Τεχνολογία

Πώς το νερό που υπήρχε στον πλανήτη Άρη, «χάθηκε» στο διάστημα

Οι μελέτες που αποκάλυψαν τη διαδικασία

Άρη

Αν και ορισμένες ποσότητες νερού βρίσκονται ακόμα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, φαίνεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) πως το μεγαλύτερο μέρος του νερού που κάποτε υπήρχε στον Άρη έχει πλέον «διαφύγει» στο διάστημα.

Η διαφυγή του νερού στο διάστημα επιταχύνθηκε από καταιγίδες σκόνης καθώς και λόγω της απόστασής του πλανήτη από τον Ήλιο. Όπως αναφέρεται ωστόσο στην ιστοσελίδα της ESA, ορισμένες ποσότητες νερού μπορεί να έχουν υποχωρήσει υπόγεια.


Οι εικόνες τεράστιων, διαμορφωμένων από πλημμύρες καναλιών εκροής και κοιλάδων ποταμών στην επιφάνεια του πλανήτη καθώς και μέσω ραντάρ κάτω από τον πάγο, δείχνουν πως ο πλανήτης κάποτε καλυπτόταν από νερό.

Σήμερα βέβαια, το νερό αυτό υπάρχει μόνο με τη μορφή πάγου ή φυσικού αερίου λόγω της χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον πλανήτη. Ο Άρης έχασε μεγάλο μέρος του νερού του στο διάστημα τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια, με το νερό να συνεχίζει να διαφεύγει μέχρι και σήμερα.https://twitter.com/esa/status/1373943750561574913?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1373943750561574913%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Fepistimi%2F202103229938883-O-aris-eihe-afthono-nero-pou-hathike-sto-diastima---oi-meletes-pou-apokalypsan-tin-diadikasia-%2F

Σε δύο νέες μελέτες, με επικεφαλής την Άννα Φεντόροβα από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ζεν Ιβ Σαφρέϊ του γαλλικού εργαστηρίου παρακολούθησης της ατμόσφαιρας φαίνεται ότι η διαδικασία διαφυγής του νερού επηρεάστηκε μεταξύ άλλων από την απόσταση του πλανήτη από τον Ήλιο και τις αλλαγές στο κλίμα και τον καιρό του. Παράλληλα, κομβικό ρόλο έπαιξαν και οι καταιγίδες σκόνης που σαρώνουν τον πλανήτη συχνά.


https://www.youtube.com/embed/Z3SUaYlrzJU


Οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν πολυετή σύνολα δεδομένων που ελήφθησαν από το όργανο SPICAM στην τροχιά του «κόκκινου» πλανήτη.

Όπως ανέφερε η κα Φεντόροβα, «η ατμόσφαιρα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ επιφάνειας και διαστήματος, και έχει πολλά να μας πει για το πώς ο Άρης έχει χάσει το νερό του».

Δείτε το διάγραμμα του ESA για το πώς χάθηκε το νερό του Άρη:

Ο τρόπος που «διέφυγε» το νερό από τον ΆρηΔείτε επίσης