Τεχνολογία

Ο δημιουργός του Ίντερνετ ετοιμάζει νέα πλατφόρμα που θα ταράξει τα νερά της τεχνολογίας

Με την χρήση αυτής της πλατφόρμας ο Τιμ Μπέρνερς Λι πιστεύει πως οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το μονοπώλιο που δημιουργούν εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Amazon και το Facebook

1

Ήταν 23 Αυγούστου του 1991, όταν χάρη στον Βρετανό επιστήμονα Τιμ Μπέρνερς Λι, κάποιοι κατόρθωσαν να κάνουν ένα πρώτο ταξίδι στο Διαδίκτυο, επιτυγχάνοντας το πρώτο βήμα σε έναν νέο μαγικό «κόσμο» που έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, που εργαζόταν τότε για το CERN στην Ελβετία, είχε ετοιμάσει δύο χρόνια νωρίτερα την πρόταση γι’ αυτό που θα γινόταν μετέπειτα «World Wide Web».

Η πρώτη ιστοσελίδα έκανε την εμφάνισή της στον Παγκόσμιο Ιστό στις 6 Αυγούστου του 1991, όταν ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσίευσε μια σύντομη περίληψη του World Wide Web Project, όμως οι νέοι χρήστες ξεκίνησαν να έχουν πρόσβαση στις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.Πλέον ο Λι μισεί αυτό στο οποίο έχει μετατραπεί το ίντερνετ. Και έχει ξεκινήσει να κάνει κάποιες κινήσεις με σκοπό να το «διορθώσει».


Εδώ και χρόνια έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν περιορίσει και προσαρμόσει τις ελευθερίες των χρηστών. Δεν του αρέσει το γεγονός πως τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook, το Google και η Amazon έχουν συγκεντρώσει ουσιαστικά στα χέρια του το Διαδίκτυο, ούτε το πώς ελέγχουν τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Αντίθετα, εργάζεται πάνω σε μια νέα πλατφόρμα κυρήσοντας ουσιαστικά τον «πόλεμο» στις Big Tech.


Ο Τιμ Μπέρνερς Λι ξεκίνησε λοιπόν ένα πρόγραμμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ονόματι Solid, και αργότερα ίδρυσε μια εταιρεία, την Inrupt, μαζί με τον Τζον Μπρους, έναν βετεράνο πέντε προηγούμενων νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Η Inrupt, λοιπόν, παρουσίασε το Νοέμβριο το λογισμικό διακομιστή της για επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Το ξεκίνημά της στην πράξη σχετίζεται με ελάχιστους φορείς, μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και την κυβέρνηση της Φλάνδρας, την ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου. Όχι άσχημα!Το Solid έχει βασικά σχεδιαστεί για να θυμίζει τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου και το Inrupt θα είναι ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του. Μέρος μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε για προσωπική του χρήση, εμφανίζει το ημερολόγιό του, το βιβλίο διευθύνσεών του, τις συνομιλίες, τη μουσική του κ.λπ. Είναι σαν να συνδυάζουμε το Google Drive με το WhatsApp, το Spotify και σχεδόν κάθε κομμάτι αποθήκευσης στο cloud και σύνδεση στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε σήμερα, όλα σε ένα μέρος.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό

Το αρχικό επιχειρηματικό μοντέλο της Inrupt έχει να κάνει με την χρέωση τελών αδειοδότησης για το εμπορικό της λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα Solid αλλά διαθέτει βελτιωμένα εργαλεία ασφάλειας, διαχείρισης και προγραμματιστών. Η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη έχει συγκεντρώσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

«Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις», σημείωσε ο ιδρυτής της, «μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης μιας νέας τεχνολογίας. Ο Ιστός, απογειώθηκε, αφού η Netscape παρουσίασε λογισμικό περιήγησης στο Web και η Red Hat έφερε το Linux, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, σε εταιρικά κέντρα δεδομένων.»

Με τα χρόνια, εταιρείες που επικεντρώθηκαν στην προστασία του απορρήτου των χρηστών στο διαδίκτυο έχουν έρθει και παρέλθει. Το λογισμικό αυτών των «infomediaries» ήταν συχνά περιορισμένο και ακατάλληλο, ελκυστικό μόνο για τα καταφανώς ευαίσθητα και απόρρητα δεδομένα.


Αλλά η τεχνολογία έχει γίνει ταχύτερη και εξυπνότερη, με την πίεση στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει ένα σημείο μεταφοράς δεδομένων, δεσμεύοντας να κάνουν τα προσωπικά δεδομένα που διατηρούν φορητά. Αυτό περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τους Google, Facebook, Apple, Microsoft και Twitter.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας συνεργάζεται με το Inrupt σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη φροντίδα ασθενών με άνοια. Ο πρώτος στόχος είναι να δοθεί στους φροντιστές πρόσβαση σε μια ευρύτερη εικόνα της υγείας, των αναγκών και των προτιμήσεων των ασθενών. Κάθε ασθενής έχει ένα «Solid pod» με μια φόρμα προς συμπλήρωση με τον τίτλο «Όλα για μένα».


Η φόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα υποβάλλονται από τον ασθενή ή από εξουσιοδοτημένο συγγενή, συμπληρώνοντας το ηλεκτρονικό αρχείο υγείας του ατόμου.

Μέσα, θα μπορεί για παράδειγμα, να αναφέρεται ότι ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια για καθημερινές εργασίες, όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι, να δέσει κορδόνια ή να πάει στο μπάνιο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αυτό που καταπραΰνει τον ασθενή όταν έχει ταραχή – ίσως country μουσική ή κλασικές παλιές ταινίες. Αργότερα, θα μπορούσαν να προστεθούν δεδομένα δραστηριότητας από ένα Apple Watch ή Fitbit.
Ο ιατρικός στόχος, δήλωσε ο Σκοτ Γουότσον τεχνικός διευθυντής του πιλοτικού προγράμματος, είναι η βελτίωση της υγείας και της καλύτερης περίθαλψης που είναι λιγότερο αγχωτικές για τον ασθενή. «Και είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», είπε.

Το έργο θα ξεκινήσει με έως και 50 ασθενείς στην περιοχή του Μάντσεστερ και θα αξιολογηθεί σε λίγους μήνες.

Στη Φλάνδρα, τώρα, μια περιοχή άνω των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία δεδομένων μπορεί να καλλιεργήσει ευκαιρίες για τοπικούς επιχειρηματίες και εταιρείες και νέες υπηρεσίες για τους πολίτες. «Τα προσωπικά δεδομένα σε ομάδες μπορούν να συνδεθούν με δημόσια και ιδιωτικά δεδομένα για τη δημιουργία νέων εφαρμογών», δήλωσε ο Ραφ Μπάιλ, αρχιτέκτονας πληροφοριών για την κυβέρνηση της Φλάνδρας.

Ανάκτηση του Διαδικτύου

Με την χρήση του Solid, ο Λι πιστεύει πως οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το μονοπώλιο που δημιουργούν εταιρείες όπως η Google και το Facebook. Το Intrupt είναι απλώς ένας τρόπος για να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές τις δικές τους εφαρμογές για την καινούργια αυτή πλατφόρμα. Και όπως έκανε και με την δημιουργία του Ίντερνετ, ο ίδιος δεν σχεδιάζει να αποκομίσει κάποιο τεράστιο κέρδος.

Αντ 'αυτού, θα κάνει την πλατφόρμα να είναι ανοιχτού κώδικα και σχεδιάζει μάλιστα να περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες, διδάσκοντας στους προγραμματιστές το πώς θα δημιουργούν τις δικές τους αποκεντρωμένες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας το Inrupt.

Φυσικά, ο Λι γνωρίζει πολύ ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει θα αναστατώσει πραγματικά τις Big Tech. Το θέμα είναι ότι πως φαίνεται ότι δεν τον νοιάζει και συγκεκριμένα δηλώνει:

«Δεν έχω μιλήσει με κάποιον από την Google, πόσο μάλλον από το Facebook και δεν σκοπεύω να το κάνω. Δεν θα ζητήσω την άδεια τους», καταλήγει...

Δείτε επίσης