Τεχνολογία

Κομισιόν: Πρόταση απαγόρευσης τεχνητής νοημοσύνης που ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη ασφάλεια

Το διοικητικό όργανο της ΕΕ σημείωσε ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλους τομείς ζωτικής σημασίας

Κομισιόν

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη ένα σύνολο κανόνων και κανονισμών για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), που προβλέπουν μεταξύ άλλων ακόμα και την απαγόρευση όσων θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ.

«Ο νέος κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη θα διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να εμπιστεύονται όσα αυτή μπορεί να προσφέρει. [...] Τα συστήματα AI που θεωρούνται σαφής απειλή για την ασφάλεια, τα προς το ζην και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα απαγορευτούν» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα προσθέτει ότι αυτή απαγόρευση «περιλαμβάνει συστήματα AI ή εφαρμογές που χειρίζονται την ανθρώπινη συμπεριφορά για να παρακάμψουν την ελεύθερη βούληση των χρηστών (π.χ. παιχνίδια που χρησιμοποιούν φωνητική βοήθεια που ενθαρρύνει την επικίνδυνη συμπεριφορά ανηλίκων) και συστήματα που επιτρέπουν την "κοινωνική βαθμολογία" από τις κυβερνήσεις».

Κομισιόν: Χρησιμοποιούνται ήδη τεχνολογίες κινδύνου

Δείτε επίσης