικές πτήσεις μέχρι την στρατόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος περίπου 32 χιλιομέτρων, σχεδιάζει να ξεκινήσει η startup εταιρεία Space Perspective, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αναφέρει το πρακτορείο United Press International (UPI).

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται, χρησιμοποιώντας για τη μεταφορά των επιβατών μια κάψουλα υπό πίεση, η οποία θα είναι συνδεδεμένη σε ένα μπαλόνι υδρογόνου και το εισιτήριο θα κοστίζει 125.000 δολάρια για τον κάθε επιβάτη, ενώ όπως αναφέρει η Space Perspective, οι πτήσεις θα ξεκινούν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.


«Αυτό το σχεδιάζουμε, ώστε να έχουμε χαμηλή απαίτηση εκπαίδευσης, με λίγο περισσότερη εκπαίδευση από έναν επιβάτη σε εμπορικό αεροπλάνο, για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο», δήλωσε η Τζέιν Πόιντερ, η οποία είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space Perspective μαζί με τον σύζυγό της, Τείμπερ Μακάλουμ.

Με 125.000 δολάρια ανά επιβάτη, η τιμή του εισιτηρίου είναι ακριβώς η μισή από την τιμή για τις διαστημικές πτήσεις της Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι οποίες θα στέλνουν τους επιβάτες σε ύψος 50 μιλίων στον ουρανό.


«Απλά δεν γνωρίζουμε για την επιτυχία του διαστημικού τουρισμού μακροπρόθεσμα, επειδή δεν έχει γίνει. Γνωρίζουμε πάντως πως, οι άνθρωποι κάνουν ουρές για να πληρώσουν εισιτήρια της Virgin Galactic», δήλωσε ο Μακάλουμ στο πρακτορείο UPI.

Το πρακτορείο Sputnik ανέφερε τον περασμένο μήνα πως, ο Μπράνσον προσπαθεί να αποχωριστεί μετοχές της εταιρείας Virgin Galactic, ώστε να σώσει ορισμένες από τις άλλες επιχειρήσεις του, συμπεριλαμβανομένης της Virgin Atlantic.


Ο Τζιμ Καντρέλ, ένας επιχειρηματίας που βοήθησε στην ίδρυση του SpaceX, δήλωσε στο UPI ότι προβλέπει μια δύσκολη προοπτική για την Space Perspective λόγω της χρήσης υδρογόνου, το οποίο μπορεί να τρομάξει τους υποψήφιους πελάτες.

«Είναι πιο πιθανό να σκοτωθείτε σε έναν από τους αυτοκινητόδρομους μας παρά με κάτι τέτοιο, αλλά θα απαιτήσει μια αλλαγή στην προοπτική» δήλωσε.

Ωστόσο, η Space Perspective ανέφερε στο πρακτορείο UPI πως, καλύπτει την ασφάλεια σε περίπτωση που η κάψουλα απομακρυνθεί από την πορεία της ή αντιμετωπίσει πρόβλημα με το μπαλόνι.


«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πού θα πάει και να περιμένουν πλοία για να ανακτήσουν την κάψουλα» δήλωσε ο Μακάλουμ.

Η startup εταιρεία σχεδιάζει το μπαλόνι να είναι τόσο μεγάλο, όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να σηκώνει την κάψουλα, ονόματι Ποσειδώνα, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Η Space Perspective έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα αρκετά χρήματα για μια παρθενική δοκιμαστική πτήση, χωρίς πλήρωμα, για τις αρχές του 2021.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Δείτε επίσης