Τεχνολογία

Δείτε την εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Δείτε την εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αλλά και καιρικών συνθηκών η NASA εκτόξευσε την αποστολή Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη ως προπομπό επόμενων επανδρωμένων αποστολών που θα γίνουν στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια.

Η επιθεώρηση του πυραύλου SLS αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα.

«Τίποτα δεν εμποδίζει» την εκτόξευση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιμ Φρι, αξιωματούχος της NASA.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών.

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί εκτός από τη ματαίωση λόγω του κυκλώνα, άλλες δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Δείτε επίσης