Τεχνολογία

Viral: Ουράνιο τόξο στον Άρη «είδαν» οι χρήστες του διαδικτύου

Τι εξήγηση δίνει η NASA

Viral

Πριν από λίγες ώρες, όταν διαστημικό όχημα Perseverance της NASA έστειλε μια φωτογραφία του ορίζοντα της επιφάνειας του Άρη, πυροδότησε μια ολόκληρη διαδικτυακή συζήτηση που έγινε viral. Όμως η συζήτηση αυτή δεν αφορούσε τo έδαφος του Άρη ή κάποιο άλλο γεωλογικό φαινόμενο.

Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται -με την πρώτη ματιά- ένα... ουράνιο τόξο στον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη.

Ωστόσο, ένα ουράνιο τόξο στον Άρη είναι απίθανο καθώς χρειάζεται φως Ηλίου και σταγόνες βροχής για να σχηματιστεί.

«Πολλοί ρώτησαν: Ουράνιο τόξο στον Άρη; Όχι. Ένα ουράνιο τόξο δεν είναι δυνατό να σχηματιστεί εδώ. Τα ουράνια τόξα δημιουργούνται από φως που ανακλάται από σταγονίδια νερού, αλλά εδώ δεν υπάρχει αρκετό νερό. Αυτό το τόξο είναι αναλαμπή φακού» εξηγεί, ίσως απογοητεύοντας κάποιους, στο Twitter η NASA.


https://twitter.com/NASAPersevere/status/1379536046338154498?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1379536046338154498%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2F20210407%2Foyranio-toxo-ston-ari-entyposiazei-fotografia-toy-perseverance---i-exigisi-tis-nasa-11375026.html

Το φαινόμενο που σε κάποιες φωτογραφίες παρατηρούνται «φωτεινοί δίσκοι», ονομάζεται «αναλαμπή φακού», και προκύπτει έπειτα από την ανάκλαση από κάποια ισχυρή πηγή φωτός (π.χ. ο Ήλιος).

«Το ρόβερ βρισκόταν σχεδόν βόρεια του ελικοπτέρου, οπότε η κάμερα κοίταζε περίπου ευθεία νότια κοντά στις 2:00 μ.μ. τοπική ηλιακή ώρα του Άρη, όταν λήφθηκαν αυτές οι εικόνες», δηλαδή μιλάμε για ιδανικές συνθήκες για αντανάκλαση φωτός στον φακό της κάμερας, εξήγησε ειδικός στο Forbes.

Η Viral φωτογραφία με το ουράνιο τόξο στον πλανήτη Άρη, είναι αποτέλεσμα του φαινομένου της «αναλαμπής φακού»

Viral και οι «παράξενοι ήχοι»

Προ ολίγων ημερών, το Perseverance είχε στείλει τους πρώτους ήχους από τον Άρη.

Σε αυτήν την ηχογράφηση μπορεί κανείς να διακρίνει έναν μεταλλικό ήχο που μοιάζει σαν κάτι να σέρνεται ή να «βρίσκει» στην επιφάνεια του πλανήτη.


https://www.youtube.com/embed/MokYD37-1xo

Δείτε επίσης